Hovedinnhold

Test av Epson TW5500

HD-projector for viderekomne

Kampen om kundene hardner til. Derfor har Epson tatt frem en enda hvassere versjon av sin projektor-toppmodell, med rekordkontrast.

Denne saken handler om:

Epson EH-TW5500 digital HD-projektor

3 x C2Fine LCD-paneler
1920 x 1080p/24 fps oppløsning
Maks 200 000:1 kontrast
2 x HDMI v1.3a
29 990 kroner

Skikkelig hjemmekino får man først med stort bilde på lerret. Med stadig bedre kvalitet til mindre penger kan en god HD-projektor fremstå som et fristende valg for mange som egentlig vurderer en stor flatskjerm. De siste generasjonene blant digitale projektorer med full 1080 HD på opptil 300 tommers lerret, er blitt så bra at bildet fremstår som skarpere, mer kontrastfylt og detaljrikt enn på kino. Med en HD-projektor kan hvem som helst få bedre filmkvalitet hjemme enn man får på de fleste kinoer.

Den nye Epson EH-TW-5500 er Epsons nye toppmodell blant hjemmekinoprojektorene med full 1080p HD, og når den er riktig kalibrert, kan man få en bildekvalitet som ikke står mye tilbake for dobbelt så dyre projektorer. TW5500 koster under 30 000 kroner og har fått rekordkontrast for en LCD-projektor. Hele 200 000:1 er den teoretiske kontrasten, langt høyere enn fra forgjengeren som maksimalt nådde 75 000:1 i kontrast fra tre full-HD LCD-bildepaneler - ett for hver primærfarge i RGB med full 1920 x 1080p oppløsning i 16:9 bredformat.

Les flere projektortester på Lyd & Bilde

Nå er det knapt mulig å oppnå så høy kontrast i praksis, men med opptil 200 000:1 i oppgitt kontrast, har man mye å gå på når projektoren installeres hjemme. Som TW5000 før den kan også TW5500 benyttes i et ekstra bredt filmformat med 2.35:1 - som på kino - når den brukes sammen med en separat anamorfisk linse, plassert foran projektorens 2,1 x zoomobjektiv.

Epson TW5500 er priset til 29 990 kroner, men har allerede falt til "markedspriser" rundt 26 000 kroner, som er hva forgjengeren TW5000 kostet veiledende. Begge bruker en HQX Reon VX bildeprosessor fra anerkjente Silicon Optisk, og har alle innstillinger som kreves i oppsettmenyen for å kunne benytte ISF-godkjente* kalibreringsparametere av projektorbildet. Hvilket er projektorens store fordel, på den måten at man da kan klemme ut et fremragende fett projektorbilde. Men først etter omfattende kalibrering av bildekvaliteten.

Når man har varmet opp projektorlampen og ladet inn den første filmen, bør man i det minste justere kontrast og lysstyrke slik at man får en viss balanse mellom lyset i rommet og lyset fra projektoren. Velg gjerne Natural, men min erfaring er at kan lønne seg å prøve seg frem med innstillingene av irisen, og velger man ECO-innstilling vinner man lavere viftestøy, men taper lys. I et mørkt rom er ikke det så kritisk, men husk at fargebalansen og kontrasten endrer seg betydelig når man velger ECO-innstilling, så da må man justere farger, gamma, kontrast og lysstyrke på nytt.

Potensialet i TW5500 er så stort at jeg vil anbefale alle å vurdere proffkalibrering. Grovkalibrering kan tilsynelatende se fett ut, men det er først etter omfattende justeringer med måleutstyr at man får så optimal fargegjengivelse, kontrast og fargetemperatur at man virkelig får valuta for pengene med en TW5500.

Konklusjon


Til vi får testet de nyeste projektorene i samme prisklasse fra blant andre Sony og Panasonic, er Epson EH-TW5500 referansen i prisklassen. Den kombinerer fargegjengivelse med fremragende kontrast og skarphet, og har en Frame Interpolation-krets som faktisk virker etter hensikten. Ulempen er at man bør kalkulere inn kalibrering for å få optimalisert bildekvaliteten. Bare da er dette en HD-projektor som står til seks.

Les full test av Epson TW5500 på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi