En av fire studenter sier at coronaviruset har påvirket studievalget deres

Coronakrisen påvirker studievalg

  • Bastian Lunde Hvitmyhr

Artikkelen er over 151 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

1 av 4 studenter sier at coronaviruset har påvirket studievalget deres, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Bergen gjort av Ipsos.


Foto: Eivind Senneset, UiB

Totalt har rundt 151.000 personer søkt høyere utdanning, viser tall fra Samordna opptak. Hele 60 prosent av de mellom 18–28 år sier i undersøkelsen til UiB at de planlegger å studere de neste årene.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, oppfordret tidligere denne uken alle som har søkt studier til å takk ja til studieplassen de blir tilbudt. Han sier at flere burde vurdere å droppe et friår fordi arbeidsmarkedet er usikkert.


Foto: Benjamin Skaug, UiB

Leder i Studentparlamentet UiB, Andreas Trohjell, mener at det er mer mangfold i årets søkertall.

– Flere av årets søkere er nok folk som har jobber i flere år og nå kommer tilbake for å studere i en omstillingsfase, sier Trohjell til VG.


Flere som vil studere har satt Universitet i Bergen (UiB) som førstevalg. Økningen er på 12 prosent sammenlignet med i fjor. Universitetet har også de høyeste søkertallene til grunnstudier noensinne.


Foto: Eivind Senneset

– Vi trenger alle sammen. Det er bra at folk søker seg inn, men samfunnet vil alltid være avhengige av en bred kompetanse. Vi trenger at folk utdanner seg i alle studieretninger, sier Trohjell.


Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er usikkert hvordan coronasituasjonene er ved studiestart, men Asheim sier at skolen har fått beskjed for å planlegge ulike muligheter for undervisning. Han oppfordrer unge til å planlegge for at livet skal gå som normalt til høsten.


Mer om

  1. Coronaviruset
  2. studievalg

Flere artikler

  1. Én av fire sier at coronaviruset har påvirket studievalget deres

  2. Utdanningsministeren: – Planlegg for at livet skal gå som normalt

  3. Advarer mot digitale universiteter til høsten: Studentene sliter med motivasjonen

  4. Arbeiderpartiet om studentopptaket: – Dramatisk

  5. 600 mill. av studentmilliard står ubrukt