Hovedinnhold

Kamerakampen

Mobil, kompakt eller speilrefleks? Velg riktig fotoutstyr

STORE FORSKJELLER: Her er det brukt forskjellig utstyr til å forevige det samme motivet. Foto:
STORE FORSKJELLER: Her er det brukt forskjellig utstyr til å forevige det samme motivet. Foto:
Burde jeg kjøpe et stort speilreflekskamera eller et hendig kompaktkamera? Eller holder det med bare mobilen?

Denne saken handler om:

Foto: Øyvind Engan, Line Møller, Jørn E. Kaalstad og Sven Arne Buggeland

Her får du hjelp til å velge den typen kamera som passer best for deg.

I vanlige tester sammenligner vi likest mulig kameraer fra flere produsenter. Slike tester er gull verdt hvis du allerede har bestemt deg for hva slags type kamera du skal kjøpe.

Denne gangen har vi tatt for oss tre helt ulike kameraer. Poenget er å vise hva de forskjellige kameratypene duger til, og hvor de må melde pass.

Les også guiden:Kameravalgets kvaler - kompakt eller speilrefleks?

I fullt dagslys, med solen i ryggen, holder selv den billigste kameramobilen mål. Men, med en gang motivene blir litt mer krevende, ser du tydelig forskjell på kameramobilen og, de to «ordentlige» kameraene.

SPEILREFLEKS
Canon EOS 500 D
med 18-200 mm objektiv
Pris: ca. 9600 kr.
Vekt: 1176 g
Vi har valgt ut et kamera i øvre sjikt i forbrukerklassen. Canon Norge anbefaler pakkeløsningen med et kraftig zoomobjektiv (18-200 mm). Det koster mer enn den billigste pakken, men du sparer penger i forhold til om du ombestemmer deg og kjøper det samme objektivet senere.
Konklusjon: Størrelse og pris taler mot. At du kan bytte objektiver og blitser taler for. Speilrefleks er like enkelt å bruke som kompakt. Hvis du er litt interessert i fotografering, vil du aldri angre på å ha kjøpt et godt speilreflekskamera.

KOMPAKT
Casio Exilim EX-H10
Pris: ca. 2400 kr.
Vekt: 205 g
Exilim EX-H10 ble i desember kåret til «årets fotoprodukt» av bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen. Det er lite, lett og brukervennlig. Prisen bør ikke avskrekke noen.
Konklusjon: Hvis det er noen år siden du kjøpte kompaktkamera, vil du oppdage at utviklingen har gått lynraskt. De er nå praktisk talt like raske på avtrekkeren som speilrefleks, og billedkvaliteten holder plakatnivå. Fotografering i dårlig lys er den største utfordringen.

MOBIL
iPhone 3GS
Pris: fra ca. 6100 kr.
Vekt: 133 g
Man skulle kanskje tro at in-telefonen iPhone 3GS hadde et knallgodt kamera, men det har den ikke. Kameraet er på linje med det du vil finne på langt billigere telefoner, og illustrerer nokså godt svakhetene med mobilkameraer.
Konklusjon: Mobilkameraer ligger fremdeles noen år bak vanlige kompaktkameraer, og holder ikke mål som eneleverandør til fotoalbumet. Men: Det beste kameraet er til enhver tid det du har med deg, ikke det som ligger igjen i skapet hjemme.

Flere fototips?Leserne diskuterer på VGDebatt

Hverdagsmotiv
SE STORT BILDE
Rudi Karlstad og Aina Slettedal Eide på kaffebar i Oslo forsøker å late som ingenting mens tre VG-journalister med hvert sitt kamera teller opp og tar bilde samtidig.

1. SPEILREFLEKS: Det feteste kameraet leverer selvfølgelig varene.

2. KOMPAKT: I tilfeller som dette får du tilnærmet like gode bilder med et kompaktkamera som med et proffkamera.

3. MOBIL: Bestått-karakter, selv om de andre er bedre.

Bevegelse
SE STORT BILDE
Vi øker vanskelighetsgraden et hakk. Modelljernbanen på Norsk Teknisk Museum er kanskje ikke det du fotograferer oftest, men den avslører om kameraene greier å henge med på raske bevegelser i innendørslys. Tenk lekende barn. Blitsen er skrudd av, for øvrig står kameraene på auto.

1. SPEILREFLEKS: Henger nesten med, men vi ser at modelltoget rekker å flytte seg litt mens kameraet tar bildet. Her kan du nok få et skarpere bilde hvis du er fotokyndig og overstyrer automatikken.

2. KOMPAKT: Toget er ørlite mer uskarpt, men forskjellen er ikke stor. Og det ser jammen ut til at kompaktkameraet leverer en bedre fargebalanse enn storebroren, der bildet ble nokså gult.

3. MOBIL: Det største problemet er at det tar bortimot et sekund fra du trykker på knappen og til bildet faktisk tas. Da har lokomotivet rukket å passere. Eller barna har tørket av seg det morsomme ansiktsuttrykket og begynt å løpe vekk allerede.

Mørke
SE STORT BILDE
Nattfoto er en avslørende ekstremprøve. Her står en gammeldags oljelampe med mørkegrønt glass foran vinduet i et ellers bekmørkt rom. Kameraene står på et støtt underlag.

1. SPEILREFLEKS: EOS 500 D viser muskler i mørket! Alt vi kunne skimte i virkeligheten, har kommet tydelig med på bildet.

2. KOMPAKT: Litt knoting med manuelle innstillinger kunne gitt et bedre resultat, men naturlovene er ikke til å komme utenom: Liten linse fanger opp mindre lys enn stor linse.

3. MOBIL: Nettopp. Her må ordtaket skrives om litt: Et Iphone-bilde i mørket sier mindre enn tusen ord.

Zoom
SE STORT BILDE
Zoom betyr at du kan velge mellom vidvinkel (får med mange mennesker i trange rom) og tele (får med detaljer langt borte) - og alt imellom. Zoomobjektiver måles ofte med en «X»-skala. Jo høyere tall, jo mer allsidig kamera.

1. SPEILREFLEKS: Den store fordelen med speilrefleks er at du kan kjøpe nye objektiver etter hvert. Dermed er mulighetene nesten uendelige. Her ser du hva vi fikk til med «vårt» objektiv, som har 11X zoom. At slottet blir litt gråaktig på så lang avstand, er lett å fikse i et billedbehandlingsprogram senere.

2. KOMPAKT: Casio-kameraet har 10X zoom, som er imponerende mye til å være et såpass billig og lett kamera. I tillegg til dette igjen har den såkalt «digital zoom», som bare betyr at kameraet velger et billedutsnitt i midten. Proffe fotografer fnyser av «digital zoom» - for du kan gjøre akkurat det samme i et billedbehandlingsprogram etterpå.

3. MOBIL: Mobilkameraet har ikke zoom i det hele tatt. Skulle du hatt et nærbilde av slottet, måtte du gått dit. Vi har for moro skyld tatt et utsnitt av bildet, tilsvarende telebildet fra de andre kameraene, og forstørret. Vi forventet ikke at det skulle bli så veldig bra. Og det ble det ikke heller.

Les også:Slik lager du film med mobilen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi