Hovedinnhold

Stor videokjede går for Blu-ray

Formatkrigen kan gå mot slutten

BLU-RAY VINNER: Det ser nå ut som om HD-DVD har tapt formatkrigen en gang for alle. Foto: Skjermbilde
BLU-RAY VINNER: Det ser nå ut som om HD-DVD har tapt formatkrigen en gang for alle. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Nok en spiker i kisten for HD-DVD.

Denne saken handler om:

I krigen mellom de to nye videoplateformatene Blu-ray og HD-DVD taper HD-DVD stadig terreng. Nå har to store distributører i USA sagt nei til å formidle HD-DVD, og krigen nærmer seg slutten.

Elektronikkjeden Best Buy takket nei til HD-DVD i sine butikker for en stund siden, og jobber med å selge ut lageret. Ansatte i butikkjeden vil også anbefale sine kunder å kjøpe Blu-ray fremfor HD-DVD.

I går kunngjorde videokjeden Netflix at de utelukkende vil distribuere Blu-rayfilmer i tillegg til vanlige DVD-plater. Netflix har bygget seg opp på distribusjon av plater gjennom det amerikanske postsystemet, fremfor å ha en egen butikkjede.

Problemet med den nye formatkrigen er at platene ikke fungerer om hverandre. Med få unntak er det umulig å spille en Blu-ray-plate i en HD-DVD-spiller og vice versa. Unntakene består av et knippe spillere som aksepterer begge platene, men disse er foreløpig noe dyrere og begrenset i funksjonaliteten.

De norske forbrukerne er foreløpig avventede til hele formatkrigen, her selger ingen av formatene spesielt godt.
Blu-ray får også god drahjelp fra spillkonsollen Playstation 3, laget av Sony som også er hovedfirmaet bak Blu-ray. Playstations konkurrent Xbox 360 kan spille HD-DVD-plater, men bare gjennom tilleggsutstyr.

Formatkrigen hadde kanskje også vært unngått dersom alle filmstudioene laget filmer for begge formater.

Men slik er det ikke.

Enkelte filmstudioer distribuerer filmene kun på Blu-ray, et fåtall kun på HD-DVD og noen på begge formater.

Dermed kan en person som vil se «Transformers» på sin høyoppløslige HDTV, ikke få til dette dersom han har kjøpt en Blu-ray-spiller. Den filmen kommer kun på HD-DVD foreløpig...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi