Kommersielt innhold fra VG Strømguiden

Din guide til rett strømavtale

Det er viktig å aktivt velge strømavtale, men det kan være en utfordring å navigere alle tilbudene og alle leverandørene.

Du risikerer å betale en såkalt anvisningspris til din strømleverandør om du bytter, og det pleier som oftest å bli betydelig dyrere i lengden. Nedenfor forklarer vi derfor de tre vanligste typene strømavtale du kan velge mellom.

Fastpris

Et bra valg for deg som vil ha oversikt over dine utgifter hver måned. Med fastpris er du beskyttet mot svingninger i strømprisen. Du behøver ikke å stresse med strømprisens utvikling på markedet da kWh prisen er fast under hele avtaleperioden.


Spotpris

Spotpris passer deg som har økonomi til å følge de naturlige svingningene i markedet. Kostnaden per forbrukt kWt med en spotprisavtale følger nemlig strømprisens utvikling på kraftbørsen. Du har sjansen til å minske din månedskostnad på strøm med en spotprisavtale, men risken er høy for at strømregningen visse måneder blir større.


Variabel pris

En variabel prisavtale er ikke like stabil som en fastprisavtale, men varierer heller ikke like mye som en spotprisavtale. En variabel prisavtale passer derfor strålende for deg som ikke behøver full kontroll, men heller ikke vil ha for store variasjoner i din månedskostnad.