Hovedinnhold

Knut (15) gjør stor suksess med Iphone-program

UTVIKLER: 15 år gamle Knut Ørland går naturlig nok på skolen, men på fritiden håver han inn på sitt nye Iphone-program. (Foto: Privat)
UTVIKLER: 15 år gamle Knut Ørland går naturlig nok på skolen, men på fritiden håver han inn på sitt nye Iphone-program. (Foto: Privat)
Etter to ukers utvikling, litt venting og 2.300 nedlastninger, sitter Knut Ørland (15) igjen med et fett glis og stor anerkjennelse.

Denne saken handler om:

26. oktober i år ble det lagt ut et lite, norsk program på Iphones programbutikk AppStore, hvor folk kan folk laste ned programmer gratis eller mot betaling.

Dette programmet het TV-Guide, og gjorde stort sett ikke mer enn hva det lovet. Programmet henter tv-programmet fra diverse nettsider, som for eksempel nrk.no, og setter sammen et komplett, skreddersydd tv-program for kvelden.

Les også:Slik ble Nettby hacket

Nå har det gått en måned, og programmet ligger på andreplass på listen over de mest populære betalte programmene på AppStore i Norge. Det har ifølge utvikleren blitt lastet ned omlag 2.300 ganger. Programmet koster elleve kroner, og ettersom utvikler sitter igjen med 70 prosent av inntektene, betyr dette en inntekt på rundt 18.000 kroner i løpet av én måned.

En inntekt som går til en 15 år gammel gutt på vestlandet.

Gjennom nøkkelhullet
- Først lærte jeg meg å programmere for Mac OS X. Så leste jeg en bok for å lære Iphone-utvikling, og det hele er ganske likt, forteller 15 år gamle Knut Ørland.

Les også:Slik må du oppføre deg på Facebook

Han kommer fra Sandnes utenfor Stavanger, og har data som hobby og lidenskap. Siden han var ti år gammel har han programmert, og sommerferien ble brukt til å lære seg å utvikle for Iphone-plattformen.

PENT: Programmet føyer seg fint inn i rekken av brukervennlige og pene Iphone-programmer.
PENT: Programmet føyer seg fint inn i rekken av brukervennlige og pene Iphone-programmer.

- For et år tilbake hadde jeg et behov for å se hva som var på tv akkurat nå, så jeg lagde en nettapplikasjon, forteller Ørland.

Og denne applikasjonen ble basen for Iphone-programmet han nå håver inn penger på.

Det finnes få norske Iphone-programmer, og enda færre som gjør suksess. Etter det Computerworld kan se, er Ørlands program det eneste norske blant de 100 mest populære i Norge.

Apple har fått massiv kritikk for å være sære når det gjelder å godkjenne programmer i AppStore. Alt som selges må gjennom en kontroll, og Apple har blant annet avvist programmer fordi de berører funksjoner som allerede finnes i telefonen fra før. Kritikerne har blant annet sagt at som resultat, blir bare de mest ubrukelige programmene godkjent. Blant de som har fått avslag finner vi den norske nettleseren Opera.

Men ikke 15 år gamle Knut Ørland.

Får kritikk
- Jeg ble litt overrasket, men det ble godkjent etter bare to dager, smiler han fornøyd.

Les også:Alt du trenger å vite om Iphone 3G

Først lastet han ned Apples utviklingsverktøy gratis, så måtte han betale 100 dollar for å få lov til å utvikle kommersielt. Videre måtte han sende Apple diverse teknisk informasjon, samt et brev som skulle ordne opp med amerikanske skattemyndigheter. Alt i alt brukte han rundt en måned på prosessen, og selve utviklingen av programmet tok bare mellom en til to uker.
Inntekten må dermed sies å være svært så fin, spesielt for en 15-åring.

- Det har gått over all forventing, skarrer Ørland, som tidligere bare har tjent noen slanter på webdesign.

Nå jobber han videre med å oppdatere sitt program. TV Guide har nemlig fått blandet mottagelse blant brukerne. I kommentarfeltet på AppStore hagler kritikken, og Ørland innrømmer at han nok publiserte programmet litt for tidlig. Versjon 1.1 ble først avslått, men nå har oppdateringen kommet gjennom kontrollen og programmet kan dermed bli enda mer populært.

- Når man først har basen klar, er det enkelt å legge til funksjoner, forteller 15-åringen.

Drømmer om programmering
Om du selv vurderer å utvikle på den nye plattformen, bør du ikke nøle, skal vi tro Ørland.

Les også:Slik vil Nintendo lære deg å lage mat

- Det har vært veldig gøy. Dette er en av de mest spennende plattformene jeg har jobbet med, sier han.

- Og for meg har prosessen vært kjempelett.

Nå har han fått blod på tann, og jobber med et nytt prosjekt: Trafikkdata på Iphone.

- Ting tyder på at du sikter deg inn på en karriere innen it?

- Det blir nok noe sånt, ja, humrer den unge utvikleren.

- Å være programmerer er drømmejobben.

Les også:Slik unngår du datatrøbbel i juleferien

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi