Hovedinnhold

Blu-Ray vinner formatkrigen

BLU-RAY VINNER: Det ser nå ut som om HD-DVD har tapt formatkrigen en gang for alle. Foto: Skjermbilde
BLU-RAY VINNER: Det ser nå ut som om HD-DVD har tapt formatkrigen en gang for alle. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) I flere år har Blu-Ray og HD DVD kjempet om å bli neste generasjons videoformat. Nå ser det ut til at Blu-Ray har nedkjempet HD DVD en gang for alle.

Denne saken handler om:

Det har i lang tid knyttet seg stor spenning til hva som blir fremtidens videoformat. I flere år har Blu-Ray og HD DVD kjempet samme kampen som VHS og Beta kjempet på 80-tallet der VHS gikk seirende ut.

Begge de nye formatene ser ut som vanlige DVD-plater, men har omtrent fem-dobbelt lagringskapasitet sammenlignet med DVD. Det gir plass for filmer i høyoppløselig format, så kalt High Definition, HD.

Nye flatskjermer er som regel HD-klar eller har full HD, det betyr at de kan vise høyoppløste bilder a la Blu-Ray eller HD DVD.

I helgen annonserte filmselskapet Warner Brothers at de utelukkende vil lansere sine filmer på Blu-Ray. Tidligere har Sony Pictures, 20th Century Fox og Disney gjort det samme. Dermed er det bare Paramount og Universal Pictures av de store amerikanske filmselskapene som vil fortsette å lansere filmer i HD DVD-format.

Diskutér: Hvilket format er best?

På søndag åpnet teknologimessen CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas. Etter nyheten om at Warner går for Blu-Ray valgte HD DVD Group å avlyse sin pressekonferanse på CES.

Toshiba er et av selskapene bak HD DVD og Jod Sally, visepresident for Toshibas Digital A/V marketing, sa i går at det var en tung dag ettersom hun hadde regnet med å komme til CES for å fortelle om HD DVDs suksess.

Etter all sannsynlighet er dette kroken på døre for HD DVD.

For å se høyoppløselig film på Blu-Ray eller HD DVD må man kjøpe en spiller som er laget for disse formatene. Sony har integrert Blu-Ray-spiller i Playstation 3. LG har laget flere spillere som kan lese både HD DVD og Blu-Ray, selv om det nå burde være ganske trygt å kjøpe en spiller som kun støtter Blu-Ray. Sjansen for at HD DVD blir neste generasjons format er mikroskopisk etter helgens hendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi