Kommersielt innhold fra VG Strømguiden

5 gode tips til å spare strøm

Nysgjerrig på hvordan du kan redusere kostnader og strømforbruk? Her har du 5 tips til hvordan du kan få lavere strømregning.

Strømprisene fortsetter å være rekordhøye flere steder i landet. Det betyr at flere vil gå en dyr høst og vinter i møte. Med et par justeringer kan du heldigvis spare litt penger.

For å redusere strømforbruket ditt kan du blant annet:

Før du begynner å se på hvordan du kan redusere strømforbruket ditt, burde du undersøke hva slags strømavtale du har. Det er nemlig mange som betaler mye mer for strøm enn de trenger.

1. Se om du kan få en billigere strømavtale

Mange synes det er vanskelig å forstå strømavtalene sine. Det finnes mange kompliserte avtaler, dyre tilleggstjenester og forvirrende avtalevilkår på markedet. Derfor er det lurt å sjekke markedet jevnlig.

Du burde faktisk sjekke strømavtalen din én gang i året. Både fordi markedet endrer seg, men også fordi noen leverandører endrer priser uten å gi klar beskjed.

For å se om du kan få en bedre strømavtale kan du gå inn på Strømguiden.

Strømguiden er en tjeneste som lar deg sammenligne alle strømavtaler, slik at du kan velge den avtalen som passer best for deg.

Slik fungerer strømguiden

Strømguiden er en tydelig og enkel tjeneste, som viser deg hva slags strømavtaler du kan velge mellom.

Alt du trenger å gjøre er å taste inn postnummeret ditt, og du vil raskt se hvilke strømleverandører som tilbyr den billigste strømmen der du bor.

Mange opplever å finne en billigere strømavtale enn den de har i dag, og sparer penger på strøm ved å bytte leverandør.

Etter å ha sjekket Strømguiden kan du føle deg tryggere på at du ikke betaler for mye for strøm. Neste steg blir å kutte ned på selve strømforbruket ditt.

2. Senk temperaturen i hjemmet

En stor del av strømforbruket vårt går til oppvarming. Visste du at du kan spare ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du justerer ned på varmeovnen?

Se om du kan klare deg med lavere temperatur på dagtid, om natten eller når du ikke er hjemme. Tenk også over om du har vinduer, luker eller dører som står åpne. Da vil varmeovnene dine bruke mer strøm for å varme opp boligen.

OBS! Pass på at du ikke senker temperaturen for mye. Det er anbefalt å 18-21 grader i oppholdsrom.

3. Spar penger på LED-pærer og sparedusj

Hvis du ikke allerede er påpasselig med å skru av lys i boligen, så bli det nå. Skru av lys i rom du ikke befinner deg i. Du kan også vurdere å skaffe deg sparepærer. De er dyrere, men bruker bare en femtedel av strømmen.

Nest etter oppvarming av boligen, bruker vi mest strøm på oppvarming av vann.

Er dere en husholdning som dusjer mye? Da burde du prøve å dusje raskere eller installere en sparedusj. Det kan faktisk halvere forbruket ditt på varmtvann.

Ved å gjøre disse tingene kan du faktisk spare flere tusen kroner på strøm i året.

4. Reduser bruk av elektronikk

Det kan være vanskelig å redusere bruk av elektronikk, men vi kan bli mer bevisst på hvordan og når vi bruker elektroniske apparater.

Bruk smart styring på apparater som har det, som for eksempel varmekabler og elbil.

For å redusere bruk av elektronikk kan du:

  • Unngå å bruke flere elektroniske apparater samtidig.
  • Unngå hvilemodus på elektroniske apparater. Slå av eller trekk ut kontakten i stedet.
  • Benytte deg av ECO-modus på de apparatene som har det

5. Bruk strøm når den er billigst

Strømpriser varierer fra time til time gjennom hele døgnet. Derfor er det lurt å sjekke når strømmen er billigst, og se om du kan flytte noen aktiviteter som tar mye energi til dette tidsrommet.

Strøm er som regel på sitt dyreste fra 07.00 - 09.00 og 16.00-18.00. Derfor kan det være lurt å unngå disse tidsrommene med aktiviteter som bruker mye strøm.

Ved å følge disse tipsene vil du spare både strøm og penger.