Hovedinnhold

- Nedlastere skal bannlyses fra internett

Giske: Vi bruker energien på opplasterne

TILTAK MOT ULOVLIG DELING: Den britiske regjeringen går til kamp mot ulovlig nedlasting av film og musikk. Foto: Reuters
TILTAK MOT ULOVLIG DELING: Den britiske regjeringen går til kamp mot ulovlig nedlasting av film og musikk. Foto: Reuters
(VG Nett) Britiske nettbrukere som laster ned film og musikk ulovlig kan bli stengt ute fra internett.

Det høres kanskje ut som en umulig oppgave. Men i et forslag som har lekket fra den britiske regjeringen og publisert i avisen The Times, planlegger man å stenge ute nettbrukere som laster ned filmer og musikk på ulovlig vis.

- Regjeringen vil foreslå lover som pålegger nettleverandører å iverksette tiltak mot ulovlig fildeling, skriver AFP.

Film - og musikkbransjen hevder ulovlig fildeling koster dem flere milliarder i tapte inntekter årlig.

Forslagene er å finne i en såkalt «green paper», det første steget man tar for å endre lovene i Storbritannia, som altså har lekket til pressen.

Stopper nettforbindelsen

Planen er å stoppe nedlasterne med en trestegsplan.

Nettbrukere vil først motta en advarsel på e-post dersom de mistenkes for å laste ned film eller musikk ulovlig. Etter å ha forbrutt seg for annen gang blir man suspendert av selskapet som leverer internett. Blir de tatt for tredje gang blir hele nettforbindelsen stoppet.

Giske: Ingen tilsvarende planer

Den norske regjeringen har ikke planer om å gå like drastisk til verks mot folk som laster ned film og musikk ulovlig.

INGEN TILTAK MOT NEDLASTERNE: Trond Giske sier den norske regjeringen vil rette fokus på de som laster opp ulovlig materiale. Foto: Terje Mortensen, VG
INGEN TILTAK MOT NEDLASTERNE: Trond Giske sier den norske regjeringen vil rette fokus på de som laster opp ulovlig materiale. Foto: Terje Mortensen, VG

- Vi har ingen planer tilsvarende de britiske. Å identifisere brukerne er en ganske vanskelig og omfattende prosess, så vi retter fokus der vi mener det er viktigst: På de som laster opp filmer og musikk ulovlig. Vi samarbeider tett med bransjen og vi er veldig klar over inntektstapet de har på grunn av den ulovlige fildelingen, sier kulturminister Trond Giske til VG Nett.

Betyr det at folk som laster ned ulovlig kan føle seg trygge her til lands?

- Nei, det kan de ikke, jeg sier bare at vi bruker det meste av ressursene på de som laster opp ulovlig.

Giske sier den norske regjeringen likevel vil følge med på om tiltak a la de britiske fungerer.

- Vi følger med på hva andre land gjør og lærer av hva som fungerer, sier Giske som understreker at den norske regjeringen også er opptatt av å gjøre den lovlige fildelingen enklere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi