Hovedinnhold

Google avlyttet norske nettverk

I GENEVE: Her er Googles Street View-bil i aksjon i Geneve, Sveits, mars 2009. (Foto: CC SA 2.0/Wikimedia Commons/Uri Shard@Flickr)
I GENEVE: Her er Googles Street View-bil i aksjon i Geneve, Sveits, mars 2009. (Foto: CC SA 2.0/Wikimedia Commons/Uri Shard@Flickr)
Også i Norge har Google sanket informasjon om trådløse nettverk mens de tok gatefoto. Datatilsynet krever sletting.

Denne saken handler om:

Som VG Nett skrev fredag, har Google innrømmet at deres biler, som tar gatebilder over hele verden, ved en feil har samlet sensitive personopplysninger de har fanget opp ved hjelp av trådløse nettverk.

Les også:Google: - Styr unna Office 2010

Google har nå også innrømmet overfor Datatilsynet i Norge at også trådløse nettverk her til lands har blitt utsatt for slik avlytting. Nå blir det oppvask.

- Vi har kommunisert med Google om at det som har gått av informasjon over trådløse nett, som er personlig informasjon, må slettes i henhold til personopplysningsloven. Google har foreløpig informert Datatilsynet om at informasjonen vil bli slettet, sier Atle Årnes i Datatilsynet til Computerworld.

Googles hensikt var egentlig kun å fange inn navnet på det trådløse nettverket, den såkalte SSID-en, samt de unike identifikasjonsadressene til nettverkskort, kjent som MAC-adresser.

Men da Datatilsynet i Hamburg i Tyskland ba Google granske dataene de samlet, fant Google ut at de også hadde samlet inn biter av selve kommunikasjonen som gikk på usikre trådløse nettverk på kjøreturen.

- En tabbe

Om Google-bilen har blitt stående en liten stund på rødt lys mens den fotograferte helt nederst i Karl Johansgate, kan den derfor i teorien ha rukket å plukke opp for eksempel nettsider folk har besøkt via det åpne trådløse nettverket på Peppes Pizza rett ved siden av lyskrysset.

Les også:Avlyttet Las Vegas med overvåkningsballong

Google har hevdet det hele var en tabbe, forårsaket av en eksperimentell funksjon som ble lagt inn i utstyret for flere år siden, og som Google glemte å slå av før de la ut på verdensturné med bilene sine. De ønsket egentlig bare å samle inn SSID og MAC-adresser, som skulle gjøre deres lokaliseringstjeneste i Google Maps bedre.

Men Datatilsynet er ikke helt sikre på om det i det hele tatt er greit å samle inn SSID og MAC-adresser.

- Vi konfererer også med de andre tilsynsmyndighetene i Europa når det gjelder lagringen av SSID-informasjon og MAC-adresser, for å vurdere om det er greit eller ikke, sier Årnes.

Irland-data slettet

Datatilsynet i Irland har allerede krevd at Google sletter samtlige opplysninger. Det ble gjort sist helg, med en tredjeparts representant til stede for å verifisere slettingen.

Les også:Google kjøper norsk it-selskap for 421 millioner

Det danske datatilsynet påpeker at Google har brutt dansk personvernslov, og krever tilsvarende sletting med dokumentasjon fra tredjepart, ifølge Comon.dk.

Det norske Datatilsynet må se nærmere på saken før de vet hvilke krav de eventuelt skal stille til søkemotorgiganten.

Googles Norges-sjef Jan Grønbech hadde ikke nok kjennskap til saken til å kunne kommentere den, og henviste til en Google-representant i Sverige med mer detaljert kunnskap om Googles bilferder. Denne representanten har imidlertid ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les også:Google lanserer iPad-konkurrent

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi