Hovedinnhold

Hissig datavirus herjer

Foto: EPA
Foto: EPA
(VG Nett) 6500 datamaskiner i Nord-Trøndelag antas å være infisert.

Denne saken handler om:

Alle serverne i fylkesadministrasjonen er rammet, og PC-ene til vel 1650 ansatte og 5000 skoleelever betraktes som infisert av den såkalte trojaner «Conficker.B»-ormen.

Sensitiv informasjon

- Vi sitter på svært mye sensitiv informasjon, blant annet elevenes karakterer og personlige opplysninger om de ansatte. Når slikt som dette skjer, innser man hvor sårbar man er, sier informasjonssjef i fylkeskommunen, Roger Rein til VG Nett.

Dataviruset er av den hissige sorten, og har i løpet av januar spredd seg til millioner av datamaskiner over hele verden.

LES OGSÅ: 98% av PC-er er utrygge

It-avdelingen i Nord-Trøndelag får nå hjelp av Microsoft og Norman Antivirus. Andre aktører har også tilbudt sin hjelp.

Les fylkeskommunens råd til brukerne her!

- Vi jobber nå på spreng for å finne ut hvordan vi kan hindre videre spredning og bekjempe viruset, sier Rein.

Lar PCene stå åpne

Viruset infiserer PC-er blant annet via såkalte USB-minnepinner og delte ressurser på datanettverk.

Ifølge informasjonssjefen trenger ikke brukere å oppleve noen symptomer på virus selv om deres datamaskin er infisert.

- Plutselig kan trojaneren ta kontroll ved at PC-en bare slår seg av. Deretter overtar den rettigheter som brukernavn og passord, slik at det blir umulig å logge seg på igjen. På den måten blir PC-ene stående åpne - helt ubeskyttet, sier Rein.

Noe som er lite heldig for en fylkeskommune.

LES OGSÅ: -Antivirusprogrammer sliter i motbakke

- Alvorlig situasjon

- Vi betrakter situasjonen som såpass alvorlig at vi har laget en situasjonsrapport om denne spesifikke ormen, sier assisterende direktør i nasjonal sikkerhetsmyndighet, Christoph Birkeland.

Les rapporten på deres hjemmeside her!
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Ifølge han er viruset vanskelig å beskytte seg mot, så det er viktig å være forberedt på at det kan komme.

- Oppdatér programvaren!

- Ormen utnytter sårbare punkter. Etter at et tilsvarende virus herjet i oktober i fjor, oppdaterte Microsoft programvaren sin og «tettet igjen» hullet. Nettopp derfor er det svært viktig å oppdatere programvaren sin jevnlig, sier Birkeland.

LES SAKEN: Microsoft advarer mot sikkerhetshull

På noen datamaskiner blir dette gjort automatisk, men det er ikke alltid slik.

Mange bedrifter fikk store problemer da viruset "I love You" slo til via e-post. Foto: SCANPIX Foto:
Mange bedrifter fikk store problemer da viruset "I love You" slo til via e-post. Foto: SCANPIX Foto:


Fri flyt av informasjon

- For meg er det også viktig å påpeke at ormen gjenspeiler det ikt-trusselbildet vi står ovenfor idag. På tross av at man forsøker å skape vanntette systemer, klarer trojanen fortsatt å infisere, sier Birkeland.

Viruset sitt mål er å samle mest mulig informasjon med mest mulig verdi og konsekvensen er uautorisert avlesing av all elektronisk kommunikasjon innen virksomheten.

- Maskinene stilles med andre ord til rådighet for personer som for eksempel er ute etter å stjele informasjon. Dersom man tenker seg at flere millioner PC-er smittes på verdensbasis, er det et stort omfang data som kan komme på avveie, sier Birkeland.

- Optimistisk

I Nord-Trøndelag ble viruset oppdaget på elev-nettet tidlig denne uken. Fredag slo det til for fullt, og spredte seg til det administrative nettverket.

Det store spørsmålet nå, er hvorvidt alle PC-ene i Nord-Trøndelag må renses manuelt, eller om de klarer å opprette et program som gjør at pcene renses automatisk gjennom pålogging til et av nettverkene.

Dersom operasjonen viser seg å måtte utføres manuelt på 6500 datamaskiner, vil dette komme til å ta lang tid. De jobber foreløpig med et hundretalls datamaskiner.

- Jeg snakket akkurat med IT-sjefen, og han virket optimistisk foreløpig. Vi har aldri opplevd noe lignende. Det er når slike ting skjer, man skjønner hvor viktig det er å ha alle sikkerhetsinnstillinger på plass, sier Rein.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi