Hovedinnhold

Victoria (22) videoblogger om puppene

(VG Nett) Victoria-Serine Møller er en av stadig flere bloggere som har begynt å videoblogge. Hun er en del av et stadig voksende nettfenomen.

Denne saken handler om:

En av Norges ferskeste videobloggere, Victoria-Serine Møller, har nylig begynt å ta opp videosnutter og publisere dem. Hun har sin egen blogg og gir et skråblikk på stort og smått i hverdagen. Nå har hun også så vidt begynt å videoblogge.

Les Victorias bloggher!

- Det var egentlig mest for å få flere lesere, forteller hun til VG Nett. - Mest for gøy. Dessuten var det så mange som stilte meg spørsmål, så det var for å samle opp svarene.

Vokser kraftig

Antallet bloggere er i dramatisk vekst over hele landet. Nå kommer de tilbake etter å ha blitt utelatt fra medias søkelys til fordel for sosiale nettverk som Facebook og Twitter. Nå er det videoblogging som leder an blant bloggerne.

Trenden med videoblogging har økt i takt med suksessen til YouTube. YouTube tilbyr enkle systemer for å ta opp, lagre og distribuere videofilm på nettet. I praksis kan alle med et videokamera, som i disse dager er standard på de fleste bærbare, starte når som helst.

Psykolog om videoblogging:- Kan hende man overeksponerer seg selv

Gründer av bloggnettverket iPublish, Thomas Moen, har registert at mange prøver videoblogging som medium for å få ut budskapet sitt.

- Har dere sett en økning i antallet norske videobloggere?

- Ja, helt klart, sier Moen til VG Nett. - Vi begynte allerede i 2006 med videoblogging av norske artister som Tone Damli Aaberge og Venke Knutson, og siden den gangen har det bare blitt mer og mer vanlig å videoblogge.

Les også:Politikerne videoblogger fra sin hverdag
Artikkelen fortsetter under bildet

UTFOLDER SEG: Sofie «Sofsen» Frøysaa Rasmussen (t.v.) og Victoria-Serine Møller blogger med både tekst og video. Samt en god porsjon humor. Foto: Skjermbilde
UTFOLDER SEG: Sofie «Sofsen» Frøysaa Rasmussen (t.v.) og Victoria-Serine Møller blogger med både tekst og video. Samt en god porsjon humor. Foto: Skjermbilde

Victoria bruker YouTube til å publisere videoene. På den måten blir hun synlig både på YouTubes sider og kan hente inn videoen i sin egen blogg. Det er hun ikke alene om i bloggmiljøet.

- De fleste bruker YouTube til å publisere videoene, som både er enkelt og gratis, forklarer Moen.

- Det er flere videoer som blir sett over 10 000 ganger i løpet av en uke, sier Moen.

Dermed kan mange av videobloggerne skilte med seertall som parkerer opptil flere programmer på gammeldags TV. Videobloggerne kommer til å ta over enda større deler av bloggsamfunnet, når de blir bedre. Det er i ferd med å skje, mener Moen.

- Nivået er foreløpig veldig lavt, over 80 prosent av videoene som publiseres er etter min mening for dårlige, lite kreative eller kjedelige.

Diskuter her:Utleverer ungdommene for mye av seg selv på nettet?

- Bloggerne blir stadig mer kreative og kombinerer oftere tradisjonell «snakk rett inn i kameraet uten klipping»-videoer med å klippe raskere, ta med kameraet ut på tur og legge på musikk, sier Moen.

I startgropen

Victorias videoblogging har så vidt startet, men hennes seere kan legge merke til en rask forbedring av kvaliteten på de fire videoinnleggene hun har laget.

Hun satser på humor og selvironi som virkemidler på sin blogg.

- Jeg prøver i alle fall. De fleste forstår humoren. Mange tar bloggen som seriøs, at de ikke skjønner at det går an være så dum. Da får det bare være sånn, sier hun til VG Nett.

Hun kjører sitt eget løp, og holder seg på siden av det «rosabloggerne» bedriver på sine blogger. Med det mener hun de unge, trendy jentene som blogger om seg selv og sitt liv.

Humor viktig

- Kjenner du noen andre bloggere?

- Egentlig ikke, jeg leser de ikke så veldig mye, sier hun til VG Nett. - Jeg følger ikke så mange av dem, de skriver mye tull. Jeg prøver bare å være morsom.

Har du lyst til å bli en blogger?Klikk her!

Humor er også viktig for bloggeren Sofie «Sofsen» Frøysaa (20), som har et stort ukentlig publikum på sin blogg. Hun bruker videoblogging til å nå ut med de meninger som ikke lett lar seg feste i tekst.

Les Sofies bloggher!

- Fordelene med videoblogg er at man får sagt det man vil, uten rom for mistolkning. I skriftlig språk forsvinner kroppsspråk og humor, sier hun til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DREVEN: Det ligger mye arbeid bak bloggen til Sofie. Foto: Skjermbilde
DREVEN: Det ligger mye arbeid bak bloggen til Sofie. Foto: Skjermbilde


- Noen ganger misforstår folk meningen veldig. Det blir mer direkte, som man snakker til en person, sier hun.

Hun mener også det er lettere å adressere andre personer gjennom en kameralinse, enn tekst.

- Jeg har en «ukas skjerpings», som blir mer meningsfylt når jeg snakker direkte til vedkommende rett gjennom linsen.

Videoblogging kan også gi en ny måte å uttrykke seg for de som ikke er helt stødig rent skriftlig sett, mener Frøysaa.

- Mange er jo flinkere verbalt, så det er en mulighet til å uttrykke seg på.

Les også, psykolog om videoblogging:- Kan hende man overeksponerer seg selv.

Slik kan det bli en fordel for både sender og mottaker, siden mange unge ikke orker å lese lengre tekster uten videre.

- Det skal mye til for å fange leseren dersom interessen ikke er fanget umiddelbart. For yngre er det lettere å trykke play og få inntrykket umiddelbart, mener hun.

Leder an

Victoria og Sofie er to eksempler på hvordan videobloggingen har utviklet seg de siste par årene.

Moen mener mange kommer til å følge etter «rosabloggerne» i å starte med videoblogging.

- Selv om det er en økende trend, kommer nok ikke videoblogging til å ta virkelig av før om et år eller to, sier han til VG Nett.

Akkurat nå oversvømmes bloggene med nye rekrutter. I løpet av snaut to uker registeres det like mange nye bloggere i Norge, som det var i hele 2005.

- Vi anslår at det er mellom 3000 og 4000 nye blogger som registreres hver eneste dag og at vi i Norge nå har et sted mellom 300 000 til 400 000 blogger, noe som i 2005 lå på rundt 30 000, forklarer Moen.

Med en stor rekruttering til bloggmiljøet, kommer også baksiden av medaljen frem. Fra å være et lite, tett sammenknyttet miljø, blir det større og mer anonymt. Det kan få negative konsekvenser, spesielt på en såpass selvironisk blogg som den Victoria lager.

- Jeg får ganske mye hatkommentarer på bloggen, sier hun.

Likevel velger hun å la folk si det de mener, og vedlikeholder ytringsfriheten på sin lille del av nettet.

- Jeg siler ingen ut, det får lov til å stå. De må få lov til å si hva du vil, bloggen er åpen.

Verst er de andre jentene, mener hun.

Husk folkeskikk

I det lille blogguniverset kommuniserer flere av bloggerne seg i mellom, også via videoblogging. Et eksempel på dette er Sofie som tok til motmæle mot en medblogger i et videoinnlegg.

Les også:Facebook-avhengige nordmenn får behandling

- Jeg var veldig sint da jeg laget det, forteller hun.

Moen mener det er viktig å huske på vanlige kjøreregler når man blogger og videoblogger.

Han legger til at det ikke er vanskelig å holde seg på det tørre i videobloggingen. Noen få regler gjør opplevelsen tryggere.

- Her gjelder de samme reglene som tradisjonell blogging. Vær forsiktig med å oppgi eller vise hvor du bor for eksempel, ikke publiser video av venner og kjente uten tillatelse og styr unna uthenging og mobbing.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi