Hovedinnhold

Krøll med simkortene:

Mobiltelefoner blokkeres av iPad

TRØBBEL: Vidar Sandlands iPad gjør at han sliter med å motta samtaler. Telenor bekrefter problemer relatert til tvilling-SIM. (Foto: Leif Martin Kirknes)
TRØBBEL: Vidar Sandlands iPad gjør at han sliter med å motta samtaler. Telenor bekrefter problemer relatert til tvilling-SIM. (Foto: Leif Martin Kirknes)
Mange iPad-eiere i Norge opplever at de ikke kan motta mobilsamtaler når både mobilen og iPad-en er slått på.

Denne saken handler om:

Før Vidar Sandland fra Lillehammer kjøpte seg iPad, hadde han en mobiltelefon og en bærbar PC med ett SIM-kort til hver. Da han kjøpte iPad, ville han ha et tredje SIM-kort til denne, slik at han slapp å flytte kortet frem og tilbake mellom PC-en og iPad-en.

Telenor foreslo et såkalt tvilling-simkort til iPaden, og Sandland takket ja. Men da oppsto det full kommunikasjonskrasj.

Les også:Slik vil Apple forfølge din opplåste iPhone

- Etter én dag med ett anrop på telefonen, men hauger av beskjeder på svareren, skjønte jeg at noe var galt, sier han.

Han fant ut at iPad-bruken rett og slett overstyrte mobiltelefonen.

- Man kan ikke ha på iPad-en samtidig som mobiltelefonen. Da sliter man med å motta anrop. Det som skjer er at iPad-en jammer din egen telefon, sier Sandland, og legger til at han har hørt om flere som har opplevd det samme.

Kan bli et stort problem

Han ser for seg at kommunikasjonsproblemene vil eskalere etter hvert som iPad øker i popularitet her til lands. Telenor informerte heller ikke om konsekvensene av å smette inn tvilling-SIM-kortet i iPad-en.

I dag er det slik at teleoperatører som Telenor og Netcom kun tilbyr tre simkort i samme abonnement. Ett av disse er til datatrafikk, de to andre til tale og data. Problemet oppstår når du har flere enheter som egentlig bare bruker datatrafikk, så som en PC og en iPad.

Om teleoperatørene kunne tilby to datasimkort, ville problemet vært løst. Men det gjør de ikke, pr. dags dato.

- Det var ingen som sa til meg at telefonen ikke ville virke mens jeg brukte iPad. Jeg ringte Telenors support-telefon, og kom til både førstelinje og andrelinje support uten at noen skjønte noen ting. Først da jeg kom høyere opp i hierarkiet kom jeg til en fyr som sa «dette har vi ikke noen løsning på», sier Sandland.

Les også:Windows Phone 7 er ferdig

Han mener mobiloperatørene må ta grep og tilby et rent datasimkort som gjør at iPad-en kan fungere samtidig med talefunksjonaliteten til mobiltelefonen, parallelt som man har et datasimkort i PC-en.

- Det blir et problem når iPad kommer til Norge for fullt. Det er skandale om folk ikke kan nå hverandre fordi iPaden hindrer telefonsamtaler, sier Sandland, som til vanlig jobber som sikkerhetsrådgiver i Norsis, men som understreker at han uttaler seg om denne saken som privatperson.

- Ja, det er et problem

Telenors informasjonssjef Anders Krokan, kan etter undersøkelser internt i bedriften innrømme at hendelsesforløpet Sandland beskriver medfører riktighet.

- Forklaringen er at iPad-en blir som et mobilt bredbånd som bare kjører data, mens tvillingtjenestene i bunn og grunn er taletjenester. Og da oppstår det utfordringer, slike utfordringer som gjør at vi har laget egne data-SIM-kort til mobilt bredbånd, sier Krokan.

- Når tvillingkortet sender og mottar data, rapporterer det at telefonnummeret er opptatt, og kobler dermed ned samtalen, eller sender innringer til mobilsvar, forklarer han.

Ingen distribusjon, ingen test

Telenor pleier å teste produkter de distribuerer grundig på forhånd, men har pr. i dag ikke distribusjon av iPad, og derfor er det foreløpig lite kjennskap til problemet.

Rådet, inntil videre, er å ta ut tvillingsimkortet og ringe Telenors kundeservice for å bestille nytt dataabonnement og eventuelle tilleggstjenester med SIM-kort for bruk av data som passer iPad, et såkalt mikro-SIM-kort.

- Vi ser at iPad passer godt inn i det vi tilbyr, men har den altså ikke i distribusjon foreløpig. Det vi kan tilby til de som ikke greier å vente, er et mikro-SIM-kort, forutstatt at de henvender seg til oss. Mikro-SIM-kortet er ikke noe vi har markedsført, men det er tilgjengelig.

- Blir dette dyrere for forbrukere, fordi det trengs et nytt abonnement?

- Nei. Hvis kundene ringer oss, får de rådført seg. De får et abonnement eller en tvillingtjeneste som tar hensyn til den type simkort man har. Det er ikke nødvendigvis lurt å bruke et vanlig tvillingsimkort til en datatjeneste.

Lrs også:Telenor med nytt butikkonsept

Andre operatører med samme problem

- Men det blir jo flere og flere enheter som sender data i tiden som kommer. Er det ikke en mulighet å produsere et tvillingdata-SIM-kort?

- Når ny type bruk kommer, melder nye behov seg. Det er et knallgodt spørsmål som vi diskuterer hos oss. For bedriftskunder har vi dag et tredje SIM-kort utover tvilling, som er et data-SIM-kort, men dette har vi ikke til privatkunder. Denne tematikkene er noe vi ser på, uten at vi har bestemt oss for hva vi gjør. Det blir et vrient saksfelt når folk får stadig flere enheter de skal kommunisere på, sier Krokan.

Også hos Netcom vil du få problemer om du putter et tvillingsimkort for tale i iPad-en. Operatøren tilbyr trillingsimkort, men i likhet med Telenor er kun ett av de tre simkortene data-SIM-kort. Så gitt at du allerede har et data-SIM-kort i PC-en, oppstår det også her utfordringer.

- Det er slik at iPad må ha datakortet i seg, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

- Så om du også har en PC med data-SIM, må du bytte på å ha SIM-kortet i iPad-en og i PC-en?

- Ja, du må bytte frem og tilbake, sier Erikstad.

Les også:Ny iPod og iTunes - se siste nytt fra Apple!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi