«Spider Man: Homecoming» er en av årets beste superheltfilmer

Filmen er vellykket fordi det er en god film om mennesket Peter Parker, ikke superhelten «Spider-Man».

  • Bergens Tidene
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel
VG:s terninger viser 5 prikker

Et lite triks som ofte gjør det enklere å se hvordan noen filmer fungerer bedre enn andre, er å spørre: Er historien i filmen noe som skjer med hovedpersonene, eller konsekvenser av valgene de selv tar? Denne nyansen kan utgjøre stor forskjell, og hvis du ser en film mangle driv, er det ofte fordi hovedpersonene ikke er de som driver handlingen.

I «Spider-Man: Homecoming» er det heldigvis hovedpersonene som driver handlingen. Peter Parker (sjarmerende spilt av Tom Holland) er en anonym tenåring, men når han ikke gjør lekser er han derimot selveste «Edderkoppen», en superhelt i liten skala.

Filmen starter med at byggentreprenøren Adrian Toomes (Michael Keaton) blir ydmyket og havner i en desperat økonomisk situasjon etter at regjeringen legger ned bedriften hans. Du husker kanskje at romvesener for en tid tilbake invaderte New York (i 2012-filmen «Avengers», her gjelder det å følge med) og det lille selskapet til Toomes ble hyret inn for å rydde opp – bokstavelig talt. Men så får milliardæren Tony Stark (Robert Downey Jr.) monopol på dette lukrative arbeidet. Toomes ønsker hevn, stjeler derfor noe av den utenomjordiske teknologien og ender opp som våpenhandler på det svarte markedet.

SJARM: Den unge skuespilleren Tom Holland er sjarmerende som Peter Parker, i en film med en interessant vri på det å lære å ta ansvar.

Noen år senere venter Parker på å bli kontaktet igjen etter å ha hjulpet Stark i 2016-filmen «Captain America: Civil War» (her gjelder det å følge med).

Men i mellomtiden må tenåringen nøye seg med å stanse småkriminalitet i nabolaget sitt. Parker oppdager at Toomes selger ulovlige våpen, og resten av «Spider-Man: Homecoming» består av herlige forviklinger: Tenåringen må lære seg å veksle mellom å være en superhelt for byen sin og å være en god venn for sine medelever.

Vi har sett kinofilmer om karakteren Spider-Man tidligere – hele fem ganger siden 2002 – men her slipper vi å få gjenfortalt historien om onkel Ben og hvordan Parker ble bitt av en radioaktiv edderkopp. Det vi derimot ikke slipper unna er den viktigste læresetningen i dette superhelt-universet: Med stor makt følger stort ansvar.

NYTT: Filmen gir oss en ny versjon av Spider-Man, skriver BTs filmanmelder.

Forskjellen mellom «Spider-Man: Homecoming» og de to forrige, og mer mislykkede «Spider-Man»-filmene (med skuespiller Andrew Garfield) er at vi her får ta del i Parkers oppdagelse av hvordan man lærer dette ansvaret i praksis.

De forrige filmene kunne være frustrerende når de ofte lot skuespillerne snakke høyt om lærdommer, som om de var oppsummeringer, i stedet for å innlemme dem i historien på mer helhetlig vis. Man blir «klok av skade» når man ser nok av disse mislykkede forsøkene, men skaperne av «Spider-Man: Homecoming» løser utfordringene ved å forstå at det gjelder å lage en god film om mennesket Peter Parker, ikke en film om superhelten Spider-Man. Her lærer man å ta valg, men samtidig ta konsekvensene av dem, og forstå at også andre tar sine valg.

Se Spider-Man dra i gang Bergen City Marathon

Regissør Jon Watts mangler kanskje den visuelle teften til regissør Sam Raimi – som regisserte de tre første, men kompenserer ved å være flinkere å variere mellom ulike filmatiske «tonearter»; fordi «Spider-Man: Homecoming» er dramakomedie om oppvekst, såpeserie for tenåringer, detektivhistorie og superheltfilm samtidig. Det er en bragd som er lett å legge merke til når det mislykkes, men som ofte forbigås av filmkritikere når det funker.

Sammen med manusforfatterne har Watts klart å gi oss en ny versjon av Spider-Man som lover godt for fremtiden, men på subtilt vis. Her gjelder det å følge med.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no