Hovedinnhold

Telenor vil ta betalt fra innholdsleverandører:

- Internett ikke lenger allemannseie

TRANGERE BREDBÅND: For de som bord nord for Trondheim. Foto: Scanpix
TRANGERE BREDBÅND: For de som bord nord for Trondheim. Foto: Scanpix
(VG Nett) Telenor trekker seg fra det nasjonale samarbeidet med utveksling av nettrafikk. Det betyr en kommersialisering av internett.

Denne saken handler om:

HVA ER NIX?

Norway Internet eXchange er en sentral på nettet der de fleste store nettaktører er tilkoblet. Slik kan informasjon for brukere på de ulike nettverkene raskt utveksles, uten at man må gå «omveier» på nettet.

Fordelen med en slik sentral for Norge er at en nøytral aktør tar seg av utvekslingen av trafikken. En ulempe kan være en mulig senkning av ytelsen for nettverket.

Tenk deg et internett der det koster penger for videotjenesten Youtube å vise deg en videosnutt. Eller at du bare får rask tilgang til iTunes hvis du har internettabonnement fra Telenor.

Når Telenor nå trekker seg fra nettsamarbeidet Norway Internet Exchance (NIX), betyr det at de får muligheten til å kreve penger fra innholdsleverandører og tjenestetilbydere som bruker deres nett for å la deg se innhold på internett.

Telenor har valgt å tre ut av det nasjonale samarbeidet for Internett-leverandører og anvender bare sitt eget hovednett fra 1. juli i år.

Kommersialisering av internett

Det vi regner som en selvfølge i dag kan koste mye penger i morgen. Hvis NRK ønsker å vise TV over internett kan de bli nødt til å betale Telenor dyrt for å nå frem til deg som internettbruker, på tross av at du allerede betaler abonnementsavgift til bredbåndsleverandøren.

- Det eneste vi har sagt om dette er at innholdsleverandører som ønsker en garantert mengde kapasitet kan måtte betale for spesielle krav til nettverket, sier informasjonssjef i Telenor, Arild S.Johannessen.

På Telenors internettsider skriver de blant annet at de ønsker å skape balanse i kostnadsfordelingen for internettrafikk. Det betyr selvsagt at de ønsker å tjene penger på trafikk som går gjennom deres nett.

Grunnen til Telenors ønske om å innføre betaling for enkelte innholdsleverandører stammer fra den voldsomme veksten i datamengdene på nettet.

Universitetets ansvar

Hittil har mesteparten av norsk internett-trafikk gått gjennom to sentraler som drives av Universitetet i Oslo. Ved å bruke denne modellen er all trafikk like høyt prioritert. Når Telenor nå kun tar i bruk eget nett betyr det at det er opp til dem å bestemme hva som kan foregå på «deres» del av nettet.
Telenor hevder det er for risikabelt å gå via nettsamarbeidet NIX og setter i gang sine egne internettsentraler.

Denne modellen innebærer at internettleverandører som ønsker adgang til Telenors nett må gjøre en avtale med Telenor direkte, i motsetning til den gamle modellen der alle kunne kontakte hverandre direkte.

Konkurrentene til Telenor må gjøre avtaler direkte med Telenor om utveksling av internett-trafikk. Nøyaktig hva Telenor kommer til å gjøre for de som ikke har avtale eller annen direkte tilknytning er opp til Telenor å bestemme.

Får kritikk

KRITISK: - Dette er et stort steg i retning av å kommersialisere internett, sier Geir Isene. Foto: Privat
KRITISK: - Dette er et stort steg i retning av å kommersialisere internett, sier Geir Isene. Foto: Privat

- Dette vil være en stort skritt i retning av å kommersialisere internett. Det som tidligere har vært sett på som allemannseie er i ferd med å bli monopolisert på ny, man kan låse brukerne til utvalgte tjenester og nett sier Geir Isene i nettrettighetsgruppen EFN til VG Nett.

Han peker på at det er to forskjellige aktører med to ønsker på nettet. Den ene gruppen sitter på linjene som knytter nettbrukere med hverandre, den andre gruppen leverer innhold. Frykten er at enkelte innholdsleverandører skal bli prioritert fremfor andre.

Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor avviser at deres intensjoner er å lage en «bomvei» på nettet. Men han utelukker ikke at enkelte innholdsleverandører kanskje må betale for utvidet innhold i fremtiden.

- Forblir nøytrale

- Vi skal selvfølgelig forholde oss nettverksnøytrale, sier han til VG Nett.

Nettverksnøytralitet betyr at all trafikk inn og ut av nettet behandles likt i utgangspunktet, samme om det er trafikk til egne tjenester eller andres.

Myndighetene følger nøye med

PASSER PÅ: Post- og Teletilsynet er kalr over hva som skjer og vi vil følge nøye med, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther. Foto: Post- og Teletilsynet.
PASSER PÅ: Post- og Teletilsynet er kalr over hva som skjer og vi vil følge nøye med, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther. Foto: Post- og Teletilsynet.

Samferdsselsdepartementet vil følge utviklingen når Telenor nå trekker seg ut av NIX.

- Dette er en utvikling som vi vil følge nøye med på, sier statssekretær Steinulf Tungesvik til VG Nett.

Også Post- og Teletilsynet kommer til å følge med hva som skjer etter 1.juli.

- Vi er orientert om at Telenor nå trekker seg ut av NIX og vi tar det til etterretning, sier informasjonsdirektør i Post- og Teletilsynet, Elisabeth Sørbøe Aarsæther, til VG Nett.

- Vi vet om at det skjer og følger nøye med, sier Aarsæther.

- Post- og Teletilsynet som ansvarlig tilsynsmyndighet vil gjennomgå saken, legger statssekretær Tungesvik til.

Utrolig vekst

- Internett har vært i en utrolig vekst, vi har hatt en fordobling av trafikken hvert eneste år siden vi lanserte ADSL, sier Arild S. Johannessen til VG Nett. Slikt betyr økte utgifter til utstyr og personell som kan håndtere den økte mengden.

Argumentet med økt stabilitet er ikke EFN og Isene enige i. Universitetets løsninger, kalt Norway Internet Exchance (NIX) er gode nok og kan holde tritt med utviklingen i nettet, mener Isene.

- NIX-modellen er god og det er ingen problemer med sikkerheten. NIX har meget god driftsstatistikk og er en stabil tjeneste drevet av Universitetet i Oslo. Der er to slike punkter i Oslo og der kommer nye NIX-punkter i Bergen, Trondheim og Tromsø for å redusere rundreisetidene i nettet, sier Isene.

Samtidig påpeker han at NIX vil utvides i nær fremtid.

- NIX vil også utvides med ny funksjonalitet som nasjonale navnetjenere m.m. Dette vil bidra til et enda sikrere og mer tilgjengelig internett i Norge.

Kontroversielt

I USA og Canada har spørsmålet om nettnøytralitet blitt diskutert i flere år, og enkelte internettleverandører har også forsøkt å bryte prinsippet. Ifølge Wikipedia har enkeltepisoder der leverandører av IP-telefoni ble begrenset i konkurrentenes nett, skjedd flere ganger.

Andre eksempler på brudd av nettverksnøytralitet er Saudi-Arabias fullstendige blokkering av den populære pratetjenesten Skype.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi