Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand, på kontoret sitt. Han forteller at 13 av totalt 85 registrerte romfolk har blitt tatt for kriminalitet i Kristiansand siden april 2011. Foto: Reidar Kollstad

Agder politidistrikt vil ha nasjonalt tiggeforbud

Ledelsen i Agder politidistrikt ønsker et nasjonalt tiggeforbud.

 • Tormod Flem Vegge

Artikkelen er over tre år gammel

AGDER: – Etter diskusjon i politimesterens ledergruppe, er konklusjonen at vi ønsker et nasjonalt tiggeforbud, sier Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Etterretningsseksjonen i Agder politidistrikt har nå utarbeidet en oppdatert situasjonsrapport knyttet til kriminalitet blant romfolk i Vest- og Aust-Agder.

Unntatt offentlighet

Rapporten, som er unntatt offentlighet grunnet sensitive personopplysninger om enkeltpersoner, ble tirsdag presentert for ledelsen i politidistriktet. Den beskriver blant annet situasjonen blant romfolk i Kristiansand.

– Vi har over flere år fulgt tiggermiljøet i Kristiansand rimelig tett. På grunn av mye debatt i det siste, har vi utarbeidet en ny, intern rapport, sier han og redegjør for noe av innholdet i rapporten.

85 romfolk registrert

I april 2011 ble det innført meldeplikt for alle tiggere i Kristiansand. Fra da til nå har 85 romfolk, mennesker fra Romania og landene rundt, oppsøkt politiet og registeret seg. Dette er de samme menneskene som tigger og selger blader eller produkter i Markens, som blant annet bor under Vesterbrua og som overnatter på Kongens gate skole om vinteren.

– På det meste har 40–45 av disse vært i Kristiansand samtidig. På nåværende tidspunkt er det bare mellom 13 og 15 igjen i byen. Noen har reist hjem på grunn av mediefokuset og fordi det har skjedd en holdningsendring blant publikum etter Brennpunkt-dokumentaren.

Dette ønsker politiet i Agder et forbud mot. Foto: Christina Østtveit

– 13 av 85 tatt for kriminalitet

Det siste halve året har politiet gitt fire forelegg for heleri, noe som har ført til at fire personer har blitt utvist i to år. Disse er tatt for å ha overført penger til Romania, summer fra 51.000 kroner opp til 132.000 kroner.

– Dette er summer som ikke er forenlig med at de kun har drevet med tigging og bladsalg, noe de fire forklarte, sier Hortemo, som påpeker at det er relativt nytt at Agder-politiet har avslørt kriminalitet ved å undersøke valutatransaksjoner.

I tillegg har en person blitt utvist i fem år på grunn av en dom i forbindelse med vold og narkotikasalg.

– Siden 2011 er 13 personer av de 85 registrerte romfolkene tatt for kriminalitet. Fem av disse har altså fått strafferettslige reaksjoner i 2017, forklarer Hortemo.

les også

Dømt for narkosalg: Tigger (30) ble ikke trodd av retten

Pillesalg dominerende

Av kriminalitet som romfolk i Kristiansand er tatt for siden 2011, nevnes det blant annet vinningskriminalitet, tyveri og vold. Men ifølge Hortemo er salg av narkotiske tabletter dominerende.

Han understreker at politiet ikke ønsker å stigmatisere grupper som følge av at enkeltpersoner driver med kriminalitet.

– Vi har ikke avdekket åpen gateprostitusjon knyttet til romfolk. Det er heller ikke oppdaget omfattende organisert kriminalitet i miljøet, påpeker Hortemo.

– Er det fordi det ikke finnes organisert kriminalitet i miljøet?

– Det kan vi ikke svare sikkert på, men vi har ikke klart å avdekke det.

– Er tiggingen organisert?

– Mye av tiggingen er organisert, men det betyr ikke at dette er kriminell aktivitet. Hvis noen utnytter andre, da er det kriminelt.

Tilhører storfamilier

Romfolket i Kristiansand skal ifølge politiet tilhøre åtte-ni storfamilier, som kjenner til hverandre. De fordeler trolig byen mellom seg når det gjelder hvor de tigger.

– I noen familier er det mer kriminalitet enn hos andre, og noen er særlig aktive når det gjelder omsetning av piller.

– Er det noen som har plettfri vandel?

– Noen personer har vært her sju-åtte år uten at de er tatt for en eneste ting.

Hortemo mener det er et lavere konfliktnivå mellom Kristiansands borgere og romfolket - sammeliknet med de største byene i Norge. Han tror opprettelsen av sanitærbrakke, overnattingstilbud om vinteren og engasjement fra frivillige organisasjoner og enkeltpersoner har bidratt til dette.

– Blant annet har frivillige lært opp tiggere til å skille mellom aggressiv tigging og lovlig tigging. Det har ført til færre klager på tiggerne enn tidligere, mener Hortemo.

Vil ha tiggeforbud

Politimesterens ledergruppe går nå ut offentlig og sier at de ønsker et nasjonalt tiggeforbud.

– Det er konklusjonen. Et nasjonalt forbud er å foretrekke framfor lokale tiggeforbud, da et lokalt forbud vil skyve problemene til nabokommunene.

– Men ifølge den siste rapporten virker det som om situasjonen blant romfolk i Kristiansand ikke er så ille som andre steder i landet?

– Ja, det er vårt inntrykk.

– Likevel ønsker dere et tiggeforbud?

– På nasjonalt nivå foregår det mye organisert kriminalitet blant romfolk. Derfor ønsker vi et nasjonalt forbud for å begrense dette. Politidirektøren ønsker det samme, og Politidirektoratet er vår faglige instans.

– Er det føringer fra sentralt hold som er årsaken til at dere går inn for dette?

– Jeg sier bare at vi nå har blitt enige om å gå inn for et nasjonalt forbud.

– Vil risikere straffeforfølgelse

– Vil politiet jobbe aktivt med lobbyvirksomhet for å få gjennomslag for et forbud?

– Det er noe politikerne må jobbe for. Hvis politivedtektene endres, vil politiet i Agder følge opp vedtektene.

– Hvilke konsekvenser tror du et tiggeforbud vil få for romfolket i Kristiansand?

– Eventuelle nye politivedtekter vil medføre at romfolk som tigger ulovlig blir straffeforfulgt og fordrevet fra plassene hvor de tigger, sier politistasjonssjefen.

Fædrelandsvennen var onsdag i kontakt med Politidirektoratet som opplyste at de da ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Flere artikler

 1. Solberg vil fortsatt ha tiggeforbud

 2. Politiet i Bergen har registrert tiggere i syv år - kan være ulovlig

 3. Flere enn seks av ti vil forby tigging

 4. Høyres gruppeleder i Bergen etter tiggedokumentar: – Nødt til å innføre tiggeforbud

 5. Tiggere drar fra Bergen - hevder de er utsatt for hets og vold etter NRK-dokumentar

Fra andre aviser

 1. Agder politidistrikt vil ha nasjonalt tiggeforbud

  Fædrelandsvennen
 2. – Hvis politikerne er overrasket, må de leve i sin egen verden fjernt fra virkeligheten

  Fædrelandsvennen
 3. – Tiggeforbud kan bli viktig sak fram mot valget

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet i Bergen har registrert tiggere i syv år. Nå vurderer de å skrote hele ordningen fordi den kan være ulovlig.

  Bergens Tidende
 5. Flertallet av kristiansanderne sier ja til tiggeforbud

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet ber om strengere regler for tiggerne

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no