Hovedinnhold

Ta kopi av filene dine

Backup ditt eget ansvar

BERLIN (VG) Går særoppgaven eller musikksamlingen i vasken på grunn av datakrasj - og du har glemt sikkerhetskopien, er ansvaret som regel ditt eget.

Denne saken handler om:

-

ADVARER: Ta sikkerhetskopi! Går billedsamlingen på datamaskinen tapt og du har glemt backup, har du i verste fall ingen rettigheter, opplyser administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen. Foto: Andrea Gjestvang
ADVARER: Ta sikkerhetskopi! Går billedsamlingen på datamaskinen tapt og du har glemt backup, har du i verste fall ingen rettigheter, opplyser administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen. Foto: Andrea Gjestvang


- Det er viktigere enn noen gang å ta backup, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

Bakgrunnen er et ferskt vedtak i Forbrukertvistutvalget, som fastslår at det alltid vil være en fare for tap av data som bare er lagret på maskinens harddisk.

- Siden dette må anses alminnelig kjent, mener utvalget at tap av data som hovedregel må være kjøperens egen risiko, skriver de i beslutningen VG har fått tilgang til.

Streiket

Vedtaket ble fattet etter at en 42-åring fra Bergen klagde saken inn for utvalget. Harddisken hans streiket - og viktige dokumenter gikk tapt.

- Avslaget han mottok ventes nå å danne presedens, sier Bjørke.

Bergenseren kjøpte datamaskinen i desember 2001 og feilen oppsto i september 2005. Selgeren tilbød seg å gi ham ny harddisk, men nektet å punge ut for de over 10000 kronene et forsøk på å gjenopprette filer på den ødelagte PC-en ville koste.

Under et møte i Berlin, understreket Synnøve Bjørke hvor betydningsfullt det er å tillegge seg gode sikkerhetskopivaner.

Forbrukertvistutvalget fastslår nemlig at databrukere som hovedregel ikke engang har rett til erstatning selv ved kjøpsrettslig mangel på harddisken.

- 46 prosent av norske databrukere sløyfer sikkerhetskopien. Det sier litt om hvilken utfordring vi står overfor, sier direktøren.

Enda verre er situasjonen når det gjelder MP3-spillere, der bare 11 prosent av brukerne tar backup.

- Folk må tenke over hvor store verdier de ofte har lagret, poengterer Bjørke.

Sammen med forhandlerne arbeider nå Elektronikkbransjen med å få på plass en rekke virkemidler for å øke bevisstheten om emnet.

- Vanskelig felt

Forbrukerrådet vil imidlertid ikke gå med på at norske databrukere står fullstendig uten rettigheter dersom harddisken takker for seg og viktige filer går i vasken.

- Vi studerer fremdeles vedtaket fra Forbrukertvistutvalget og vurderer hva konsekvensene av det vil være, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse til VG.

- Dette er et vanskelig felt, og samtidig et område som blir stadig viktigere. En harddisk er laget for å oppbevare data som kan være svært verdifulle for forbrukeren, og det er også en utfordring at datamengdene blir stadig større, legger han til.

Waterhouse poengterer også at det i enkelte tilfeller kan være vanskelig eller umulig å ta sikkerhetskopi av filer med DRM (blant annet musikk og film), og at det kan skape en uakseptabel situasjon for forbrukerne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi