Hovedinnhold

Statens Kartverk deler ut arvesølvet

DETALJERT: Superdetaljerte kart som dette kan du snart bruke på din egen blogg eller nettside, gratis. Foto: Skjermbilde
DETALJERT: Superdetaljerte kart som dette kan du snart bruke på din egen blogg eller nettside, gratis. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Snart kan du bruke store deler av informasjonen hos Statens Kartverk på din private nettside, og tar opp kampen med Google Maps.

Denne saken handler om:

Fra 1. desember i år kan du hente ut detaljert info fra Statens Kartverk og bake det inn i dine egne nettsider. Helt gratis, dersom du er privatperson eller driver en ideell forening.

Dermed følger Statens Kartverk i fotsporene til Google og Meteorologisk institutt, som deler ut informasjonen de sitter på til gratis allment bruk.

Leserne diskuterer:Kart over tomtegrenser?

Det er snakk om detaljerte kart og geografisk informasjon som Statens Kartverk har sittet på lenge, og som til nå kun har vært tilgjengelig for de som er villige til å betale.

- Dataene har jo vært tilgjengelig gjennom programmer som vi styrer, men nå vil det altså bli direkte tilgang til selve tjenesten, forklarer Erland Røed i Statens Kartverk til VG Nett.

I likhet med for eksempel Googles kart vil det bli utvidet mulighet til å mikse sammen informasjon fra flere kilder, og så legge dette oppe på kart fra Statens Kartverk.

- Lett å bruke

Selv om dataene som kan hentes ut er avanserte, er ikke kravene til å bruke tjenestene skyhøye.

Les også:Google Maps: - Svøm over Atlanteren

- Man leser gjennom rettigheter for bruk, trykker på aksepter-knappen og kommer inn på en oversikt over hvilke tjenester det dreier seg om, forklarer Røed. Han tror det skal være lett å komme i gang med tjenestene fra Statens Kartverk.

- Litt over vanlig nivå på fingerferdighet, så skal du kunne bygge din egen side, sier Røed.

Kort sagt blir Statens Kartverks løsning en direkte konkurrent til Google Maps, og tilbudet blir akkurat det sammen. En strøm av kartdata direkte fra Statens Kartverks servere til brukernes hjemmesider.

Les også:Flyfoto avslørte glasstak hos tellesentral

På Statens Kartverks nettsider kan brukerne selv bestemme hvordan utstnittet av kartet skal se ut, hvilke lag med informasjon som skal inkluderes og til slutt få en snutt med kode.

Denne kodesnutten kan så klippes ut og limes inn i brukerens egen nettside og vips, hele Statens Kartverk inn på brukerens nettside. Kartene er mulige å bevege rundt for å se andre deler av kartet enn utsnittet og kan forstørres og forminskes.

- Helt åpent

Systemet som ligger i bunnen av Statens Kartverks løsninger også i forkant av utviklingen med åpen programvare.

- Operativsystem og databaser vi bruker er fri programvare, så dette er gjort etter boka. Det er gått ut 80 millioner kartbilder i år, sier Røed. - Det offentlige og privatpersoner som har gått på vår side har generert masse bruk før det slippes fritt, sier han.

Brukerne lager løsningene

Ved å slippe dataene fri på den måten Statens Kartverk gjør håper de at brukerne selv skal komme opp med de gode løsningene. Et par eksempler på hvordan brukerne kan generere mer informasjon ut av kartene til Statens Kartverk er sportsbruk.

Les også:Google Earth tar deg til himmel eller hav

Sjøkartene til Statens Kartverk kan for eksempel brukes som bakgrunn under en sanntidssporing i Færderseilasen med all tilgjengelig informasjon som et ekte sjøkart gir.

En slik sporing er teknisk mulig også med Googles tjeneste Google Maps, men uten detaljene som et ekte sjøkart kan by på. På Statens Kartverks kart er det dybdemålinger, fyr, sjømerker og all relevant informasjon for sjøfarere, der Google Maps bare viser blått hav.

På liknende måte viser de topografiske kartene til Statens Kartverk svært detaljerte opptegninger av terrenget, lang mer nøyaktig enn Google Maps.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi