Hovedinnhold

La mobilen vise veien i villmarka

Ut på tur? Test av navigasjons-app-er

Mobilen kan fint brukes som navigasjonsenhet i skogen, men pass på batterilevetiden!
Mobilen kan fint brukes som navigasjonsenhet i skogen, men pass på batterilevetiden!
Enten du har en iPhone eller en Android-mobil kan den være suveren som turkamerat og veiviser.

Denne saken handler om:


Skal du ut i naturen i høst? For å holde deg på kurs i skog og fjell må du ha et godt navigasjonsverktøy. Mange bruker en håndholdt GPS-enhet, men det er et veldig kostbart alternativ til kart og kompass. Har du en smartmobil med innebygget GPS, vil den ofte være et både bedre og billigere verktøy.

Det finnes en jungel av apper for navigasjon i villmarka. Vi har testet fem apper for Android og fire for iPhone for å finne den beste og mest brukervennlige av dem.

Vi har lagt vekt på brukervennlighet og funksjoner i appene, så vel som hvor detaljerte og gode kartene er.

TwoNav - Android og iPhone

TwoNav er testens taper. Kartene er dårlige og programmet er svært vanskelig å bruke. Samtidig er det også testens desidert dyreste.

Les hele testen av TwoNav

Galileo - iPhone

Galileo er brukervennlig og fungerer greit, men dessverre er det beste kartet i denne appen Open Street Map. I disse kartene mangler det svært mye data i Norge, og dermed fungerer applikasjonen dårlig uten at du legger inn egne kart. Gå heller for NaVida eller ViewRanger Outdoor.

Les hele testen av Galileo

Google Maps- Android

Google Maps har du inne på mobilen din fra før om du har Android-telefon, og du trenger bare aktivere terrengkartet for å komme i gang. Topografien er ikke så nøyaktig, turstier mangler og det er vanskelig å se forskjell på naturtyper. Den største ulempen er kanskje at kartene lastes ned over internett mens du navigerer. Google Maps fungerer greit kun til enkelt bruk.

Les hele testen av GoogleMaps

RMaps - Android

RMaps er et program som passer godt for de som ikke vil bruke telefonen aktivt til navigasjon, men som bare vil ha kartene på skjermen.
Programmet kommer med de beste kartene i testen, Norgeskart fra Statens Kartverk, og i tillegg kan du legge inn de kartene du vil for å også kunne navigere uten at telefonen trenger å være på nett.

Les hele testen av RMaps

NaVida - iPhone

NaVida passer bra for de som bare vil lese kart og som ikke har behov for navigasjonsfunksjoner. Du får tilgang til Statens Kartverks Norgeskart, og de er testens beste. Programmet er brukervennlig og bra.

Les hele testen av NaVida

Norgeskart - Android

Norgeskart har noen navigeringsfunksjoner, men fungerer ikke optimalt til å navigere med. Derimot er det en suveren kartviser av de beste kartene i testen, Norgeskart fra Statens Kartverk. Du kan velge å lagre kart i telefonminnet, men kun i 14 dager. Et brukervennlig, enkelt og gratis program med gode kart.

Les hele testen av Norgeskart

ViewRanger Outdoor - iPhone og Android

ViewRanger Outdoor er kongen på navigasjon. Her får du opp en pil som viser retningen du skal gå i til ruten du har satt opp eller punktet du har valgt å navigere til. Det er lett å lagre ruter og endre dem. Kartet som følger med i gratisversjonen er dessverre bare Open Street Map, som fungerer dårlig de fleste steder i Norge, men du kan laste ned kart fra Statens Kartverk mot betaling. Da fungerer applikasjonen like godt uten mobildekning som med.

Les hele testen av ViewRanger Outdoor

Vil du vite mer?
Les hele testen av apps for navigasjon i skog og mark på Mobilen.no 

Ulike kart

Alle navigasjonsappene må mates med et kart over Norge. For øyeblikket finnes det tre forskjellige kartløsninger du kan bruke - Norgeskart fra Statens Kratverk, Google Maps' terrengkart og Open Street Map. Noen apper lar deg velge hvilket av disse kartene du vil bruke, men andre er låst til en bestemt leverandør.

Av de tre kartløsningene du har å velge mellom er Statens Kartverk den desidert beste løsningen.

Les testen av de tre kartene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi