Hovedinnhold

Pirate Bay-tiltalte dømt til fengsel

DØMT: De fire tilalte i saken ble dømt i første rettsinstans. Foto: Tom Byermoen
DØMT: De fire tilalte i saken ble dømt i første rettsinstans. Foto: Tom Byermoen
STOCKHOLM / OSLO (VG Nett) De fire tiltalte ble dømt til ett års fengsel i saken om Pirate Bay.

Denne saken handler om:

The Pirate Bay

* En av verdens største internettportaler med 20 millioner brukere. Nettstedet er reklamefinansiert. Det er gratis å bli medlem.
* Ved hjelp av en såkalt «tracker» kan medlemmer søke etter filer i de andre medlemmenes datamaskiner. Deretter kopieres filen og lastes ned. Ingenting lastes ned fra The Pirate Bays datamaskiner eller servere. De står kun for det de selv beskriver som infrastrukturen.
* Fire bakmenn til nettportalen The Pirate Bay står tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsrettsloven. De har gjort en rekke filmer, spill, og musikkfiler tilgjengelige for privatpersoner.

I tillegg må de betale 30 millioner svenske kroner i erstatning for fildelingsvirksomheten.

Dommen falt i Stockholms tingsrett og det fellende var hvordan virksomheten var rettet mot deling av innhold de ikke hadde opphavsretten til.

Hva mener du om Pirate Bay-dommen?Send inn din mening i protokollen her!

Ingen av de fire dømte var til stede da dommen ble kunngjort i form av en utdeling av papirversjonen.

- Det var en stor overraskelse og alt har gått på aktors premisser, sier advokat Jonas Nilson som representerer tiltalte Fredrik Neij i saken. - Vi kommer til å anke til hovretten, sier han til VG i Stockholms Tingsrätt.

- Jeg er veldig fornøyd med at de ble dømt til fengsel, sier advokat Monique Wadsted til Aftonbladet.se. Hun har representert de seks amerikanske filmselskapene i saken.

- Sverige har endelig gjort en markering mot denne typen virksomhet, sier hun.

Hun er fornøyd med erstatningen.

- Vi har fått tilkjent om lag tretti prosent av det vi begjærte, og jeg har ikke rukket å analyser tallene. Men det er veldig mye penger, sier Wadsted.

Peter Althin, som representerer Peter Sunde, sier til Aftonbladet.se at ingen av de fire vil være i stand til å betale erstatningen.

Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson sier til TT:

- Erstatningen på 30 millioner kroner er ekstremt høy for svenske forhold. Et gigantisk beløp.

De fire var tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsretten, ikke direkte kopiering av innholdet. Grunnet den teknologien som ligger til grunn for The Pirate Bay, er det intet av det opphavsrettsbeskyttede innholdet som ligger på deres nettsider. Der finnes kun pekere til hvor man finner innholdet, på brukernes datamaskiner.

At ingen brukere har blitt straffet for nedlasting fra The Pirate Bays datamaskiner er intet hinder for å straffe de tiltalte som medvirkende, sier domstolen i sin slutning.

Dine Penger:En sier for eiendomsretten

Det er ventet til at det kommer til å ta mellom ett og to år før saken kommer opp i den svenske lagmannsretten.

«Genom att tillhandahålla en webbplats med, enligt vad tingsrätten funnit, välutvecklade sökfunktioner, enkla uppladdnings- och lagringsmöjligheter samt genom den till webbplatsen knutna trackern har de åtalade främjat de brott som fildelarna objektivt sett gjort sig skyldiga till.» heter det i dommen som ble kungjort klokken 11 i dag.

Leserne reagerer:Heretter skal jeg bare laste ned!

Les hele dommen her!

Rupert Murdoch får nærmere 11 millioner

Seks svenske musikkselskaper, to nordiske og seks amerianske filmselskaper krevde til sammen 100 millioner svenske kroner i erstatning. Så mye fikk de ikke. Totalt beløper erstatningssummen seg til om lag 30 millioner svenske kroner.

Det Rupert Murdoch eide Twentieth Century Fox Film Corporation er tilkjent nærmere 11 millioner svenske kroner i erstatning, som er den største enkelterstatningen i dommen.

Her er listen over erstatningsbeløpene de fire er dømt til å betale:

Sony Music Entertainment (Sweden) med 41 467 euro,
Universal Music med 73 782 euro,
Playground Music Scandinavia med 28 159 euro,
Bonnier Amigo Music Group med 4 290 euro,
EMI Music Sweden med 162 988 euro,
Warner Music Sweden med 146 484 euro,
Yellow Bird Films med 3 150 000 sv kr,
Nordisk Film Valby med 225 000 sv kr,
Warner Bros Entertainment med 2 484 225 sv kr,
Metro-Goldwyn-Mayer Pictures og Columbia Pictures Industries med totalt 5 579 325 kr, (25 prosent til Metro-Goldwyn-Mayer og 75 prosent til Columbia Pictures
Twentieth Century Fox Film Corporation med 10 822 500 sv kr,
Warner Bros Entertainment med 414 000 kr och
Twentieth Century Fox Film Corporation og Mars Media Meteiligungs GmbH & Co Film Productions med sammenlagt 4 495 950 sv kr, (1 prosent til Twentieth
Century Fox Film Corporation og 99 prosent til Mars M).

De fire piratene er også dømt til å betale saksomkostninger på om lag 3,3 millioner svenske kroner.

Beslagla også amfetamin

Beslag av datautstyr og skriftlig materiale som ble gjort under razziaen mot Pirate Bay-gründerne beholdes inntil rettskraftig dom foreligger, ifølge dommen. Det ble også gjort beslag av såkalte "helsefarlige varer", en skje som inneholdt rester av amfetamin, samt tre Klomifem-tabletter, en medisin som blant annet brukes for å stimulere eggløsning hos kvinner som har problemer med å bli gravide. De sistnevnte beslagene opprettholdes, ifølge dommen.

En film koster 222 kroner

Etter en gjennomgang av utgiftene filmbransjen mener de har i forbindelse med ulovlig distribusjon, fører frem til høye priser per film. For filmen Harry Potter mener filmselskapene at en lovlig nedlasting koster dem 210,04 kroner. Med dette som utgangspunkt er erstatningen fastsatt. Det høye beløpet per film skal også ta hensyn til at filene som distribueres på The Pirate Bay ikke er avspillingsbeskyttet (kopibeskyttet).

I eksil

Men om det skulle komme til at datamaskinene til The Pirate Bay fjernes, har den svenske staten et problem. Ifølge grunnleggerne av Pirate Bay står ikke maskinene lenger i Sverige, men i utlandet. Nøyaktig hvor er ikke sikkert, men det skal dreie seg om flere forskjellige steder i verden.

Allerede da politiet raidet Pirate Bays servere som stod i et lokale hos serverhotellet PRQ, hadde de en sikkerhetskopi utenlands. Det tok derfor kort tid fra politiet beslagla datamaskinene til nettstedet var oppe igjen.

Teknologien utvikler seg også med stormskritt, snart er det ikke behov lenger for å ha et nettsted som The Pirate Bay. Piratmiljøet jobber hardt med å utvikle modeller for å skape fullstendig uavhengighet.

VG Nett kommer tilbake med mer, last siden på nytt for det siste innholdet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi