Hovedinnhold

Gratisprogrammene du bør skaffe deg

Foto: Istock
Foto: Istock
Det behøver ikke å være dyrt å skaffe seg nyttige programmer til PC-en.

Denne saken handler om:

Man kommer langt med gratisprogrammer i dag. Det finnes gratis alternativer til de aller fleste av det kjente betalprogrammene, være seg det er for tekstbehandling, bilderedigering eller for å spille og organisere musikk og video.

Her er en liten oversikt over noen av redaksjonens gratisfavoritter.

AVG Antivirus Free Edition
..holder også virusene og hackerne unna, og er det første vi legger inn etter Windows. Les mer om AVG Antivirus her.

Paint.net
...er et kraftig program for bilderedigering som inkluderer spesialeffekter og en angrefunksjon der du kan gå tilbake et uendelig antall ganger. Det finnes også mulighet for å jobbe i flere lag. Les mer om Paint.net her.

OpenOffice.org
...er alternativet for deg som ikke synes at webbaserte alternativer til Microsoft Office er noe fristende. Dette er en komplett suite, med blant annet tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram og database. OpenOffice finnes i norsk versjon, noe kanskje spesielt de yngste og eldste vil sette pris på - og norsk ordliste er selvsagt inkludert. Les mer om OpenOffice.org her.

Google Picasa
er et populært bildebehandlingsprogram, med gode egenskaper album, for deling av bilder og god integrasjon mot blant annet Elkjøp og Japan Photo for å bestille kopier av bildene
Les mer om Google Picasa her.

Google Chrome
Har tatt opp kampen med Firefox og Opera, og er vel verdt en test. Den minimalistiske designen gir mer plass til webapplikasjonene og nettstedene.
Les mer om Google Chrome her.

Google Earth
Bedre program for å utforske verden finnes ikke.
Les mer om Google Earth her.

Foxit Reader
...er en pdf-leser som er langt raskere og mindre masete enn originalen Adobe Reader.
Les mer om Foxit Reader her.

Thunderbird
er et svært populært og funksjonsrikt e-postprogram.
Les mer om Thunderbird her.

DropBox
Er dere flere i familien og ønsker å holde data mellom dere synkronisert, uansett hvor dere måtte befinne dere? Da kan Dropbox være løsningen.
Les mer om Dropbox her.

uTorrent
...er en av våre favorittklienter for filnedlasting gjennom Bittorrent-nettverket. Programmet har en rekke smarte finesser, for eksempel for å begrense båndbredden opp og ned.
Les mer om uTorrent her.

DVD Shrink
...hjelper deg med sikkerhetskopiering av dvd-ene dine. Originale dvd-filmer er gjerne på flere lag, og ekstramaterialet kan ta masse plass. DVD Shrink kan ta bort ekstramateriale og komprimerer dataene med høyere komprimeringsgrad enn på originalen (ofte ikke synlig) slik at du får plass til filmen på en enkeltlags dvd-plate.
Les mer om DVD Shrink her.

Logmein
...forenkler jobben med å kontrollere hjemme-pc-en din når du er på veien. Forlat pc-en koplet til nettet når du drar, logg inn på en webside og fjernadgangssystemet viser deg pc-ens skjerm i nettleseren. Så kan du fjernstyre PCen din.
Les mer om Logmein her.

Microsoft Windows Defender
beskytter pc-en din mot sikkerhetstrusler fra spionprogramvare og annen ondsinnet programvare. Se spesielt funksjonen Software Explorer, som gjør det enkelt å stoppe programmer fra å kjøre ved oppstart av pc-en.
Les mer om Windows Defender her.

Spybot Search and Destroy
er et utmerket program for fjerning av spionprogramvare, men ikke stol på Spybot alene, supplér med Ad-Aware, for eksempel.
Les mer om Spybot Search and Destroy her.

Lavasoft Ad-Aware 2008 Free
søker gjennom maskinen din på jakt etter spionprogrammer. Gratisversjonen støtter kun manuelle søk, og ingen kontinuerlig overvåking. Ad-Aware finner enkelte programmer som Spybot ikke finner. Og motsatt.
Les mer om Ad-Aware her.

Mozy
...er en onlinetjeneste for sikkerhetskopiering. Den har en rekke ananserte finesser, og du får to gigabyte gratis. For eksempel støttes inkrementell backup, slik at sikkerhetskopieringen går raskere. Du kan dessuten bla deg gjennom 30 dager med sikkerhetskopier for å finne tidligere versjoner av filer.
Les mer om Mozy her.

VLC Media Player
Dersom du spiller av en del videofiler fra ulike kilder, og bruker Windows Media Player, er sannsynligheten stor for at du har opplevd at flere filer ikke kan spilles av, at du kun har fått lyd, og så videre. VLC Media Player, derimot, sluker det meste, kan rydde opp i lyd som er ute av sync og har ellers en rekke avanserte funksjoner. Må prøves!
Les mer om VLC her.

Itunes
er særdeles ryddig organisert, tilbyr en ok musikkbutikk, og har gode muligheter for å lage automatiske spillelister, som for eksempel musikk du har spilt mye og har gitt høy rating, men som du har spilt lite i det siste.
Les mer om iTunes her.

Mp3tunes er lett å huske, på grunn av navnet, som ikke minner så rent lite om Apples program. Mp3tunes kan du bruke til å synkronisere hele musikksamlingen din til selskapets tjenere. Deretter får du streamet musikken din derfra til en hvilken som helst pc, og til en rekke mobiltelefoner. Les mer om Mp3tunes her.

Fant du ikke det du lette etter? Finn 50 gode gratisprogrammer her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi