Hovedinnhold

Pass deg for nye Facebook-angrep

FARLIG: Facebook inneholder farer, og passer du ikke på kan du bli infisert. Slik ser noen av applikasjonene ut. (Fotomotansje: Trend Micro/Ole Petter Baugerød Stokke)
FARLIG: Facebook inneholder farer, og passer du ikke på kan du bli infisert. Slik ser noen av applikasjonene ut. (Fotomotansje: Trend Micro/Ole Petter Baugerød Stokke)
Ondsinnede applikasjoner spiller på din frykt, og tapper deg og vennene dine for informasjon. Slik sikrer du deg.

Denne saken handler om:

Utviklere kan lage sine egne Facebook-applikasjoner, som utvider bruksområdene til nettsamfunnet.

Men de kan også utvide misbruken.

De siste truslene mot de mange millioner Facebook-brukerne er applikasjoner som spiller på deres frykt, slik mange trojanere allerede gjør.

Gjennom "varslene" brukerne får om noen for eksempel har skrevet i gjesteboka deres, kommer applikasjonen "Facebook - closing down" med følgende beskjed:

"[Navn på en av dine venner] har akkurat anmeldt deg til Facebook for å ha brutt brukervilkårene. Dette er en offisiell advarsel! Facebook ser på hva som har skjedd og gjør noe med saken umiddelbart".

Sprer seg og stjeler
For en ivrig Facebook-bruker kan dette være en nær-sosial-døden-opplevelse, og mange trykker dermed på advarselen. Trend Micro forteller at ved å gjøre dette, blir de bedt om å installere den falske applikasjonen.

Les også:Facebook kan ødelegge jobbsjansene dine

Og gjør de så, blir kontoen tappet for informasjon. Vennene til brukeren blir videre spammet med den samme beskjeden, og dermed sprer applikasjonen seg raskt.

Det skal være snakk om profilinformasjon som blir stjålet, det vil si alt fra hva slags filmer de liker til epost-adresser. Brukernavn og passord skal etter det vi forstår ikke bli stjålet.

- Dette har skjedd med meg flere ganger, temmelig frustrerende! sier en bruker på gruppen som har blitt opprettet for å advare mot applikasjonen.

En ny trend
En annet liknende applikasjon, "The Error Check System", har også skapt problemer for Facebook-brukerne.

Applikasjonen gir beskjed om at noen har hatt problemer med å se din profil, igjen noe som for mange kontaktsøkende kan fortone seg som temmelig dramatisk. Man kan dermed installere applikasjonen for å "fikse problemet", mens det i realiteten bare sprer seg til personene på vennelisten, og stjeler brukerinformasjon fra Gud og hvermann.

Les også:Puppebilder på Facebook? - Nei takk!

En annen interessant sak med denne applikasjonen, er at et Google-søk på "The Error Check System" gir deg treff som sender deg til annen ondsinnet programvare. Trend Micro forteller at dette er en ny trend, og kaller det "søkemotor-optimaliseringsgift". Bakmennene håper altså at ofrene vil bli nysgjerrige, og søke seg frem til mer informasjon om det de har installert. Skaden kan dermed bli mye verre.

Har du installert noen av disse applikasjonene, er det enkelt å fjerne dem, uten at du nødvendigvis retter opp skaden de allerede kan ha gjort av den grunn. Trykk på "Applikasjoner" nederst i høyre hjørne, trykk "rediger" og trykk så på krysset ved siden av den applikasjonen du vil fjerne.

Les også:Slik unngår du Facebook-blemmene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi