Hovedinnhold

Piratpartiet Norge vil stille til valg

NY GIV: PiratpartietNorge.org er et nytt initiativ til å sparke igang interessen for piratpolitikk her i landet. Tidligere forsøk har ikke vært særlig vellykket, i motsetning til i en rekke andre land der partiet har fått merkbar oppslutning ved flere valg. (Skjermdump: PiratpartietNorge.org)
NY GIV: PiratpartietNorge.org er et nytt initiativ til å sparke igang interessen for piratpolitikk her i landet. Tidligere forsøk har ikke vært særlig vellykket, i motsetning til i en rekke andre land der partiet har fått merkbar oppslutning ved flere valg. (Skjermdump: PiratpartietNorge.org)
Piratpartiet Norge holder oppstartsmøte i Trondheim 16. juni. Første mål på agendaen er å bli et politisk parti.

Denne saken handler om:

Initiativtakerne bak Piratpartiet Norges første oppgave er å samle 5000 underskrifter, som er det som skal til for å registrere partiet som et politisk parti i Brønnøysund-registeret.

Les også: Piratpartiet inn i EU-parlamentet 

I tillegg til å planlegge hvordan de skal samle inn underskrifter, vil de som møter frem i Trondheim 16. juni (eller følger møtet på nett via Mumble) kunne foreslå saker som er aktuelle for Piratpartiet å stille til valg på i 2013, går det fram av partiets nettsider.

Dansk dynamitt

Det er danske Anders Smedegaard som er primus motor for initiativet, og i tillegg til egne nettsider er Piratpartiet Norge nå også å finne på Twitter (@PiratPost), Facebook og andre sosiale medier.

Les også: Sverige godkjenner fildeling som religion 

- Ideen med hjemmesiden er å samle alle norske borgere som interesserer seg for personvern, fritt internett og deling av kultur og viten, skriver Smedegaard på partiets nettsider.

Computerworld har forsøkt å komme i kontakt med Anders Smedegaard, så langt uten å lykkes.

Politisk innflytelse

Piratpartiet ble opprinnelig stiftet i Sverige 1. januar 2006 og ledet av Rickard Falkvinge, en av dem som var med å opprette fildelingsnettstedet Pirate Bay. Avleggere av Piratpartiet er siden etablert i en rekke land, blant andre Tyskland, England, Nederland, Finland, Canada, Sveits og Frankrike, ifølge Wikipedia.

Les også: Norge er på pirattoppen 

I valget til Europaparlamentet i 2009 oppnådde det svenske Piratpartiet hele 7,1 prosent av stemmene, noe som sikret partiet to seter i EU-parlamentet og ikke minst betydelig medieomtale i kjølvannet av suksessen.

Thomas Gramstad, leder i Elektronisk Forpost Norge, sier til Computerworld at det har vært gjort forsøk på å stable et piratparti på bena i Norge tidligere, noe som ikke har lykkes fordi vi har manglet en samlende sak, der svenskene hadde Pirate Bay, å forenes om.

- Jeg håper selvfølgelig det lykkes denne gangen, og ønsker dem lykke til, sier Gramstad.

Les også: De 11 beste Google-triksene 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi