Hovedinnhold

Test av Toshiba Camileo S10: Stilig minikamera med full HD

Foto: Toshiba Camileo S10 er lekkert, lite og går rett ned i bukselomma.
Foto: Toshiba Camileo S10 er lekkert, lite og går rett ned i bukselomma.
Toshiba drister seg frempå med et mini-HD-kamera med hele 1080p oppløsning.

Denne saken handler om:

Toshiba Camileo S10

Pris: Fra ca kr 1 700 inkl. mva.

Internett: www.toshiba.no
+ Svært bra i dagslys. Stilig design. Går lett ned i lomma. Billig.
- Elendig på kveldstid. Tungvint programvare.

Her til lands begynte det så smått med Creative Vado HD, et lite og solid kamera med HD-oppløsning og mulighet for enkel opplasting til Youtube og andre nettjenester. Utvalget av mini-HD-kameraer har endelig tatt seg opp, og vi har testet Toshiba Camileo S10, et lite og lekkert kamera med støtte for opptak i Full HD.

LES OGSÅ:Lite og lett HD-kamera fra RCA

Som de andre kameraene i dette segmentet er også Camileo S10 et relativt enkelt kamera, både i bruk og i funksjonalitet. Det er imidlertid et par ting som skiller Toshiba-kameraet fra konkurrentene.

Først og fremst er oppløsningen et hakk høyere, med 1080p fremfor 720p. For det andre har Toshiba valgt en mer tradisjonell utforming på kameraet. Camileo S10 er utformet for å holdes som om det var et pistolgrep. Skjermen vippes ut som på et vanlig videokamera, mens objektivet sitter på den ene kortsiden.

I dette kamerasegmentet, med rimelige og hendige kameraer med HD-oppløsning, er det sjelden man finner optisk zoom. Det ville rett og slett gjort kameraene for store. Ved å ha fast brennvidde, og muligheten til å bruke digital zoom, kan man lage kameraene langt mindre. Camileo S10 går greit ned i en vanlig bukselomme.

Flott i dagslys

Vi har brukt Camileo S10 i en måneds tid, og har filmet både på dagtid, på kveldstid, inne og ute. Så lenge sola fortsatt er oppe er bildekvaliteten svært god. Vi har blant annet brukt kameraet en del på golfbanen, og selv etter lange slag ser man ballen på opptaket. Imponerende med tanke på at kameraets enkle optikk.

I dagslys fremstår bildet som skarpt og detaljert, med fine farger og god kontrast. Alt er altså bare fryd og gammen - så lenge sola er oppe.

LES OGSÅ:Videotelefon for hjemmet endelig her

Dessverre er kameraet like dårlig på kveldstid, som det er bra på dagtid. Så fort det mørkner til blir kameraet mer eller mindre helt ubrukelig. Det er mulig å aktivere nattmodus i kamerainnstillingene, men selv det hjelper lite.

Bildet fremstår som nesten helt sort, og det eneste man hører er lyden fra opptakene. Selv innendørs på kveldstid blir bildet både mørkt og kornete.

Kameraet er utstyrt med en liten led-lampe som kan aktiveres for å gi litt mer lys ved filming innendørs. Lampen gir nok lys til at det blir mulig å se hva som skjer, men kun på relativt kort avstand.

Vi filmet samtidig med Creative Vado HD og Toshiba Camileo S10. Filmingen foregikk i en normalt opplyst stue tidlig på kvelden. Creative-kameraet ga et lyst og detaljert bilde, mens Camileo S10 leverte et mørkt og kornete bilde.

LES OGSÅ:Ny Canon-speilrefleks med HD-video

Skuffende programvare

Da vi testet Vado HD og RCA EZ-209HD satte vi pris på at redigeringsprogramvaren lå lagret på minnet i selve kameraet. Redigeringsprogrammet som følger med Camileo S10 leveres på dvd. En løsning som gjør at man ikke alltid har programmet tilgjengelig på en hvilken som helst pc, som på de to andre kameraene.

At programvaren i tillegg er relativt tungvint å bruke, og ikke ga muligheten til å lagre redigerte filmklipp i HD, hjelper ikke på inntrykket.

Minneutvidelse skjer ved hjelp av vanlige SD eller SDHC-kort. Vårt SDHC-kort på 16 gigabyte ga i overkant av fire timer opptakstid i høyeste oppløsning. Det er også mulig å ta bilder med kameraet.

Konklusjon

Toshiba Camileo S10 fremstod i utgangspunktet som et genialt, lite kamera. Bildekvaliteten er suveren i dagslys, og detaljene blir svært gode med Full HD-oppløsning. Selv når man kobler det til en hd-tv via hdmi fremstår bildet som bra.

Dessverre er kameraet håpløst når mørket nærmer seg, eller innendørs på kvelden for den saks skyld. Bildene blir mørke og kornete. Det er mulig å laste video direkte til Youtube i programmet, men kun som HD om du ikke redigerer den først.

Er du ute etter et mini-HD-kamera holder vi fortsatt en knapp på Creative Vado HD. Oppløsningen er lavere, men det har innebygd minne, programvare i kameraet og fungerer både på dagtid og på kvelden.

LES OGSÅ:Creative Vado HD - HD-video i lommeformat

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi