Hovedinnhold

Test: Mobilchatting

Fungerer MSN på mobilen?

Telenors Live Messenger-program gir deg MSN på mobilen. Foto: Marius Valle
Telenors Live Messenger-program gir deg MSN på mobilen. Foto: Marius Valle
Telenor gir deg gratis MSN-chatting på mobilen din. Men hvor bra fungerer det egentlig, og finnes det bedre alternativer?

Denne saken handler om:


Telenor har den siste tiden begynt å tilby lynmeldingstjenesten Windows Live Messenger, populært kalt MSN Messenger, til sine kunder. Tilbudet innebærer at du får teste tjenesten gratis frem til sommeren.

Fra og med 1. juni koster tjenesten 49 kroner i måneden, med datatrafikk inkludert. Kravet er selvsagt at du er Telenor- eller Djuice-kunde, og det spiller ingen rolle om du har kontantkort eller abonnement med faktura.

MSN Messenger på mobilen prises likt, uavhengig om du har vanlig abonnement eller kontantkort. På kontantkort trekkes 49 kroner fra kontantkortet. Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, sier at de ser på flere alternativer.

- Foreløpig er tjenesten gratis også for kunder med kontantkort. Etter 1. juni vil det trekkes 49 kroner i måneden fra kontantkortet, men vi vil vurdere andre betalingsordninger for kontantkortbrukeren, sier Krokan.

Bra tilbud?
Nå som MSN på mobilen er gratis gjennom Telenor, er det ingen tvil om at tilbudet er svært godt. Men hvordan vil det se ut når du må betale for det?

Gratisalternativet Mig33. Foto: Marius Valle
Gratisalternativet Mig33. Foto: Marius Valle

Vi har sammenlignet Telenors MSN-program med gratisalternativet Mig33Plus, og sjekket om dette er noe du bør vurdere å abonnere på fra sommeren av.

Forskjellen på Windows Live Messenger-klienten Telenor leverer og de andre du gratis kan laste ned fra nettet, er at Telenors løsning er levert og godkjent av Microsoft. I tillegg får du kundestøtte dersom du trenger det.

Telenors program er et lite Java-program du laster ned til mobiltelefonen din enkelt og greit ved å sende "MSN" til telefonnummer 2244. Deretter får du en SMS med en lenke til programmet.

Andre løsninger krever som regel at du selv laster programmet ned til telefonen og installerer det selv.

Telenors program har altså den fordelen at det er enkelt å komme i gang. Den store ulempen er at programmet fungerer på forsvinnende få telefoner: Nokia N73 og Sony Ericsson K800i, W810i og K610i. Andre løsninger, som Mig33Plus, fungerer på stort sett alle telefoner som støtter Java.

I bruk
Dersom du har brukt MSN på PC-en, er Telenors program rimelig selvforklarende. Når du åpner programmet må du skrive adressen din og passordet ditt. Deretter logger du på, og får opp kontaktlisten din, slik som på PC-en.

For å sette i gang en samtale, velger du bare en kontakt på listen. Samtaler som er i gang vil vises på toppen av kontaktlisten. Når du skal skrive en melding, må du først trykke på en talltast, deretter kommer det et tekstvindu opp. Du kan altså ikke se samtalen samtidig som du skriver, slik du er vant til fra PC-en. Du vil heller ikke se om motparten holder på å skrive meldinger.

Når du mottar meldinger, vil telefonen gi fra seg samme varselsignal som du får på PC-programmet. Dessverre varsles det for hver eneste melding du mottar, noe som er fullstendig unødvendig når du allerede har samtalevinduet oppe.

Det går heller ikke an å skru av lydvarslingen, annet enn ved å sette mobilen til lydløs eller ved å sette din tilstedestatus på MSN til opptatt.

Om du kjører programmet i bakgrunnen, vil du varsles med et bilde om du mottar en melding. Dette gjelder for Nokia N73, men ikke for Sony Ericsson K800i, som vi har testet med.

Programmet er ellers oversiktlig og greit å bruke.

Alternativet
Alternativet som vi har testet, Mig33Plus, er imidlertid vel så enkelt å bruke, og fungerer på mange områder bedre. For eksempel så kan du kjapt bla deg igjennom aktive samtaler ved å trykke piltasten på telefonen til til høyre eller venstre. Dessuten kan du skru lyden av og på, uten at du trenger å endre tilstedestatus eller lydinnstillingene til telefonen din.

Ulempen er at programmet knyttes til én enkelt MSN-konto, slik at du ikke uten videre kan logge på med andre MSN-kontoer dersom du skulle ønske det.

Hva bør jeg velge?
Det er åpenbart at Telenors alternativ er det som er enklest å komme i gang med. MSN-klienten deres har stor gjenkjennelsesverdi for deg som allerede bruker MSN på PC-en.

Og siden det er helt gratis å bruke frem til 1. juni, er det liten tvil om at du burde velge Telenors tilbud dersom du er Telenor-kunde.

Fra 1. juni bør du imidlertid tenke på om det har så mye for seg å bruke løsningen. MSN-chatting gir nemlig veldig liten datatrafikk, så det skal mye chatting til før du overskrider 49 kroner i måneden uten fastpris.

En times aktiv chatting tar etter vår erfaring omtrent 60 kB, og koster 1,20 kroner dersom du er for eksempel Netcom-kunde og betaler 20 kroner pr MB overført data. Om du i snitt chatter en time om dagen, betaler du rundt 35 kroner i måneden.

Har du billigere datapris, som for eksempel Chess sine 14 kroner pr MB, koster en times chat 84 øre, eller rundt 25 kroner i måneden.

En annen fordel ved å betale for hvor mye du faktisk bruker, er at du ikke betaler for MSN når du ikke bruker det. Og selvsagt at andre MSN-klienter vanligvis fungerer på nesten alle telefoner.

Her kan du lese mer om gratisalternativet Mig33 >
Her kan du lese test av flere MSN-klienter til mobiltelefonen din >

Telenors program har også sine klare fordeler. Du får for eksempel full kundestøtte til programmet, og du slipper å tenke på om telefonregningen din blir stor dersom du chatter ekstremt mye.

Bortsett fra dette er det ikke så mange forskjeller å snakke om mellom Telenors program og gratisprogrammene.

Ikke skift
Konklusjonen vår er at det ikke er noen grunn til å skifte operatør om du vil chatte på MSN med mobiltelefonen din. Telenors MSN-løsning fungerer bra, men fortsatt ikke spesielt mye bedre enn gratisalternativene. I tillegg vil det for mange også bli dyrere enn nødvendig.

Anders Krokan forteller at Telenor vil vurdere prisen på tjenesten sin til sommeren.

- Brukerundersøkelser viser at kundene våre foretrekker en fastpris, men prisen vil vurderes fortløpende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi