Hovedinnhold

Vil ha betalt for forhåndslytting på iTunes

VIL TA BETALT: Dette iTunes-programmet spiller en gratis forhåndslytt av en sang, det vil enkelte i platebransjen nå ha betalt for. Foto: Skjermbilde
VIL TA BETALT: Dette iTunes-programmet spiller en gratis forhåndslytt av en sang, det vil enkelte i platebransjen nå ha betalt for. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) På iTunes får du høre en 30-sekunders smakebit av sangen du kanskje kjøper. Det vil platebransjen at man skal betale for.

Denne saken handler om:

Nettets største distribusjonskanal for musikk, Apples nettbutikk iTunes Store, er nå i søkelyset for platebransjen. I butikken er det mulig å høre et 30 sekunder langt klipp av alle sanger, for å forhåndslytte på noe man kanskje ønsker å kjøpe.

Leserne diskuterer:- En syk bransje.

Det mener artistene og platebransjen at de bør få en del av.
Bransjen mener å ta royalties fra musikkselgere er en ny form for inntekt for å supplere de skortende inntektene fra redusert CD-salg.

De tre områdene som satses hardt på av royaltiesorganisasjoner er nedlasting av musikk, nedlasting av film og TV på nett samt de 30 sekunders prøvene som er tilgjengelig i butikken.

- Vi tjener 9,1 cents (50 øre) på ett salg av en sang og det betyr at mye småpenger må komme inn før det blir noen store beløp av det, sier lederen for den amerikanske foreningen for musikktekstforfattere, Rick Carnes til nettstedet Cnet.

Han regner det som kommer inn på kontoen for ubetydelige beløp.
- I går fikk jeg en sjekk på to cents. Folk tror vi tjener en formue på nett, men vi tjener er minimalt.

Les også:- Piratkopiering fører ikke til mindre musikkproduksjon

Grunnlaget for innkreving av royalties fra de 30 sekunder lange smakebitene er en juridisk forskjell i hvordan royalties-grunnlaget beregnes.

Det er forskjell på royaltes fra en låt som er solgt (slik musikken selges på iTunes Store) såkalte «mekaniske» retter og en som er fremført. Siden de 30 sekunder lange smaksprøvene ikke selges, og heller ikke lastes ned permanent på brukerens datamaskin, vil royaltiesorganisasjonene kreve inn et separat beløp for fremføring av Apple.

Les også:Fildeler må betale 500.000 per sang

- Selv om vi får en mekanisk betaling [per sang] av iTunes, får vi ikke noen inntekter fra Apple for fremføring, sier David Renzer som er styreformann og direktør i Universal Music, til nettstedet Encore.

Om programmet iTunes sier han:

- Du kan høre på radio, forhåndslytte på sanger, det er ting vi burde få betalt for fremføring.

Apple har ikke kommentert kravet fra royaltiesforeningen til Cnet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi