Hovedinnhold

Psykolog: - Kan hende man overeksponerer seg selv

(VG Nett) Det er lett for følelsene å ta over når man bruker videoblogging som medium.

Denne saken handler om:

- Det å uttrykke seg om seg selv ansikt til ansikt, er en følsom greie, forklarer psykolog og seniorrådgiver i Norsk Psykologforening Torleiv Odland til VG Nett.

- Man snakker om seg selv, viser seg selv til en person, det kan være ille nok. Innimellom må man stige over terskler, man må være frekk, tøff og sterk nok til å klare dette. Det er en del av det å sprenge grenser, noe som hører det å være ungdommen til, sier han.

Les også:Victoria videoblogger om puppene

Forskjellen mellom å snakke seg i mellom og uttrykke seg for et stort publikum er betraktelig, men videomediet bidrar til å utviske noen av disse grensene.

- Når dette skjer i et medium der du ikke ser den andre, blir frekkhetspotensialet så stort. Da viser man følelser, kropp og andre sider man angrer på senere. Internett er et ekstremt medium, ingenting blir borte derfra, understreker Odland.

- Noe man trodde var lurt ved 14-årsalderen kan være ganske annerledes når man er 16.

Ta en pause

For ungdommen gjelder det å holde kontroll på hva man bedriver, og ta tenkepauser.

- Desto mer åpent mediet er, desto mer er det slik at frekkheten ikke bare blir en kreativ greie, men noe belastende. Over tid kan det hende at man overeksponerer seg, sier Odland.

- Hvordan kan ungdom som videoblogger vite om de er i ferd med å utlevere for mye av seg selv?

- Ved å snakke med trygge personer om det og ikke hisse hverandre opp, ta en pause og sjekke litt ut med en voksen hva man gjør. Det vil si med folk som har interesse for at du lever et trygt liv, forklarer Odland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi