Hovedinnhold

Slik blir bakkenett-tilbudet

SÅNN BLIR DET: RiksTV-sjef Espen Thorsby, her flankert av MTG-sjef Hein Espen Hattestad til venstre, presenter programpakken for pressen. Foto: Pål Unanue-Zahl
SÅNN BLIR DET: RiksTV-sjef Espen Thorsby, her flankert av MTG-sjef Hein Espen Hattestad til venstre, presenter programpakken for pressen. Foto: Pål Unanue-Zahl
(VG Nett) I dag ble den endelige oversikten over kanaler i det nye bakkenettet klar, men noen glimrer med sitt fravær.

Denne saken handler om:

På en pressekonferanse tirsdag morgen ga distributøren av det digitale bakkenettet, RiksTV, endelig svar på hvordan den digitale pakken blir. 16 TV-kanaler og 17 radiokanaler skal med. Men enkelte populære kanaler ble ikke med. Kanaler som MTV, Eurosport og de store internasjonale nyhetskanalene fikk ikke plass i den begrensede kapasiteten.

HVA MENER DU? STEM HER!

Tilbudet deles opp i flere pakker, og enkelte kanaler blir «gratis» etter å ha betalt en grunnavgift for svitsjing til bakkenettet. Det vil si at man kan motta kanalene etter at mottagerboks, TV-lisens og kortavgift er betalt.

De gratis kanalen er NRK1, NRK2 og de kommende kanalene NRK3 og barnekanalen NRK Super. De to siste deler plass i bakkenettet og NRK Super slutter når NRK3 starter opp klokken 19 på kvelden.

I tillegg kommer TV2, LokalTV og en åpen kanal på luften gratis frem til 2010. Etter det må de med «vanlig» antenne og mottager for bakkenettet betale for disse.

For de som vil betale, er neste steg RiksPakken til 189 kroner i måneden. I denne pakken finnes: TV2, TVNorge, TV3, TV2 Zebra, Discovery, Disney Channel, The Voice, Viasat SportN, TV2 Film, TV2 Nyhetskanalen, Viasat 4, TVNorge2 og når kapasiteten tillater det: National Geographic, Animal Planet, LokalTV og Åpen kanal.

Neste steg i abonnementspakkene er RiksEkstra, der Canal+ Sport1, Canal+ Film 1 og Canal + Film 2 er først ute. Deretter vil TV2 Sport komme inn i tilbudet.

De som velger å abonnere på RiksPakken i minst ett år vil få en subsidiert mottagerboks, de koster vanligvis rundt 1500 kroner pr. boks. Prisen kan variere etterhvert som flere aktører kommer inn på markedet og tilbyr bokser.

Bakkenettet er ventet å være på plass i løpet av året, utrullingen starter nærmere høsten. En endelig oppstartsdato er ikke klar.

Begrenset plass

Det er begrenset med plass i det digitale bakkenettet, og mange ble overrasket da ingen store nyhetskanaler eller den populære musikkanalen MTV ble med i utvalget.

- Vi opplever at behovet for de internasjonale nyhetskanalene ikke er stort nok, sier Espen Thorsby til pressen. Han påpeker at utvalget bærer preg av en norsk profil, der musikkanalen The Voice trer inn i stedet for MTV.

Fotballelskere vil derimot få hele sitt behov dekket i bakkenettet, rettighetene for norsk fotball, Champions Leuage og Premier Leauge er solgt til kanaler i bakkenettet.

Heller ikke Sveriges Televisjon fikk bli med i denne omgangen, men det skyldes ikke plassmangelen. SVT og RiksTV har ikke greid å avklare rettighetsproblemene for distribusjon i det nye nettet.

Boksrabatt

Siden det digitale bakkenettet inntil videre krever en mottagerboks ved hver TV, vil RiksTV gi rabatter på boks nummer 2 og 3 i husholdningen. Disse vil kunne abonnere på de samme programmene som hovedmottageren, med 70% rabatt på hver mottager.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi