Hovedinnhold

Halve Norge på Facebook

- Vi har ikke noe bedre å finne på

POPULÆRT: Mange nordmenn bruker mye tid på Facebook. Foto: SCANPIX
POPULÆRT: Mange nordmenn bruker mye tid på Facebook. Foto: SCANPIX
48 prosent av nordmenn med nett sjekker Facebook hver uke. Det er fordi vi ikke har noe bedre å gjøre - og for å se hvordan det går med venner og familie.

Denne saken handler om:

Det er Aftenposten som i dag presenterer nye tall fra TNS Gallup om nordmenns bruk av nettsamfunn. 1 156 000 sjekker Facebook hver eneste dag. 43 prosent av befolkningen er inn på Facebook hver uke. Av de som har nett, er tallet 48 prosent.

Les også:Flere besteforeldre enn skoleelever på Facebook

Hvorfor er vi på Facebook?
Linda Elen Olsen er stipendiat ved Universitet i Bergen, og forsker blant annet på Facebook.

- Da det var nytt var det mye mer populært enn det er nå, jeg tror selve bruken har gått ned. De logger nok på i frykt for å gå glipp av noe, sier Olsen til VG Nett.

I TNS Gallup sin undersøkelse svarer til sammen 67 prosent av Facebook-brukerne at de er helt enig eller litt enig i at de er innom siden fordi de ikke noe annet å gjøre. 66 prosent sier at Facebook hjelper dem med å holde kontaken med venner og kjente.

- Hvorfor er Facebook så populært?

- Jeg tror Facebook bygger på et grunnleggende behov i mennesket for å kommunisere. I tillegg er disse mediene blitt lettere tilgjengelig og enklere å bruke, sier Olsen.

Les også:Spionsjefen avslørt - Kona la ut hele privatlivet på Facebook

Kommuniserer på annen måte

Olsen mener tjenester som Facebook endrer måten vi kommuniserer på. I stedet for eksempel å skrive en mail til alle vennene sine for å si at man har fått ny jobb, så poster man det på veggen på Facebook.

- Men alle får vite det likevel. Det endrer måten vi forholder oss til ting på, måten man sender beskjeder på, forholder seg til avtaler, hvordan man får vite om ting, og søker informasjon, sier Olsen.

Hun beskriver Facebook som et egosentralt nettverk.

- Du begynner med deg, og legger til alle de i nettverket rundt deg, du legger ut dine bilder, og tagger dine venner på bildene. Du lager statusoppdatering om ting du gjør, om ting du synes er viktig, sier Olsen.

Det er de samme grunnene som når noen skriver navnet sitt på en benk, mener Olsen.

- Alle har behov for å eksponere seg selv. Nå sier jeg ikke at alle som bruker Facebook og Twitter er narsissistiske, men det ligger nok et behov for å fremheve seg selv i disse mediene. Å vise omverdenen at «jeg er her».

Les også:Facebookprofilen din blir synlig for hele verden

Verdens ivrigste nettbrukere
Tallene fra TNS Gallup viser at 90 prosent av Norges befolkning har tilgang på nett, og andelen som har daglig tilgang er i sterk vekst - fra 27 prosent i 2000 til 74 prosent i mai 2009.

- Norge har relativt sett flere brukere over 40 år enn USA. Jeg vil påstå at vi er lengst frem i verden, både når det gjelder bruk av internett og av nettsamfunn, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter til Aftenposten.

TNS Gallup skriver i sin rapport at de tror Facebook vil fortsette å ha en ledende stilling blant sosiale nettsteder i kommende år.

- Jeg tviler på at vi har nådd toppen, sier Olsen.

- Det er ikke sikkert akkurat Facebook og Twitter kommer til å vare, men den måten å kommunisere på, den kommer til å vare.

Les også:Guide til personvern på Facebook

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi