GULLVINNER: Bildet «Eat, pray, love» vant over 626 bidrag fra fagfotografer over hele landet.

– Det er umulig å ikke bli påvirket av dette bildet

Bergensfotograf Kate-Monica Myrmellom er juryens favoritt i Norges største fotokonkurranse. – Jeg trenger mørke og morbiditet, sier hun.

  • Bergens Tidene
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Hun stakk av med den høyeste poengsummen av de 158 fagfotografene som deltok lørdag på den årlige konkurransen i regi av Norges Fotografforbund (NFF).

Bergensfotografen Kate-Monica Myrmellom var i år den eneste som fikk juryens gullmedalje, med 95 av 100 mulige poeng.

DREVET: – Det er en klisjé, men jeg føler ikke jeg har noe annet valg en å fortsette med fotografi, sier bergensfotografen Kate-Monica Myrmellom.

– Alle i juryen gir poengsum mellom null og hundre til hver fotografi, så regnes gjennomsnittet ut. Myrmellom gjorde det altså veldig sterkt, sier juryformann Jens Eldøy.

I år rangerte juryen 627 arbeider til sammen. I tillegg til gullmedalje, vant Myrmelloms foto i kategorien Årets gruppebilde.

Surrealistisk og uperfekt

«Bildet har en fabelaktig komposisjon og et surrealistisk, drømmende uttrykk. Det er både perfekt og uperfekt, og det uperfekte gjør det bedre», skriver juryen i sin begrunnelse.

– Hun har full kontroll over de tekniske aspektene, og klarer samtidig å mane frem en rekke følelser og tanker hos den som ser på bildet. Det er umulig å ikke bli påvirket av det, sier Eldøy.

Myrmellom selv hadde ikke mulighet til å stille opp, og da BT tar kontakt søndag har hun ennå ikke fått med seg juryens begrunnelse.

– Oi, det her var veldig fine ord! Jeg er helt enig med juryen, sier hun og ler.

Babybilder og blodbad

Midt i forklaringen rundt prosessen bak bildet, stopper hun opp for å innrømme at hun egentlig ikke er noe flink til å snakke om egne bilder.

PREMIERT: Kate-Monica Myrmellom ble også premiert med bronsemedalje for bildet «Silent chaos».

– Jeg pleier heller ikke å planlegge motivene mine så lang tid i forkant. Tematikken og komposisjonene blir til mens jeg fotograferer, og får jeg først et par ideer avler det en rekke nye.

Det er imidlertid én ting som alltid holder seg konstant i arbeidet hennes – vekslingen mellom det lyse, søte og det mørke, morbide.

– Jeg elsker å fotografere babyer, men jeg trenger også mørk og morbid tematikk. Flere av bildeseriene mine er ganske groteske og blodige, sier Myrmellom.

VINNER: Trine Bjervig fra Nøtterøy ble denne helgen kåret til ”Årets Fotograf NFF 2017”. Her er bildet «Stuck in the middle».
BRONSE: Gjengangeren Christin Eide mottok bronsemedalje for to bilder. Dette er bildet «No regrets».

Elsker å være skumle

Til vanlig bruker hun døtrene sine som modeller.

– De synes ikke det er skummelt å være med på alle de groteske bildene da?

– Nei, er du gal. De elsker det! Døtrene mine kommer med forslag som: «Vi kan ligge i badekaret og helle saft i det, så ser det ut som blod!».

Ifølge Myrmellom skryter døtrene til klassevennene sine om at de skal hjem og være «skikkelig creepy» etter skolen.

– Så jeg tror ikke det blir noen traumer av disse fotoshootene akkurat.

Kjemper mot hobbyfotografer

Myrmellom er svært tydelig på at fotografi har blitt en livsstil. Hun sier hun ikke klarer å slutte, selv om det har blitt veldig mye vanskeligere å leve av.

– Vi kjemper mot hobbyfotografene med nebb og klør. Jeg synes det er merkelig at vi i dag er mer avhengig av bildeformidling enn noen gang tidligere, samtidig som vi helst ikke vil bruke penger på det.

En av fanesakene til Myrmellom er å fortsette å utdanne unge fotoentusiaster.

– Det er viktig å ha utdannede fotografer, noe jeg synes NFF burde fokusere mer på. En hobbyfotograf kan ta bilder som ser helt ok ut, men klarer ikke nødvendigvis å formidle særlig mye med bildet. Det er et stort tap.

Flere bergensere utmerket seg

Bergensfotograf Siw Edvardsen gjorde det også sterkt under lørdagens konkurranse, og fikk til seg bronsemedaljer for sine to fotografier «Adelén» og «Eline».

TO BRONSE: Bergensfotograf Siw Edvardsen markerte seg også i år på Norges Fotografforbunds årlige konkurranse og fikk bronsemedaljer. Dette er «Eline».

Juryformann i NFF, Jens Eldøy, skryter av både henne og fagmiljøet hun er en del av.

– Edvardsen er en eksponent for den solide bergenstradisjonen. Byen har et eksepsjonelt godt fagmiljø der fotografer som Hans Jørgen Brun og Kay Berg har vært sentrale. Edvardsen utmerker seg stadig på disse konkurransene, sier Eldøy.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no