Hovedinnhold

Legger ut Oslo-jenter på Youtube

PÅ YOUTUBE: Jenter i Oslo blir filmet på avstand og lagt ut på Youtube. Foto: Skjermbilde Foto:
PÅ YOUTUBE: Jenter i Oslo blir filmet på avstand og lagt ut på Youtube. Foto: Skjermbilde Foto:
(VG Nett) Jenter i Oslo blir filmet på gata og lagt ut som sexobjekter på Youtube.

Denne saken handler om:

På videotjenesten Youtube ligger det en rekke videoer av jenter som er filmet med mobilkamera i Oslo. Under titler som «Hot girls in Oslo», «Misc girls in Oslo» og «Party teens» legges amatørvideoer av tilsynelatende intetanende jenter ut på Youtube.

Sexobjekter

En Youtube-bruker som kaller seg «Datseir» har lagt ut 14 videoer av jenter i Oslo, mange av videoene er filmet på gata, andre på fester eller i private sammenhenger. Felles for dem alle er at de fokuserer på jentene som sexobjekter.

Flere av filmene er tatt på lang avstand og personen som filmer zoomer inn på brystene eller baken til kvinnene som tilsynelatende er uvitende om at de blir filmet. De fleste videoene er lagt inn for 8-9 måneder siden, men den ferskeste er bare to uker gammel og viser en jente på bussen.

Sinte kommentarer

Flere Youtube-brukere har lagt inn kommentarer på «datseir»s filmer og de fleste er svært negative.

En av brukerne skriver: «Syke drittunge, sånne mennsker som deg skulle vert bura inne... Man går ikke bare rundt å filmer folk for så å legge det ut på nettet...» Flere av brukerne mener at personen som filmer jentene må være syk og at han eller hun bør oppsøke hjelp.

Hva mener du om å legge ut denne typen videoer på Youtube? Diskutér her.

- Må ha samtykke

- Det problematiske med dette er at denne personen publiserer videoene på Youtube, sier Guro Skåltveit i Datatilsynet.

- Det er ikke forbudt å filme på gaten, men skal materialet publiseres på nettet skal alle som kan kjennes igjen ha gitt sitt samtykke til publisering, sier Skåltveit til VG Nett.

- Kontakt tjenesteleverandøren

- Hvis man oppdager filmer eller bilder av seg selv som man ikke ønsker skal ligge på internett bør man kontakte tjenesteleverandøren og be om å få materialet fjernet. Vår erfaring er at de aller fleste seriøse nettstedene er kjappe med å fjerne bilder og filmer som er publisert uten samtykke.

Hvis materiualet ikke blir fjernet kan man politianmelde forholdet.

Kan politianmeldes

Dersom jentene i videoene ikke har samtykket til publisering er dette altså ulovlig å legge på Youtube.

- Hvis man ser at dette er grovt eller at det skjer gjentatte ganger bør man politianmelde, sier Skåltveit.

- Siden denne personen ser ut til å gjøre dette i større skala, driver han med det i ulovlig sammenheng og man bør politianmelde det, sier Skåltveit.

Kan få hjelp av Datatilsynet

Man kan også ta kontakt med Datatilsynet for å få hjelp til å ta kontakt med personen som legger ut ulovlige videoer.

På «Datseir»s profil på Youtube har personen lagt til en rekke filmer av lettkledde kvinner med tettsittende klær som favoritter. Det er også 18 personer som abonnerer på «Datseir»s filmer ved at de får en melding når personen har lagt til nye videoer.

Skal slippe

- Dette skal man slippe hvis man ikke har lyst, sier Skåltveit.
Man skal selv bestemme om man ønsker at slikt materiale publiseres på nettet. Man bør ha den friheten og har faktisk krav på den.

Ettersom mange av videoene har ligget på Youtube i lang tid vet man ikke hvor mange som har lastet ned filmsnuttene og publisert dem videre på andre nettsteder.

Har du noen publisert bilder eller video av deg på nettet som du ønsker å få fjernet? Datatilsynet har laget en guide til hvordan du skal gå frem for å få bort meterialet fra internett. Les guiden her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi