Hovedinnhold

Stor ID-tyverikonferanse i Oslo:

- Enkelt å hindre ID-tyverier

PASSER PÅ: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er opptatt av å forebygge ID-tyverier. Han er skeptisk til at pass sendes i posten. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)
PASSER PÅ: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er opptatt av å forebygge ID-tyverier. Han er skeptisk til at pass sendes i posten. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)
Norske sikkerhetseksperter vil ha et fellesregister for å sjekke ID-kort. Datatilsynets Bjørn Erik Thon mener at pass bør hentes personlig hos politiet, og ikke sendes i posten.

Denne saken handler om:

ID-tyverier har lenge vært en internasjonal trend, og det er heller ikke vanskelig å finne norske ofre. Men det finnes ikke tall over hvor mange som er rammet her i Norge.

- Nordmenn er nok litt for naive, og det er litt for lite informasjon om hva ID-tyverier er. Mer informasjon, et par nye grep og noen få justeringer fra myndighetene vil gjøre stor forskjell, sier Christian Meyer, spesialrådgiver for ID-tyveriprosjektet i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Les også:840.000 nordmenn i faresonen for id-tyveri

Webtjeneste for legitimasjonssjekk

På ID-tyverikonferansen 2010, som ble arrangert i Oslo denne uken av Norsis og Norsk Regnesentral, var deltakter fra bank, finansnæring og offentlig sektor tungt representert.

Gjennom Schengensamarbeidet har grensekontrollen blitt flyttet fra tollbodene til banker og Nav-kontorer. Ansatte må ta stilling til flere nye typer legitimasjon, og dette åpner for svindel.

- Det ene tiltaket som kan løse dette, er et felles registeroppslag. Alle som må forholde seg til legitimasjon må kunne sjekke om den er gyldig ved et enkelt web-oppslag, mener Meyer i Norsis.

Christian Meyer, spesialrådgiver i Norsis
Christian Meyer, spesialrådgiver i Norsis


Han understreker at løsningen ikke ligger i en gigantisk samkjøring av databaser. Norsis viste frem en enkel webtjeneste som er tatt i bruk i Litauen og Belgia som raskt undersøker om et ID-kort er gyldig eller ikke ved for eksempel å taste inn «norsk pass», og passnummeret. Svaret om hvorvidt identifikasjonen er gyldig eller ikke, er enten ja eller nei.

Datatilsynet har ifølge Norsis ingen innvendinger mot at denne type informasjon, som ikke knyttes til en navngitt person, kan gå åpent over nettet.

Felles sperretjeneste

- Den andre løsningen vi foreslår er en felles sperretjeneste. I regi av det offentlige, eller gjennom private aktører, må det være mulig å melde alle tap av ID-dokumenter til ett felles nettsted. Dette nettstedet må være en del av en eksisterende digital infrastruktur, som ID-porten, insisterer Meyer.

Les også:Datatilsynet refser CV-database som publiserer fødselsnummer på nett

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon poengterte under sitt foredrag at han er skeptisk til praksisen med å sende norske pass som vanlig post hjem til passinnehaver. Norske pass er det mest offisielle identitetsdokumentet Norge gir sine borgere.

Les også:Anbefaler nordmenn å låse postkassen i ferien

- Jeg fikk sendt pass til meg og familien i konvolutter formet slik at det bare er pass som passer i konvolutten. Samme dag fikk jeg også nytt bankkort og pin-kode tilsendt i samme postsending, fortalte Thon.

Han stilte spørsmål ved hvor enkelt det er for en som har tilgang til postkasser å raske med seg passet.

- Det enkleste er at politiet oppfordrer borgere som har bestilt pass til selv å hente det hos politiet. Det samme burde vurderes for bankkort, mener Meyer.

Banker som kun er på internett bør kunne samarbeide med banker som har fysiske kontorer. Spesielt siden tap fra ID-tyverier rammer hele finansnæringen, og i neste omgang alle deres kunder, mener Norsis.

Dårlig oversikt

En spesiell utfordring er at det ikke finnes en felles lovdefinisjon av hva et ID-tyveri er. Det er dermed vanskelig både å få god oversikt over omfanget, samt over mørketallene. Og de tallene som finnes, gir ikke et klart bilde.

For eksempel vet man at 325 pass forsvant i posten i 2009. I 200 kriminalsaker samme år ble det brukt falske pass. På den annen side viser tall fra Norsis at over 20.000 pass ble meldt tapt eller mistet i fjor, og nesten 1.800 meldt stjålet.

- Dette illustrerer mest av alt hvor lav bevisstheten er for hvor verdifullt et pass er. Om flere passet bedre på sine identitetsdokumenter, ville ID-tyveriene bli færre. Her kan både mer informasjon og holdningsarbeid endre bildet, mener Meyer.

Les også:Forbrukerrådet advarer mot nye co.no-domener

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi