Hovedinnhold

Gets digitale TV-bilde er analogt

GIR ANALOGE SIGNALER: Selv om Get reklamerer med digital-TV er signalene du får på fjernsynet ditt analoge. Foto: Get
GIR ANALOGE SIGNALER: Selv om Get reklamerer med digital-TV er signalene du får på fjernsynet ditt analoge. Foto: Get
(VG Nett) Get oppgraderer i disse dager en rekke kabelnett for å sende digitale TV-sendinger. Problemet er at bildet du får på TV-en er analogt.

Denne saken handler om:

En rekke borettslag og bygårder har oppgradert kabelnettet for å motta digitalt fjernsyn fra kabelselskapet Get.

Det Get ikke opplyser om er at dekoderen gjør om det digitale signalet til analogt signal. Dermed er det ikke ekte digitalfjernsyn du får når du kjøper digital-TV fra Get.

Du får et digitalt signal som er digitalt helt frem til noen centimeter fra fjernsynsapparatet ditt. I den digitale dekoderen blir signalet gjort om til et analogt signal som går inn i fjernsynsapparatet ditt.

- Føler meg lurt

Dag Frode Rydland har kjøpt digital TV-pakke fra Get og føler seg lurt.

FØLER SEG LURT: Dag Frode Rydland kjøpte seg ny flatskjerm-TV. Da han bestilte digitalt TV fra Get trodde han at han skulle få digitale sendinger til TV-en. - Jeg føler meg lurt, sier Rydland til VG Nett. Foto: MMS-bilde
FØLER SEG LURT: Dag Frode Rydland kjøpte seg ny flatskjerm-TV. Da han bestilte digitalt TV fra Get trodde han at han skulle få digitale sendinger til TV-en. - Jeg føler meg lurt, sier Rydland til VG Nett. Foto: MMS-bilde

- Vi oppdaget det da vi kjøpte ny TV for en liten stund siden, det er jo en HD-klar digital-TV. Jeg forventet jo da selvsagt at Get ville levere digitale signaler når de kaller det digital TV, sier Rydland til VG Nett.
-Jeg lurer på hvor mange andre det er som ikke er klar over at det faktisk er et analogt bilde man får når man bestiller digital TV fra Get.

Rydland tok kontakt med Gets kundesenter men fikk til svar at det er et definisjonsspørsmål om hvorvidt de leverer digital TV eller ikke.

- For meg er det slik at enten så får man et digitalt TV-signal eller så gjør man det ikke. Jeg betaler veldig mye for TV fra Get og da forventer man selvsagt at man skal få ekte digital TV.

Ikke HD

I fjor ble det solgt veldig mange flatskjermer som er er såkalt HD-klare i Norge. Men med analoge TV-signaler kan du se langt etter ekte HD-bilde på TV-en.

Når kabelnettet har blitt digitalisert vil det si at signalene som sendes fra leverandøren er digitale. Du vil da oppleve langt mindre støy på bildet og kvaliteten økes drastisk. Du får også langt flere valgmuligheter enn du fikk fra det gamle analoge nettet. Men digitalt bilde får du ikke.

Er du kunde hos Canal Digital vil du heller ikke få digitalt bilde, med mindre du har TV fra parabol. Canal Digitals kabelnett vil ikke gi deg digtalt TV-bilde.

Har du parabol fra Canal Digital kan du velge ulike bokser etter hvilket tv-apparat du har og hvilke kanaler du ønsker. Bestiller du den digitale HD-boksen kan du få flere kanaler med HD-oppløsning, blant annet Discovery HD. Da får du ekte digital-TV med høyoppløselig bilde.

- Signalet gjøres analogt

- Det er riktig at signalet blir gjort analogt i dekoderen, sier Tom Jahr, senior manager products & services i Get.

- Vi mener at det er akademiske forskjeller på det bildet vi leverer og et digitalt HDMI-bilde. Det er i alle fall ikke verdt prisen, sier Jahr.

Get har over 400.000 TV-kunder og ingen av disse får digitalt bilde på skjermen.

Når det digitale bakkenettet kommer til høsten vil alle dekodere som er godkjent av Norges Televisjon ha både analog og digital utgang. Gamle fjernsynsapparater som ikke har digital inngang er avhengige av at signalet kan gjøres om for at de i det hele tatt skal kunne vise fjernsynsbilder. Nye fjernsyn som er HD-klare kan ta inn digitale sendinger med det digitale bakkenettet.

Kan være villende markedsføring

- Vi har ikke sett på dette, men generelt vil det kunne være i strid med § 2 i markedsføringsloven om villende markedsføring hvis man reklamerer med digital TV uten at det man får egentlig er digitalt, sier Petter Bugten i Forbrukerombudet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi