Foto: Terje Bendiksby

Slik ble Norwegian reddet

Slik ble Norwegian reddet

  • VG

I dag ble skjebnen til flyselskapet Norwegian trolig avgjort.

Overveldende ja til redningsplanen i Norwegian: – Den eneste fornuftige beslutningen

Foto: Stian Lysberg Solum

De risikerte å gå konkurs dersom de ikke fikk eierne med på grep som gir dem tilgang til 2,7 milliarder kroner ekstra i statsgarantier. En slik garanti betyr at staten betaler lånet hvis Norwegian ikke klarer det.


Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

For å få denne garantien og kunne låne mer penger, må de oppfylle noen krav. Blant annet må de ha mer egenkapital, altså penger fra egen lomme.


Foto: JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY

Problemet er at Norwegian over tid har lånt mye penger. Det skyldes blant annet at de har måttet sette alle 737 MAX-flyene på bakken og at det er motorproblemer med Dreamliner-flyene.


Foto: Hallvard Lyssand

Når lånet blir for høyt i forhold til inntektene og dermed egenkapitalen, har man etter hvert ikke lommebok til å betale kostnader, forklarer NHH-professor og flyekspert Frode Steen.


Foto: Alex Plavevski / EPA

På toppen av dette kom coronakrisen. – I en situasjon der det er for stor avstand mellom låneutgifter og egenkapitalen, mister de alle inntekter og beholder alle kostnader, sier Steen.


Foto: Thomas Brun

Norwegian ble derfor nødt til å gjøre noe med lånesituasjonen sin for å oppfylle kravet fra staten. De gikk til kreditorene som har lånt dem penger, og ga dem et ultimatum; De måtte enten redusere lånet, eller tape alt fordi flyselskapet ellers ville gå konkurs.


Foto: Håkon Mosvold Larsen

Det eneste Norwegian til gjengjeld kunne tilby, var eierandeler i form av aksjer i selskapet. Det tilbudet ga de også til leasingselskapene, altså selskapene som Norwegian leier fly av.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Både långiverne og leasingselskapene takket ja til tilbudet om å bli medeiere i selskapet. – Det er en god nyhet at de faktisk tror at Norwegian skal opp og gå, og tjene penger på et tidspunkt, sier Steen.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det var en mindre god nyhet for aksjonærene, altså de som fra før eier aksjer i selskapet. Konsekvensen er nemlig at verdien på deres aksjer synker med 95 prosent, fordi eierskapet i Norwegian må fordeles på flere.


Foto: Olav Olsen/Aftenposten

Derfor måtte de gamle eierne mandag bestemme om de godkjente forslaget fra flyselskapet. Ved 10-tiden ble det klart at de stemte ja. – Egentlig har eierne tatt en stor kostnad, men alternativet var at selskapet gikk konkurs, sier Steen.


Flere artikler

  1. Slik ble Norwegian reddet

  2. Norwegian bekrefter avtale med leasingselskaper

  3. En verden uten fly? Grøss og gru

  4. Solberg: Danmark og Sverige ville ha Norge inn som SAS-eier

  5. – Norsk luftfart kan være endret for alltid