Aftenpostens anmelder er ikke imponert over Jo Nesbøs siste bok, «Tørst».

Harry Hole i seriemorder-sumpen

Nesbø graver seg dypere og dypere ned i allerede grundig opptråkkede spor.

 • Pål Gerhard Olsen
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel
 • Jo Nesbø: Tørst
 • Krim
 • Aschehoug

Etter Blod på snø/Mere blod-bøkene, et ikke synderlig vellykket forsøk på å skrive grovkornet pulp fiction på norsk, er Jo Nesbø tilbake på gamle tomter og lar Harry Hole sale opp hesten igjen som den moderniserte westernfiguren han er.

Men heltene blir trette, som kjent, og vår alles Harry er nå formelt sivilist, en frivillig pasifisert foreleser på Politihøyskolen der han blir beundret og til dels mytologisert av studentene og bruker sine egne oppklarte saker som undervisningsmateriale.

På privaten lever han ekteskapets glade dager i et lite tømmerslott i Holmenkollen med sin elskede Rakel og hennes sønn Oleg, som har valgt å satse på stefarens yrke.

Jerngebiss

Det sier seg selv at idyllen ikke kan vare, og alt i prologen fyrer Nesbø av et alarmsignal i kjent og lite subtil stil. En anonym mannsperson går til et garderobeskap i et tyrkisk bad og begynner å kjæle for et fint stykke smijernsarbeid som viser seg å være et jerngebiss, ytterst velegnet til å bite over en kvinnes halspulsåre og drikke seg utørst på varmt blod. Skjønt, poenget er at denne fryktinngytende skikkelsen nettopp ikke kan drikke seg utørst.

Tvangsmessig vil han drives til å gå stadig nye uhyrligheter. Dermed introduseres seriemorder-konseptet. Man skulle tro at det er spunnet tilstrekkelig mange intrigetråder rundt dette svært så marginale fenomenet, men Nesbø går «all in» i den mørke materien enda en gang.

Tinder

Mannen med jernbittet, som for sikkerhets skyld har en demon-tatovering på brystet bare så leseren skal bli ettertrykkelig klar over at en psykopatisk seksualsadist av verste skuffe er på ferde, finner ofrene sine på Tinder. Og siden etterforskningen står i stampe, blir den uspiselige polititoppen Mikael Bellmann ( et slags narsissistisk vrengebilde av politimester Bastian) bekymret, ikke så mye for borgernes ve og vel som for sitt eget kandidatur til justisminister-jobben.

 • Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut. (For abonnenter)

Følgelig hyres Harry Hole inn for å redde etatens ære, hovedsakelig bakket opp av den tidligere kollegaen Katrine Bratt. Så går det slag i slag. Vampyristen gjør det vampyrister elsker å gjøre fordi de er som de er og ikke kan være annerledes, og Nesbø hadde ikke vært Nesbø om ikke de fetisjistiske signaturdrapene arter seg som kodede meldinger til herr Hole om å komme ut og leke jeger og bytte for harde livet. Og det skulle være unødvendig å si at Hole lar seg friste.

Speilinger

Tørst er full av speilinger. Vampyristen speiler seg i Hole, insisterer på at de dypest sett er like, at det er de samme destruktive besettelsene som rir dem, og i svarte øyeblikk gir Hole etter, erkjenner det mentale slektskapet.

Den bipolare Katrine Bratt speiler seg også i Hole, og får selskap av en misantropisk ekspert på blodsykdommer. Og det den utstrakte speilingen munner ut i, er et menneskesyn som er betegnende for hele det nesbøske forfatterskap. Gjennomgående argumenteres det for at homo sapiens er et biologisk styrt driftsvesen. Følelseslivet vårt er kun betinget av diverse stoffer som skilles ut i hjernen.

Hver og en av oss er i bunn og grunn et viderekomment dyr, derav alle henvisningene til dyreriket. Greit nok, men all den stund motstemmene til den genetiske determinismen uteblir, ligger ensrettingen snublende nær. Den samlede tekstens tankeverden skrumper inn til det sneversynte.

Til tider kvalmende

Så kan en spørre seg hva en durkdreven spenningsmester som Nesbø skal med en inkluderende og flerstemt tankeverden. Vel, tatt i betraktning hvordan romanen utvikler seg, hadde nyanserikdommen vært kjærkommen. Plottet er smart og effektivt orkestrert, samtidig følger det regelboken så slavisk at det blir noe forutsigbart selv over overraskelsesmomentene.

Vi vet av erfaring at Nesbø vil ha oss til å se mot høyre når vi heller burde ha sett mot venstre og omvendt. Vi vet at det skjuler seg adskillig grums bak vampyristen og at det ikke er over før det er over og kanskje ikke da heller. Og så var det virkemidlene.

Blør og blør

Alvorlig talt - knurrende, slafsende og slurpende blodsugere anno 2017, hvor interessant og relevant er det? Fastlenkede kvinner. Kvinner som tortureres og så henges opp til tørk. Kvinner som blør og blør og lider og lider. Enten det skjer i form av direktesendt dramatisering eller gjenfortelling, er Tørst til tider kvalmende lesning - en monoman og så avgjort spekulativ dveling ved den ene monstrøse ugjerningen etter den andre.

I tillegg får en påfallende sexfiksering enkelte passasjer til å falle ned på russelåt-nivået. Formildende elementer finnes, naturligvis. Et følsomt portrett av en forgjeldet bareier på Grünerløkka, morsomme musikkreferanser, litt her og litt der. Men hvor har den lune og treffsikre Oslo-kronikøren Nesbø tatt veien?

Flat og åndsforlatt terping

Gateskildringene preges av generelle alminneligheter, uten den sedvanlige nerven og nærværet, som om et goldt Gotham City fra Batman-universet er blitt målestokken.

Ihuga Hole-fans vil sannsynligvis føle seg tilfredsstilt av disse 527 sidene. For meg blir de stående som en ganske så flat og åndsforlatt terping på kriminallitteraturens mest problematiske og betente tilbøyeligheter.

Publisert:

Flere artikler

 1. Jo Nesbø: – Føler sanden i timeglasset har begynt å renne ut

 2. Pluss content

  Hele historien: 20 år med Jo Nesbø og Harry Hole

 3. Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Tørst» - Sitter som et bitt!

 4. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

 5. Michael Fassbender snakket ikke med Nesbø om Harry Hole

Fra andre aviser

 1. Aftenpostens anmelder om den nye Nesbø-boken: «Flat og åndsforlatt terping»

  Aftenposten
 2. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Aftenposten
 3. Tidenes største boklansering i Norge: «Jeg var lei meg etter den forrige boken, for da virket det som om Harry Hole døde»

  Aftenposten
 4. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Bergens Tidende
 5. Sofie (17) anbefaler: Kreftsyke Sophia reiser rundt om i verden for å se den før hun dør. Henne burde dere følge

  Aftenposten
 6. Filmstjernen Michael Fassbender er blitt norgesvenn

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no