Hovedinnhold

Guide til LCD-skjermer:

Ny pc-skjerm? Her er tipsene!

Med rekordlave priser og godt utvalg er tiden inne for å kjøpe. Her er alt du trenger å vite.

Denne saken handler om:

En god skjerm handler ikke bare om generell bildekvalitet, men også om komfort og ergonomi og kan ha stor betydning for produktiviteten. En stor skjerm gjør på langt nært like kraftig innhogg i lommeboka som tidligere.

I dag kan man få kurante 22-tommers-skjermer for under 2 000 kroner, og 24-tommere helt ned under 3 000 kroner. Man finner også skjermer med tilsynelatende like spesifikasjoner til mangedobbel pris.

LES OGSÅ:22 tommer er ut

Det er mange spesifikasjonsfaktorer med skjermer, og mange elementer forteller ikke spesielt mye om skjermens faktiske kvaliteter.

Når det gjelder pris er det ingen automatikk i at en dyrere skjerm er bedre, men veldig ofte er det en klar sammenheng. Når det er sagt, så finnes det få virkelig dårlige skjermer hos de norske forhandlerne, og selv de rimeligste kan være gode nok for svært mange.

Er merkenavnet viktig?

Alle hevder de har den beste skjermen. Men vær klar over at merkebevissthet ikke nødvendigvis er smart når det gjelder lcd-skjermer. Det finnes mange merker, men få produsenter av lcd-paneler. Dermed vil mange benytte samme panel.

Selv om to skjermer har samme panel kan det imidlertid være forskjeller i elektronikken og bakgrunnsbelysningen som påvirker bildekvaliteten.

LES OGSÅ:Bra bredformat

Hvilken skjerm trenger du?

Enkelte skjermer kan være rettet mot mer spesifikk bruk, for eksempel bildebehandling. Dette kan gi dårligere egenskaper på andre områder, som for eksempel spill.
Enkelte skjermer kan være rettet mot mer spesifikk bruk, for eksempel bildebehandling. Dette kan gi dårligere egenskaper på andre områder, som for eksempel spill.

En produsent kan ha en rekke forskjellige modeller i samme størrelse og omtrent samme pris, men for brukeren kan det være store forskjeller. Noen kan være beregnet for spill, mens andre passer til bildebehandling.

Skjermer som er optimalisert for bildebehandling kan i verste fall gi etterslep hvis man benytter den til spill, mens skjermer optimalisert for spill kan ha dårlig fargegjengivelse.

For de fleste blir modeller rettet mot generell bruk det mest aktuelle.

Panelteknologi

Ser man på spesifikasjonene til en skjerm vil panelteknologien som benyttes normalt være oppgitt. Dette kan fortelle en del om egenskapene til skjermen, selv om man har unntak der dette ikke stemmer.

Når det ellers gjelder innsyntsvinkel, lysstyrke og kontrastforhold oppgitt for skjermen kan man i utgangspunktet si at jo mer, jo bedre.

Les mer om panelteknologi her.

Standard eller bredformat?
Bredformatsskjermer regner vi i dag som det mest aktuelle, og disse finnes i størrelsessegmentene 19, 22, 24 og 30 tommer, som i dag er de vanligste størrelsene.

Bredformatsskjermer er ikke bare for film og annen hjemmebruk. Bedre muligheter til å kjøre to applikasjoner ved siden av hverandre kan gi økt produktivitet.
Bredformatsskjermer er ikke bare for film og annen hjemmebruk. Bedre muligheter til å kjøre to applikasjoner ved siden av hverandre kan gi økt produktivitet.

Mange vil nok tro at bredformatsskjermer er mest aktuell til å se film. Dette stemmer ikke. Bredformatsskjermer har også fordeler generelt, ettersom de gjerne gir mer tilgjengelig skjermplass og bedre muligheter for å kjøre to applikasjoner ved siden av hverandre.

Størrelse og oppløsning

Jo større, jo bedre? For mange ja, men her kan det også være snakk om smak og behag. Når det gjelder bedriftsbruk viser undersøkelser at store skjermer med høy oppløsning gir markant økning i produktiviteten.

Når det gjelder skjermstørrelse regner vi 19-tommers som det minst aktuelle i dag. I enkelte tilfeller kan mindre skjermer være aktuelle av estetiske eller plasspraktiske grunner, men det er ikke noe å spare på å kjøpe mindre. Det som er mest aktuelt i dag vil for mange være 22- eller 24-tommers skjermer.
22-tommers-skjermene er normalt bredformatsskjermer. Høyden på disse er omtrent som for en 19-tommers 4:3-format-skjerm. Med andre ord kan det sammenlignes med en 19-tommer som har blitt bredere. Normal oppløsning for 22-tommere er 1 680 x 1 050 piksler.

De rimeligste 24-tommerne koster i dag under 3 000 kroner, hvilket også gjør denne skjermstørrelsen svært aktuell for mange. Igjen vil de rimeligste modellene her dekke behovene for mange, men hvis man for eksempel skal jobbe med bildebehandling kan det være en fordel å legge i litt mer penger. De bedre skjermene starter gjerne på rundt 4 500 kroner og går oppover.

24-tommers-skjermene har en oppløsning på 1 920 x 1 200, hvilket passer bra for størrelsen. Det er mulig at det fortsatt finnes noen rimeligere 24-tommere med lavere oppløsning enn dette. Slike ville vi styrt unna.

Er 30-tommer for stort?

30-tommere har en startpris på rett over 10 000 kroner. Selv om det kan virke fristende og du har råd, er det ikke sikkert at en slik skjerm vil være det beste valget for deg.
30-tommere har en startpris på rett over 10 000 kroner. Selv om det kan virke fristende og du har råd, er det ikke sikkert at en slik skjerm vil være det beste valget for deg.

Det er foreløpig ikke så mange produsenter som har 30-tommers skjermer, og markedet er gjerne begrenset til profesjonell bruk. Foreløpig er disse skjermene relativt dyre. Riktignok er de ikke så dyre sett historisk i forhold til hva som har vært de største skjermene på markedet og hva de har kostet. I dag må man ut med i overkant av 10 000 kroner for en god 30-tommer.

På et vanlig skrivebord kan en 30-tommer bli for stort. Noen vil gjerne trenge mer avstand til skjermen enn hva man har for en 22- eller 24-tommer. 30-tommers-skjermer har en oppløsning på 2 560 x 1 600. En del vil synes dette normalt sett gir for liten tekst og andre bildeelementer.

LES OGSÅ:Kanonbra 30-tommer fra Dell

Lcd og oppløsning

Lcd-panelene har en fast oppløsning. For en 24-tommer har vi sagt at dette normalt sett er 1 920 x 1 200 punkter. Dette er fysiske punkter i panelet og bildekvaliteten blir best ved denne oppløsningen.

For spill trenger det ikke være en spesielt merkbar degradering av kvaliteten om man for eksempel benytter 1 680 x 1 050 i stedet. For vanlig applikasjonsbruk blir imidlertid bildet uklart/diffust om man velger noe annet enn skjermens "ekte" oppløsning.

Responstid

Et av spesifikasjonselementene som nevnes først for lcd-skjermer, er responstiden. I dag er responstiden hos de aller fleste skjermene mer enn god nok til video, men tidligere var det et problem for mange i forhold til spill med mye bevegelser i grafikken. Mens man for to-tre år siden gjerne opererte med responstall på opp mot 25 ms, er det i dag skjermer der man er nede i 2 ms.

Den spesifiserte responstiden er imidlertid bare et tall. Det de fleste opererer med, er en overgang fra grått til hvitt og tilbake til grått. Man opererer ikke med responstid for overgang mellom farger.

Det er ikke så mange skjermer på markedet nå som ikke vil gi akseptabel ytelse i spill og andre oppgaver med svært raske endringer i skjermbildet. Det er imidlertid flere produsenter som har modeller som rettes spesielt mot de som spiller mye.

LES OGSÅ:Eizo for fotoentusiaster

Tilkoblingsgrensesnitt

De to vanligste tilkoblingsgrensesnittene for skjerm er analog vga-tilkobling og digital dvi-tilkobling. Fordelen med en digital tilkobling er at bildekvaliteten normalt vil være bedre. Har man muligheten for å bruke dvi, er det å foretrekke framfor vga.

Tidligere var det en del rimeligere lcd-skjermer som kun hadde analog tilkobling. I dag har de fleste begge, mens enkelte har kun digital tilkobling via dvi. De fleste stasjonære pc-er har de siste par årene hatt dvi, men når det gjelder bærbare er det fortsatt veldig mange som kun har vga. Vga blir derfor viktig for mange å ha hvis bærbar pc skal kobles til.

Noen skjermer har også HDMI, komponentinngang, s-videoinngang og lignende. I ren pc-sammenheng er ikke komponent og s-video særlig aktuelt å bruke.

Les hele guiden hos PC World.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi