Strømguiden

Finn din beste og billigste strømavtale

Strømguiden er en tjeneste fra VG, der du smidig og enkelt sammenligner strømpriser fra strømleverandører i hele landet. Fyll inn ditt postnummer eller kommune nedenfor og finn billig strøm utifra dine preferanser allerede i dag! Tjenesten har annonselenker som gir VG inntekter.

Enkelt å bytte strømleverandør

1

Fyll inn ditt postnummer

2

Filtrer etter dine preferanser

3

Sammenlign og bytt strømavtale

Blir du lurt av strømselskapet ditt?
Blir du lurt av strømselskapet ditt?
TEST MIN STRØMAVTALE
✔️ Tar kun 2 minutter

Strømprisene varierer hvor i landet du bor

Prisen på strøm avhenger av hvor i Norge du er bosatt. Begynn med å velge ditt område og finn billig strøm på noen få klikk

Vil du produsere din egen kraft? Sjekk muligheten for bruk av solceller på din addresse
Gå til Otovo.no »

Fyll inn ditt postnummer og finn billig strøm i ditt område

Din guide til rett strømavtale

Det er viktig å aktivt velge strømavtale. Ellers risikerer du å betale en såkalt anvisningspris til din strømleverandør og det pleier som oftest å bli betydelig dyrere i lengden. Nedenfor forklarer vi derfor de tre vanligste typene strømavtale du kan velge mellom.

Fastpris

Et bra valg for deg som vil ha oversikt over dine utgifter hver måned. Med fastpris er du beskyttet mot svingninger i strømprisen. Du behøver ikke å stresse med strømprisens utvikling på markedet da kWh prisen er fast under hele avtaleperioden

Finn rett fastprisavtale for deg

Spotpris

Spotpris passer deg som har økonomi til å følge de naturlige svingningene i markedet. Kostnaden per forbrukt kWt med en spotprisavtale følger nemlig strømprisens utvikling på kraftbørsen. Du har sjansen til å minske din månedskostnad på strøm med en spotprisavtale, men risken er høy for at strømregningen visse måneder blir større.

Finn rett spotprisavtale for deg

Variabel pris

En variabel prisavtale er ikke like stabil som en fastprisavtale, men varierer heller ikke like mye som en spotprisavtale. En variabel prisavtale passer derfor strålende for deg som ikke behøver full kontroll, men heller ikke vil ha for store variasjoner i din månedskostnad.

Finn rett variabel prisavtale for deg

Bra å vite om å bytte strømleverandør

Innen du bytter til din beste og billigste strømleverandør er det viktig å ha oversikt over et par saker. Nedenfor utreder vi et par begreper det er bra å forstå innen du bytter strømleverandør og strømavtale. Det er ikke så vanskelig som man kanskje skal tro.

Strømpriser

Strømregningen du får hjemme i postkassen hver måned består av to deler; strøm og nettleie. Strlm er kostnaden for selve forbruket av kraften du har fått, som du betaler til din strømleverandør. Du står fritt til å sammenligne og velge din strømleverandør. Du har muligheten til å spare mye penger om du sammenligner alle strømpriser og velger den strømleverandøren som er best og billigst for deg.

Finn billig strøm

Nettleie

Den andre delen av din strømregning består av kostnaden for nettleie. Kostnaden for nettleie går til et bestemt nettselskap som eier kraftnettet der du bor. Pengene fra nettleie går til vedlikehold og utvidelse av selve strømnettet, og for at transporten av strøm skjer så smidig som mulig uten strømbrudd og lignende forstyrrelser. Du kan altså ikke selv velge det nettselskapet du betaler nettleie pris til.

Beste strømleverandør

Variasjonen er stor mellom strømleverandører og deres ulike strømavtaler. Man har ulike krav til hva som er viktig, og sånn sett den beste strømavtalen og strømleverandøren for deg. Vi i Strømguiden har derfor utviklet et smidig søkefilter i tjenesten slik at du enkelt skal finne billig strøm ut fra dine unike preferanser.

Finn din beste strømleverandør

Finn billig strøm enkelt

Gjennom å aktivt velge din strømleverandør kan du raskt og enkelt spare mye penger gjennom å redusere din strømpris. Du bør alltid sammenligne ulike strømleverandører og strømpriser innen du tegner en ny strømavtale. Vi forstår at dette kan være litt tuklete, med mer enn 100 strømleverandører på det norske markedet kan det bli en tidkrevende prosess. Det er akkurat derfor Strømguiden er der for deg.

For at du raskt skal finne din neste strømleverandør har vi utviklet et enkelt søkefilter i tjenesten. Her kan du velge hva som er viktigst for deg, og se hvem som er din beste strømleverandør. Variasjonen er stor når det kommer til strømpriser, strømavtale, betalingsmetoder, bindingstider og miljøpåvirkning. Gjennom å la strømguiden gjøre jobben for deg funner du på bare noen minutter billig strøm ut fra dine preferanser. Hos oss blir ditt bytte av strømleverandør enkelt.

Finn billig strøm hos Strømguiden og begynn å spare penger allerede i dag!

Strømguiden samler landets strømpriser

Strømguiden er en nylig lansert sammenligningstjeneste fra VG, og den tjenesten du nå bruker er under løpende utvikling. Vi har sterk tro på at en sammenligningstjeneste som dette skal kunne hjelpe deg, og utvikler tjenesten med nye funksjoner kontinuerlig. Vår målsetning er å bygge en enkel tjeneste der du raskt og smidig finner billig strøm ut fra dine unike behov og preferansene du stiller til det som blir beste strømleverandør for deg.

Vi samler strømpriser fra alle strømleverandører som selger strøm til private kunder. Informasjonen heter vi fra Forbrukerrådet og fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hver eneste strømleverandør i Norge må rapportere inn sin strømpris til Forbrukerrådet kontinuerlig. Det gjør at vi alltid kan vise den ferskeste kWh-prisen i tjenesten, slik at du som bruker også kan være trykk på at du får et korrekt og transparent markedsbilde hos oss.

Kom i gang: Finn din beste strømleverandør

Det er enkelt å bytte til billig strøm. Dobbeltsjekk alltid om du har noen bindingstid på din nåværende strømavtale innen du bytter strømleverandør, for å unngå et eventuelt bruddgebyr.

Med tre enkle steg sammenligner du strømpriser og kan bytte strømleverandør med strømguiden. Ha gjerne din siste strømfaktura i nærheten når du skal benytte tjenesten, så du enkelt kan sammenligne strømavtalene og strømprisene med dine nåværende månedskostnader.

Har du ikke selv aktivt valgt din strømavtale? Da kan vi med stor sannsynlighet si at du betaler en anvisningspris til din strømleverandør. En anvisningspris er en standardavtale du ofte tildeles fra din strømleverandør om du ikke har valgt å tegne en spesifikk strømavtale. Strømpriser blir som oftest betydelig dyrere med en slik avtale enn når du selv velger strømavtale. Bruk strømguiden og finn din billigste strømleverandør i dag.

Om du er usikker på om du betaler anvisningspris eller ikke, bør du kontakte og spørre din strømleverandør direkte.

Strøm og nettleie

Innen du påbegynner søknaden etter din neste strømavtale er det bra å ha oversikt over skillet mellom kostnaden for strøm og nettleie. Strømregningen du betaler hver måned består nemlig at disse to delene. Strømprisen betales til den strømleverandøren du selv velger og baseres på hvor mye strøm du forbruker hver måned. Kostnaden for nettleie går til et bestemt nettselskap som har ansvaret for kraftnettet der du bor. Prisen for nettleie går til vedlikehold og oppgradering av nettet i ditt område.

Nettleie

Du kan altså ikke selv velge det nettselskapet du betaler nettleiepris til. Hvilket nettselskap du betaler nettleie til avhenger av hvor i landet du bor. Alle som bor i Norge må betale nettleie. Pengene gjør at nettselskapet kan vedlikeholde og oppgradere strømnettet, og er avgjørende for at vi skal kunne få en stabil strømforsyning til våre hjem. Nettleie-prisen består av to deler; en fast og en variabel. Hvor den stor den faste kostnaden blir i måneden avhenger av hvilket nettselskap som eier kraftnettet der du bor. Hvor stor den variable delen av nettleien blir avhenger derimot av hvor mange kWh du forbruker i måneden. For hver kWh du forbruker så øker nettleieprisen noe. Destor mer kWh du forbruker desto større andel av driftskostnadene i nettet betaler du for.

Det er myndighetene, ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har ansvaret for overføring av elektrisitet i hele landet. NVE bestemmer også hvilket nettselskap som opererer der du bor.

Strøm

Din strømleverandør velger du helt fritt. En strømleverandør er det selskapet du kjøper din strøm i fra. Det finnes over 100 strømleverandører å velge mellom i Norge, og mengder av ulike strømavtaler hos hver strømleverandør. Du har muligheten til å spare mye penger ved å sammenligne alle strømavtaler. Vi i Strømguiden har bygd en strømkalkulator for å hjelpe deg med akkurat dette. Finn din billigste og beste strømavtale allerede i dag via vår tjeneste.

Strømavtale: 3 typer

Din strømleverandør velger du helt fritt. En strømleverandør er det selskapet du kjøper din strøm i fra. Det finnes over 100 strømleverandører å velge mellom i Norge, og mengder av ulike strømavtaler hos hver strømleverandør. Du har muligheten til å spare mye penger ved å sammenligne alle strømavtaler. Vi i Strømguiden har bygd en strømkalkulator for å hjelpe deg med akkurat dette. Finn din billigste og beste strømavtale allerede i dag via vår tjeneste.

Fastpris

Med en fastprisavtale er det lett for deg å ha oversikt over dine strømpriser hver måned. Kostnaden per forbrukte kWh er nemlig alltid den samme for deg under hele avtaleperioden. Du behøver ikke å bekymre deg for strømprisens utvikling på markedet, da du er beskyttet mot store hopp i strømprisen.

Det spiller altså ingen rolle hvilken årstid det er, eller hvor stor etterspørselen etter strøm er på markedet. Med en fastprisavtale betaler du alltid samme pris per forbrukte kWh. Det viktigste å huske på er at din månedskostnad ikke alltid blir den samme kun fordi strømprisen er fast. Månedskostnaden påvirkes jo av hvor mye strøm du bruker. Det er derfor naturlig at din strømpris er høyere gjennom vinteren når du vanligvis forbruker mer strøm enn om sommeren. Med en fastprisavtale kommer dog prisen per kWh strøm alltid til å være den samme.

Inngår du en fastprisavtale med din strømleverandør finnes det normalt sett en bindingstid i avtalen. Dette gjør at du ikke kan bytte strømavtale eller strømleverandør innen bindingstiden opphører. Fastprisavtaler er et forutsigbart valg, men de har historisk sett vært dyrere sammenlignet med spotpris-avtaler.

Spotpris

Med spotpris kan din månadskostnad variere. Din kostnad per forbrukt kWh avhenger nemlig av etterspørselen etter strøm på hele markedet. Tilgangen og etterspørselen endres stadig gjennom året, og med en spotprisavtale kommer månedsregningen din til å gjøre det samme.

Det er dagens strømpris på kraftbørsen som styrer kostnaden av å forbruke strøm hjemme hos deg hver dag. Hvor dyr dagens strømpris blir avhenger av tilgangen og etterspørselen etter strøm den aktuelle dagen. Tilgangssiden av ligningen påvirkes av hvor mye kraftproduksjon som skjer i landet og hvor mye strøm som importeres fra utlandet. Etterspørselen etter strøm avhenger av brukernes forbruk og hvor mye som eksporteres fra Norge til utlandet. Siden etterspørselen av strøm vanligvis skiller seg mye mellom vinter og sommer, må man forvente en endring av strømprisene mellom årstidene. Etterspørselen etter strøm er naturlig høyere i vinterhalvåret, da mye av norsk strøm går med til oppvarming av kalde hjem, og da øker strømprisene. Gjennom sommerhalvåret er det varmere ute, og da synker normalt etterspørselen etter strøm og dermed også spotprisen for strøm.

Statistisk sett har det vist seg at det blir billigere med en spotprisavtale på sikt, men du tar med risikoen for at du i perioder kan få en høy regning.

Variabelpris

En variabelprisavtale ligger mellom en fastprisavtale og en spotprisavtale. Månedskostnaden med en variabelprisavtale er ofte ikke like stabil som en fastprisavtale, men heller ikke like varierende som en spotpris. Variabelpris passer dermed bra om du ikke vil ha for store svingninger i strømprisen fra måned til måned, men heller ikke trenger full kontroll på strømregningen.

Variabelpris følger nemlig til en viss grad kraftbørsen og strømprisen du betaler per kWh er altså ikke fast. Skillet mellom en variabelpris og spotpris er at hver strømleverandør må varsle kundene om prisendringer minst to uker i forveien. Dagens strømpriser kommer dermed ikke til å variere hver dag, som med en spotpris-avtale. En variabelpris-avtale gir altså større forutsigbarhet over tid, da du som kunde alltid er informert om hva prisen per kWh er i en toukersperiode. Det gjør det kanskje enklere å se for seg hvordan strømregningen vil bli måned for måned.

Historisk sett har en variabelpris-avtale vist seg å bli noe dyrere enn spotpris. Avtaletypen gir imidlertid større forutsigbarhet, da strømleverandøren alltid må varsle deg når de endrer prisen din.

Gjør et aktivt valg

Det viktigste er at du gjør et aktivt valg av strømavtale og strømleverandør. Gjør du et aktivt valg øker du sjansen for at du finner billigst strøm. Den som ikke velger å tegne en strømavtale risikerer nemlig å betale en såkalt anvisningspris til sin strømleverandør. En anvisningspris bruker å bli dyrere i det lange løp. Bruk gjerne vår strømforbruk-kalkulator og begynn å spare penger allerede i dag. Vi vil gjøre det enkelt for deg å finne billig strøm fra din beste strømleverandør.

Pass også på at du alltid har kontroll på eventuelle kampanjeperioder innen du velger en ny strømavtale. I blant tilbyr strømleverandørene ekstra billig strøm i en periode, en avtale som senere blir overført til et annet produkt med høyere strømpriser. Pass på å kontrollere dette og eventuelle prisendringer etter at kampanjeperioden er over.

Ditt valg å bruke fornybar energi

I praksis får man ikke lagret spesielt mye strøm i dag. All strøm som produseres må i utgangspunktet forbrukes med en gang. Hvilken type strøm vi bruker i våre hjem avhenger derforo av tilgangen hos vår strømleverandør. Vannkraft og vindkraft er basen i Norges strømforsyning, som begge er fornybare energikilder. Fornybar energi tar aldri slutt og inneholder heller ikke noen farlige restprodukter som sliter på naturen. Vær og vind kan imidlertid påvirke tilgangen til fornybar energi. Når vi har fulle vannmagasiner brukes ofte vannkraft. Andre ganger, for eksempel under en tørr sommer med lav vannstand i magasinene, eller om vi eksporterer mye fornybar energi, kan det hende vi må importere strøm fra andre land. Den importerte strømmen er ikke alltid fornybar energi.

Du som kunde bestemmer selv hvilken strøm du vil bruke. Kjøper du en opprinnelsesgaranti fra din strømleverandør, er du garantert at det produseres like mye fornybar energi som den mengden du forbruker i ditt hjem. På den måten er du garantert at den strømmen du forbruker kommer fra fornybare energikilder. Etterspørselen etter strøm fra fornybare energikilder øker desto flere brukere som velger å kjøpe opprinnelsesgaranti, noe som er bra for miljøet.

Strømleverandør med mest fornøyde kunder

Det er ikke bare viktig å finne billig strøm. For mange er også kundeservice viktig ved bytte av strømleverandør. Hvert år spør Handelshøyskolen BI Norges brukere hvor fornøyde de er med sine leverandører i ulike bransjer. I undersøkelsen for 2018 kom Gudbrandsdal Energi på førsteplass, som dermed hadde lyktes med å levere en høy kundetilfredshet til sine strømkunder. På andreplass kom LOS, fulgt av Fjordkraft og Fortum på tredje og fjerde plass. På åttende- og niendeplass fant vi NorgesEnergi og Hafslund Strøm.

En lignende undersøkelse ble gjort av See You, del av Retail Group. Undersøkelsen vurderte årets kundesenter innen ulike bransjer i 2018 og på første plass kom Eidsiva Strøm. På andreplass kom Kraftriket, og vi fant Fjordkraft på tredjeplass. Gudbrandsdal Energi kom i denne undersøkelsen på fjerdeplass, fulgt av Lyse, Hafslund og Ishavskraft.

Det finnes flere undersøkelser som vurderer kundetilfredsheten hos strømleverandørene. Sjekk gjerne da dette er en faktor du også bør ta hensyn til i ditt valg av din beste strømleverandør.