Hovedinnhold

- Gledelig for artister

Bjørn Rogstad er glad for utfallet av Pirate Bay-dommen. Foto: Jan Petter Lynau
Bjørn Rogstad er glad for utfallet av Pirate Bay-dommen. Foto: Jan Petter Lynau
- Dette er gledelig for alle artister som utsettes for piratkopiering, sier daglig leder i EMI Norge, Bjørn Rogstad, til VG Nett.

The Pirate Bay

* En av verdens største internettportaler med 20 millioner brukere. Nettstedet er reklamefinansiert. Det er gratis å bli medlem.
* Ved hjelp av en såkalt «tracker» kan medlemmer søke etter filer i de andre medlemmenes datamaskiner. Deretter kopieres filen og lastes ned. Ingenting lastes ned fra The Pirate Bays datamaskiner eller servere. De står kun for det de selv beskriver som infrastrukturen.
* Fire bakmenn til nettportalen The Pirate Bay står tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsrettsloven. De har gjort en rekke filmer, spill, og musikkfiler tilgjengelige for privatpersoner.

Slik fildelingsvirsomheten er i dag, mener han at det er internettleverandørene som tjener seg rike på andres verk.

- Det er de som tjener penger på det andre har skapt og betalt for. Slik det er i dag går pengene til internettleverandørene, og ikke til kunstnerne, sier han.

Selv om dommen ikke vil få noen direkte praktisk betydning for Norge, mener han den vil få en symbolsk effekt. Og at dagens dom vil skape en positiv signaleffekt mot ulovlig nedlastning.

LES:Dømt til ett års fengel

- Det vil gjøre det lettere å tilrettelegge for en bærekraftig kultur som i dag trues av piratvirksomhet, sier han. - Artistene må selv få bestemme hvordan det materialet de har laget, skal distribueres.

- En viktig dom(les hele dommen her)

- Dette er en viktig dom som vil virke avskrekkende, sier direktør Marte Thorsby i Musicom AS om avgjørelsen i Pirate Bay-saken, til NTB.

- Selv om dommen er avsagt i en svensk straffesak og derfor rent praktisk ikke har virkning i Norge, vil signaleffekten være viktig. The Pirate Bay kommer sikkert fortsatt til å leve, men dommen viser at rettighetshavernes enerett er tatt på alvor. Straffeutmålingen er streng. Jeg tror erstatningskravet er det høyeste i europeisk historie, sier Thorsby.

Hva mener du om Pirate Bay-dommen?
Skriv inn din mening i protokollen her!

- Vil bli enda verre enn nå

Thomas Gramstad, leder i it-brukerorganisasjonen EFN, tror ikke dommen vil bety slutten på ulovlig fildelingsvirksomhet. Tvert i mot tro han dommen vil fungere som PR for fildeling, og at flere vil sette i gang tjenester som legger til rette for ulovlig fildeling.

- Dette kan bety flere pirater. Dette er en tjeneste som veldig mange benytter seg av, sier Gramstad til VG Nett.

Han mener at de fire tiltalte i TPB ikke gjør noe ulovlig. På lik linje som søkemotortjenesten Google, legger de til rette for at folk kan få dele egenprodusert materiale mellom seg.

- Det er mye lovlig materiale som spres via fildeling, for eksempel fri programvare, musikk og film som spres med skaperens velsignelse.

Gramstad peker dessuten på at det finnes to kategorier av de som benytter seg av fildelingstjenester, og at ingen av disse på noen som helst måte forårsaker brems i platesalget.

- På den ene siden har du voksne mennesker med god råd. Disse bruker ofte tjenesten for å prøvelytte lovende artister. Finner de noe de liker, kjøper de gjerne originalmaterialet etterpå, sier han.

Les også Dine Penger-redaktør Tom Staavis kommentar her

- På den andre siden har du tenåringer med dårlig råd. De laster ned musikken fordi de rett og slett ikke har penger til å kjøpe en CD-plate. Men denne gruppen ville jo ikke ha kjøpt plate uansett, og utgjør ergo ikke noe tap for platebransjen.

Fra venstre Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde og Carl Lundstrøm. Foto: Tom Byermoen
Fra venstre Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde og Carl Lundstrøm. Foto: Tom Byermoen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi