TOPPIDRETT: Christoffer Nymark Teigland jobber hardt for å bli god i gaming. Her spiller han Counter-Strike. Klassen for e-sport ved Arna videregående skule er full av gutter. Bare en jente har søkt seg til linjen.

Med gaming på timeplanen

Christoffer Nymark Teigland (16) vil bli proff. Derfor søkte han seg til landets eneste linje for e-sport ved Arna videregående skule.

  • Bergens Tidene
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg liker å spille. Her lærer jeg mye mer enn det jeg klarte på egen hånd hjemme, sier Christoffer Nymark Teigland.

Han sitter i et mørklagt klasserom som er fylt opp av tenåringsgutter. Klassens eneste jente var ikke til stede da BT besøkte skolen. Alle har blikket festet på skjermene foran seg. Fingrene fyker over tastaturet.

Denne timen trener elevene på spillet Counter-Strike. To lag med hver sin lagleder spiller mot hverandre. Konseptet er at spesialstyrker, eller anti-terrorister, spiller mot et lag med terrorister Elevene blir drillet i kommunikasjon og strategi, og øver på tekniske ferdigheter.

– Laglederne har satt opp en plan som de skal følge. Etterpå blir spillet evaluert, sier faglærer Sindre Rygg.

Linjen for e-sport ved Arna videregående skule startet i fjor høst. Målet med utdanningen er å gi et innblikk i hva det vil si å være en dataspiller på toppnivå. Den profesjonelle hverdagen er nemlig langt fra myten om den coladrikkende unggutten som sitter ved skjermen hele natten.

– De som lever slik blir ikke proffe. Spillere som vil til topps må spise sunt, være i god form og ha en fornuftig døgnrytme, sier Sindre Rygg.

Med en fjerdeplass fra VM i Counter-Strike vet han hva han snakker om. Selv spilte læreren profesjonelt i halvannet år før han ga seg. Satsingen ble for tidkrevende.

Han er en av e-sportens største stjerner:

LEVER PROFFDRØMMEN: Tommy Le er blant de 100 beste i Europa i DOTA 2. Han kan ha flere tusen tilskuere på nett når han spiller.

Streamer fra klasserommet

Tidligere på dagen har elevene hatt undervisning om kosthold.

– Vi har snakket om å spise variert, og om hvordan fiber, karbohydrater og Omega3 virker på kroppen, sier Rygg.

I klasserommet på Arna videregående skule er det stor nivåforskjell mellom elevene. En av dem, Tommy Le, er allerede profesjonell og blant de 100 beste i Europa i spillet DOTA 2. Fra et hjørne i klasserommet streamer han live til flere tusen seere. Han er så langt inne i spillet at han ikke lar seg avbryte verken av lærer eller journalist.

De andre elevene er på lavere nivåer, men mange av dem deler proffdrømmen.

– Muligheten til å leve av å spille er absolutt til stede. Men de som skal få det til må elske det de gjør og være villige til å satse, sier Sindre Rygg.

Tenåringene trener på å spille fem timer hver uke. De har også to timer gym med vekt på blant annet reaksjonsevne. Ellers brukes skoletiden på vanlige allmennfag.

Hindrer skolefrafall

Avdelingsleder på studiespesialiserende fag, Petter Grahl Johnstad er svært fornøyd med den nye linjen for E-sport på skolen.

– Så langt fungerer dette veldig bra. Vi regner med å doble tallet på elever til høsten, sier han.

Et av målene for linjen er å hindre skolefrafall.

– Vi følte vel at det var på tide med et slikt tilbud. Spillingen skaper entusiasme og bidrar til at flere kan få et positivt forhold til skolen, sier Johnstad.

– Spill er utviklende på mange måter. Både når det gjelder språk, kognitive ferdigheter og evne til samarbeid, legger han til.

Også faglærer Sindre Rygg er opptatt av å hindre skolefrafall.

– Gaming er kommet for å bli. Å tilby undervisning er en måte vi kan få spillerne inn på skolen. Her har vi faste rammer og er profesjonelt opplegg, sier han.

Rygg blir oppgitt og lei når han leser innlegg om hvor skadelig det er med spilling.

– Det finnes sikkert mange som spiller og samtidig har problemer. Men det er ikke sikkert at det er spillingen som har gitt dem disse problemene, sier han.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no