Hovedinnhold

- Norge piratverstinger i Skandinavia

ET LAND MED PIRATER: Norge. Thor B. Mosaker, talsmann i BSA Norge, er kritisk. (Foto: BSA)
ET LAND MED PIRATER: Norge. Thor B. Mosaker, talsmann i BSA Norge, er kritisk. (Foto: BSA)
Hvert tredje program i Norge er ulovlig lisensiert, hevder programvareselskapene.

Denne saken handler om:

Ferske tall for 2009 viser at Norge beholder den tvilsomme førsteplassen for piratkopiering i Skandinavia.

29 prosent av vår programvare er piratkopiert, sammenlignet med 26 og 25 i Sverige og Danmark, ifølge Business Software Alliance (BSA), en internasjonal sammenslutning av programvareprodusenter.

Les også:Tollvesenet jobber for Microsoft

Det har vært en svak nedgang siden 2005 her til lands, men årets rapport viser at trenden har snudd i feil retning og at piratkopieringen er tilbake på 2007-nivå.

- Årets studie viser at vi fortsatt har en lang vei å gå. Vi må derfor fortsatt jobbe systematisk for å beskytte eiendomsrettigheter knyttet til innovasjon, spre kunnskap og skape gode holdninger, sier Thor B. Mosaker, talsmann i BSA Norge.

Les også:- Studenter tvinges til piratkopiering

Pirattallene fra BSA har tidligere fått kritikk som kan være verdt å merke seg, blant annet av Espen Andersen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie, som mener statistikken gir et feil bilde av virkeligheten.

Rapporten er utarbeidet for 111 land av analysebyrået IDC, på oppdrag for BSA. På verdensbasis har andelen piratkopiert programvare økt fra 35 til 48 prosent på fem år, ifølge tallene.

Du kan lese rapporten her. På side 16 til 18 står det hvordan BSA regner seg frem til piratandelen.

Les også:Botnett har bedre piratbeskyttelse enn Windows

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi