Kommersielt innhold fra VG Strømguiden

Alt du trenger å vite om strøm og nettleie

Innen du påbegynner søknaden etter din neste strømavtale er det bra å vite forskjellen på kostnaden for strøm og nettleie.

Strømregningen du betaler hver måned består nemlig at disse to delene. Strømprisen betales til den strømleverandøren du selv velger og baseres på hvor mye strøm du forbruker hver måned. Kostnaden for nettleie går til et bestemt nettselskap som har ansvaret for kraftnettet der du bor. Prisen for nettleie går til vedlikehold og oppgradering av nettet i ditt område.

Nettleie

Du kan altså ikke selv velge det nettselskapet du betaler nettleiepris til. Hvilket nettselskap du betaler nettleie til avhenger av hvor i landet du bor. Alle som bor i Norge må betale nettleie. Pengene gjør at nettselskapet kan vedlikeholde og oppgradere strømnettet, og er avgjørende for at vi skal kunne få en stabil strømforsyning til våre hjem. Nettleie-prisen består av to deler; en fast og en variabel. Hvor den stor den faste kostnaden blir i måneden avhenger av hvilket nettselskap som eier kraftnettet der du bor. Hvor stor den variable delen av nettleien blir avhenger derimot av hvor mange kWh du forbruker i måneden. For hver kWh du forbruker så øker nettleieprisen noe. Desto mer kWh du forbruker desto større andel av driftskostnadene i nettet betaler du for.


Det er myndighetene, ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har ansvaret for overføring av elektrisitet i hele landet. NVE bestemmer også hvilket nettselskap som opererer der du bor.


Strøm

Din strømleverandør velger du helt fritt. En strømleverandør er det selskapet du kjøper din strøm i fra. Det finnes over 100 strømleverandører å velge mellom i Norge, og mengder av ulike strømavtaler hos hver strømleverandør. Du har muligheten til å spare mye penger ved å sammenligne alle strømavtaler. Vi i Strømguiden har bygd en strømkalkulator for å hjelpe deg med akkurat dette. Finn din billigste og beste strømavtale allerede i dag via vår tjeneste.