Hovedinnhold

Måten å gå på blir pin-kode

GÅFORSKER: Ganglag som biometrisk faktor er Mohammed Omar Dewaris spesialfelt. (Foto: Leif Martin Kirknes)
GÅFORSKER: Ganglag som biometrisk faktor er Mohammed Omar Dewaris spesialfelt. (Foto: Leif Martin Kirknes)
Norske forskere har utviklet en app som bruker ganglaget ditt til å låse opp mobilen i stedet for en pin-kode.

Denne saken handler om:

Høgskolen i Gjøvik (HIG) har forsket på gange som biometrisk faktor siden 2005. Nå begynner forskningen å bli konkret, og i løpet av året vil det såkalte Nislab-miljøet lansere en app som bruker telefonens aksellerometer for å gjenkjenne eieren via ganglaget.

Les også: Trojaner angriper norske nettbanker 

- Norge er blant de første i verden på ganglagsbiometri, sier Mohammed Omar Derawi, doktorgradsstipendiat i biometri ved Nislab ved HIG.

Biometri

Mange låser ikke telefonen sin med pin-kode. Stort sett kan årsaken oppsummeres med latskap, viser en undersøkelse om temaet. Med ganglagsbiometri skal det ikke så mye til å låse opp telefonen, er du på farta er den stort sett låst opp.

Biometribevegelsen inkluderer måten du avslutningsvis løfter telefonen ut av lommen på.

Da HIG startet forskningen sammen med en finsk utdanningsinstitusjon i 2005, var den ikke så praktisk brukbar. Men da smarttelefonene kom med innebygde aksellerometerbrikker, så forskerne ved HIG sitt snitt til å gjøre teknologien til allemannseie.

Menneskelig faktor

En utfordring er at systemet må lære seg dine ulike gangmønstre, den såkalte menneskelige faktor. Det er forskjell på din normalgange, din løpe-etter-bussen-gange og din har-nettopp-drukket-en-flaske-vin-gange. Det kan også være buksene dine har lommer på forskjellig plassering som gjør at mønstrene ikke gjenkjennes.

Les også: Delt ledelse for IBM-maskin i Jeopardy 

Løsningen er inntil videre at du kan legge inn forskjellige profiler. I tillegg har løsningen en nødlås i form av en pinkode, om du for eksempel plutselig brekker foten og må innfinne deg med krykkegåing.

Gangen blir registrert via kurver, støy fjernes fra kurvene og et mønster kommer til syne. Det er dette grafiske mønsteret som matches mot innlagt gangbiometri i telefonen og som låser den opp.

Forskerne er veldig fornøyde med den nyeste prototypen, nå skal det rett og slett være svært vanskelig å kopiere noens gangbiometri.

Også andre metoder

Nå håper forskerne å få i gang et samarbeid med blant annet helsesektoren. Nislab mener dette kan være en nyttig løsning i forbindelse med e-helsejournaler på nettbrett.

Les også: Dette er historiens hotteste Apple-apps 

De ser også for seg at akuttmedisinsk personale kan ha en smarttelefon eller tilsvarende i lomma med blåtannsender som automatisk åpner dører på deres ferd mot operasjonsstua, ettersom noen få sekunder kan være forskjell på liv og død i helseverdenen.

Det kan også gjøre nytte i det Dewari skisserer som «Fall Detection System», som rett og slett oppdager når pasienter faller eller i ferd med å falle.

Forskerne håper også å få til et samarbeid med telekombransjen så løsningen kan tilpasses ulike mobiltelefoner, pluss samarbeid med andre akademiske institusjoner.

Bortsett fra aksellerometerbasert ganglagebiometri har Nislab-forskerne også sett på muligheter for dørmattebasert ganglagedeteksjon og visuell ganglagsdeteksjon med videokamera.

Les også: Dette er Facebook-mobilen 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi