Hovedinnhold

Så mye forurenser Google-søkingen din

DOMINANT: Google er en mektig faktor i merkevareverden. Foto: AP
DOMINANT: Google er en mektig faktor i merkevareverden. Foto: AP
(VG Nett) To Google-søk bruker like mye ressurser som det går med til å lage en kopp te.

Denne saken handler om:

Det koster å drive det enorme maskineriet som er Google. Søkemotoren baserer seg på tusenvis av datamaskiner som jobber i tandem for å gi deg søkeresultatene. Med en god del datamaskiner i mellom for å sende nettrafikken inn til din nettleser, går det unna en god del strøm.

En undersøkelse utført av Harvard-fysikeren Alex Wissner-Gross kommer frem til at hvert Google-søk tilsvarer en mengde CO2 på 7 gram. Det betyr at et par Google-søk tilsvarer den mengden CO2 som går med på å lage seg en kjele varmt vann til en kopp te, skriver avisen The Telegraph.

Datarommene der Google oppbevarer og driver sine systemer er enormt energikrevende. Mesteparten av energien kommer fra svært forurensende energikilder som kull og olje, men Google satser stort på å gjøre sine datasentre muljøvennlige.

Diskutér:CO2-krisen menneskeskapt eller ei?

- Google driver enorme datasentre som forbruker en god del strøm, sier Wissner-Gross til The Telegraph. Hver dag utføres mer enn 200 millioner nettsøk hos Google og andre søkemotorer. Sammen med resten av verdens IT-tjenester bidrar dette til rundt to prosent av de samlede CO2-utslippene på verdensbasis.

Komforten krever

En av grunnene til at Google har så høyt energiforbruk er beleilighet. Google har enorme ressurser i form av gode søkemotorer og rask levering av resultatene. Det krever et høyt antall datamaskiner klare til å ta unna trafikken til enhver tid. Googles datamaskiner er også på døgnet rundt, hele året rundt og trekker i praksis like mye strøm hele tiden.

Diskutér:Problemer med Google

Fra forbrukerens side krever en PC som står på rundt 40 og 80 gram CO2 i timen, dersom de langt fleste kildene til strømmen som driver PC-en er fra CO2-intensive ressurser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi