Her, på Utøya-kaia, skal det nasjonale 22. juli-minnesmerket stå. Det blir utformet av Statsbygg, og det blir ikke utlyst en ny kunstkonkurranse for hvordan minnesmerket skal se ut. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

Det nasjonale minnestedet i Hole kommune etter terrorangrepet i 2011 skal etableres på Utøya-kaia, sa kommunalminister Jan Tore Sanner i dag.

 • Anders Veberg
 • Øystein Aldridge

Artikkelen er over tre år gammel

Veien har vært lang for minnesmerket på Utøya. I dag ble det bestemt:

– Det er vårt håp at vi nå kan få en verdig avslutning på debatten, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under en pressekonferanse onsdag.

– Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet i Hole kommune skal etableres på Utøya-kaia, sa Sanner.

Det er Statsbygg som nå skal utforme minnestedet.

 • Bakgrunn: Naboer sier ja til minnesmerke på Utøya-kaia: – Det er ikke vi som er ofrene etter 22. juli

Lang debatt

Diskusjonen om minnesmerket går tilbake til 2014. I utgangspunktet skulle det settes opp på Sørbråten. Forslaget møtte protester fra naboer i Hole kommune, som var klare for å gå til rettssak mot staten.

Regjeringen forkastet forslaget i vinter, før AUF og Den nasjonale støttegruppen for 22. juli-hendelsene i februar foreslo et minnesmerke på Utøya-kaia. Også dette forslaget møtte motstand fra naboene i Utstranda velforening.

Velforeningen har isteden ønsket å utrede muligheten for et minnesmerke på Utsikten, som ligger mellom E16 og Utøya-kaia.

I helgen skrev 17 andre naboer, som altså ikke representerer velforeningen, under på et leserinnlegg i Aftenposten der de tar til orde for et minnested på kaia. Naboene uttalte at de nå ønsker å bli ferdige med diskusjonen.

Under onsdagens pressekonferanse erkjente Sanner sa at naboene burde blitt hørt i større grad tidligere i prosessen. Han viste også til AUFs ønske om å etablere minnesmerket på Utøya-kaia.

– Stedet har nærhet og tilknytning til Utøya. Et minnested der vil også være skjermet fra støy, sa Sanner.

Det var fra kaien terroristen tok ferge ut til Utøya 22. juli 2011, og det var hit ungdommer ble fraktet i land, blant annet ved hjelp av naboene i området rundt Utøya.

Ingen ny kunstkonkurranse

Kommunalministeren sier det ikke vil bli utlyst en ny konkurranse om utforming av minnesmerket. De berørte og nærmeste naboer vil bli tatt hensyn til. I tillegg skal trafikksikkerhetstiltak tas med i arbeidet videre.

Statsbygg skal selv sette i gang en egen prosess for utforming minnestedet ved Utøya, samt for to planlagte minnesteder i Regjeringskvartalet i Oslo.

Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skulle egentlig utforme minnesmerket som var planlagt på Sørbråten, samt de to minnesmerkene i Oslo. Om Dahlberg fortsatt er med i prosessen, er ikke bestemt nå. Aftenposten har tidligere skrevet at minnesmerkene etter 22. juli foreløpig har kostet 10,2 millioner kroner.

– En stor belastning

Nå skal Statsbygg sette i gang med en reguleringsprosess før arbeidet starter. Det blir også startet en ny prosess med å etablerte et verdig og lavmælt minnesmerke i Regjeringskvartalet. Foreløpig er målet å ha et midlertidig minnesmerke på plass der neste sommer.

Prosessen har vært vanskelig, noen Sanner erkjente under pressekonferansen.

– De mange diskusjonene om det nasjonale minnestedet har vært en stor belastning for mange berørte. Jeg håper at beslutningene vi nå har tatt kan skape ro rundt det videre arbeidet, og jeg håper at alle vil bidra til det, avsluttet Sanner.

Naboer gir ikke opp kampen

I en pressemelding skriver naboene i Utstranda velforening onsdag at de fortsatt mener Utsikten burde vært utredet på lik linje med Utøya-kaia.

– Vi håper at alle berørte parter kan ha en dialog for å komme frem til en omforent løsning om denne saken, heter det i pressemeldingen

Valget av Utøya-kaia omfattes ikke av en statlig plan, skriver Velforeningen.

– Staten må først bestemme seg for hva de ønsker å bygge, deretter, i tråd med plan- og bygningsloven, søke omregulering og byggetillatelse med Hole Kommune som saksbehandler. Først når byggesaken er behandlet på vanlig måte i Hole Kommune, vil de naboene det gjelder ta stilling til et søksmål relatert til naboloven, heter det videre.

Flere artikler

 1. NRK: Utøykaia blir godkjent som minnested for 22.juli

 2. NRK: Utøykaia blir godkjent som minnested for 22.juli

 3. Slik kan 22. juli-minnesmerket i regjeringskvartalet bli

 4. Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli

 5. Lavmælt på Utøyakaia

Fra andre aviser

 1. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

  Aftenposten
 2. 22. juli-minnesmerket: Frykter at kunstnerne blir satt på sidelinjen

  Aftenposten
 3. Naboer sier ja til minnesmerke på Utøya-kaia: – Det er ikke vi som er ofrene etter 22. juli

  Aftenposten
 4. Norsk-belgisk team skal forme minnestedet ved Utøyakaia

  Aftenposten
 5. Her er de første skissene til nasjonalt minnested på Utøya-kaia

  Aftenposten
 6. Utøya-minnesmerket vil runde 300 millioner kroner

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no