• Derfor lever de for K-pop

  Cecilia (21) har vært på K-popkonserter over hele verden, og Sander (24) styrer et K-popforum med over 900.000 medlemmer.

  Publisert 25. august, kl. 18:28

 • CECILIA TOMINE SKRAM (21)

  Koreansk pop-fan

 • SANDER BRÆKKE (24)

  Koreansk pop-fan

 • Sander er utdannet barnehagelærer, men studerer nå music business management. Han drømmer om å arrangere Norges første ordentlige K-popkonsert, og samler på signerte albumer.

 • Da Cecilia først oppdaget koreansk pop for ti år siden, var det ikke mange andre i Norge som hadde hørt om det. Forskjellen på reaksjonene hun fikk da og nå, når hun forteller at hun digger K-pop, er stor.

Cecilia Tomine Skram (21) sier at hun har mye i livet sitt som hun vil takke K-pop for, men det har ikke alltid vært enkelt.

BTS ble vendepunkt for Cecilia: − En konstant glede

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

– Det var ikke så stor interesse for K-pop da jeg ble fan, og en god del av reaksjonene jeg fikk da jeg begynte å snakke om, det var på den negative siden, sier Cecilia.

Hun forteller at hun ble kalt «raring» og «weeb», men anser de som to av de mer harmløse ordene hun ble slengt etter.

«Weeb» er et begrep brukt om folk som har stor iver for japansk kultur. Det blir ofte brukt som noe negativt.

– Noe av de verre var «wannabe chingchong» og «Skal du bli hundespiser?» Det er forferdelig at et 12- eller 13-årig barn kan si slike rasistisk ladet ting til ett annet barn. Det var ikke akkurat en gøy tid.

Ble forvirret av de stygge kommentarene

Den norske studenten opplevde all negativiteten først og fremst som forvirrende.

– Jeg forsto ikke hvorfor musikken jeg liker skulle være galt. Jeg tok det ganske hardt i begynnelsen. Jeg også var en unge som ville passe inn, men som ikke ville gi slipp på tingen som ga meg glede.

Men fordi hun opplevde så mye negativitet, tok hun et valg om å slutte å snakke om K-pop, og holdt musikkinteressen skjult.

– Jeg er glad for at jeg senere lærte å ikke bry meg hva folk sier om det jeg liker, men samtidig holde krav til hva som er greit å si og hva som ikke greit.

BTS ble vendepunkt

For Cecilia tok det lang tid før hun ville snakke om lidenskapen sin igjen.

Det var ikke før hun oppdaget gruppene BTS og Seventeen i 2015.

– De kom inn i en ganske mørk periode av livet mitt, og musikken deres har vært en konstant glede siden. Jeg ignorerte de negative kommentarene fra folk, og fokuserte på folkene i livet mitt som reagerte positivt til noe som ga meg glede, forteller studenten.

Nå har hun funnet andre venner som også er fans, og klart å gjøre sin egen mor til en fan.

De fleste av vennene hennes hjemme som ikke er K-popfans selv, er mest opptatte av i hvordan studenthverdagen hennes i Sør-Korea.

– Alle jeg er venner med nå er positive til K-pop.

Siden 2011 har hun rukket å være på konserter rundt omkring i hele verden. Blant annet BTS i London på O2-arena i 2018.

Les også

K-popstjerne fengsles

K-popstjernen Seungri (Lee Seung-hyun), som har vært en del av K-popbandet Bigbang er dømt til fengsel for å ha stelt i…

Hun har også sett mange av sine personlige favoritter som SHINee og TWICE, og møtt flere K-popidoler.

Hun legger merke til at K-pop har blitt mer og mer populært i Norge de siste årene.

– Jeg tror at K-pop er populært på grunn av hvor godt gjennomført ting er, og det at K-pop er mer enn bare én sjanger. Det er så utrolig mange sjangere innenfor K-pop, så finnes det alltids noe som kan interessere enhver.

Les også

K-popstjerne funnet død

En sørkoreansk sanger ble funnet bevisstløs i sitt hjem i mai, etter å ha postet et farvel på Instagram.

Intervjuer K-popstjerner på Reddit

Sander Brækkes (24) engasjement for r/kpop og det norske K-poparrangementet «Omona» utgjør nesten en (ubetalt) deltidsjobb.

Også han har møtt på en rekke fordommer knyttet til lidenskapen sin.

– Folk spør ofte om hvorfor jeg liker K-pop. Jeg blir spurt «hvorfor liker du her liksom?» eller sier «Åja, hører du på det. Det er litt spesielt.»

Sander husker hvordan folk reagerte da han så musikkvideoer i klasserommet da han gikk på grunnskole.

– Jeg ble spurt «Hvorfor ser du på «chippchapperne»?» Det var ikke kult eller innafor å like K-pop. Det er litt mer akseptert nå, men på den tiden var det nesten uhørt at man hørte på noe annet en vestlig musikk.

– Jeg ble mer selektiv på hva jeg så på når jeg var med andre. Det er vanskelig å høre disse tingene om noe man brenner for.

Han opplevde også at folk alltid antok at han hadde asiatisk kjæreste eller ville ende opp med en fordi han likte K-pop. Selv når han hadde etnisk norsk kjæreste, mente noen at han likevel ville ende opp med en asiater.

– Jeg oppfattet at det var negativt ladet da folk sa det.

Nå har Sander funnet et kjempestort internasjonalt nettverk for K-popfans. Gjennom Reddit-tråden om K-pop arrangerer han med flere andre regelmessig virtuelle møter med store stjerner og nykommere.

Han har også funnet fellesskap gjennom frivillig arbeid i Omona.

Flyttet til Sør-Korea

Cecilia bor i dag som student i Incheon, en by utenfor Sør-Koreas hovedstaden Seoul.

Hun tar en bachelorgrad i Asia-studier ved det anerkjente universitetet Yonsei.

Hun bestemte seg for å studere Asia fordi hun likte de ulike kulturene og asiatisk historie.

– Det var nok Korea og K-pop som gjorde at jeg virkelig ville gå inn for å utdanne meg innenfor dette brede temaet. Jeg har alltid vært en liten historie-nerd.

Hun forteller at oppholdet i Incheon i starten føltes det som en ferie, selv om hun gikk på skole.

– Nå har ting blitt mer rutine og jeg er vant til hvordan ting fungerer, kjenner nabolaget og de som jobber i butikkene.

Cecilia forteller at hun stortrives i Sør-Korea og føler seg privilegert.

– Jeg har vært her nå i ett halvt år og har vært heldig med å ha funnet en fantastisk blanding av venner i en stor vennegruppe.

– Vi gjør gøyale ting sammen, støtter hverandre, studerer sammen, og hjelper hverandre gjennom ting som er vanskelig. Har blitt en liten familie borte.

Selv om hun savner hjemlandet, familie og venner, så har hun ingenting imot å bo i Sør-Korea i mange år.

– Hvis jeg ender opp med å gifte meg med en kar her og får barn, så blir jeg nok værende, sier studenten.

Publisert: