Hovedinnhold

Freeski-Tiril (20) klar for superhoppet i X Games:

Trente fire ganger hver dag etter kneskaden

<p>TORSDAG ETTERMIDDAG: Tiril Sjåstad Christiansen (20) øvde på noen av sine triks i spretthoppbakken - et stillas som rager 57 meter over bakken - ved Munchmuseet på Tøyen i Oslo torsdag ettermiddag.</p>

TORSDAG ETTERMIDDAG: Tiril Sjåstad Christiansen (20) øvde på noen av sine triks i spretthoppbakken - et stillas som rager 57 meter over bakken - ved Munchmuseet på Tøyen i Oslo torsdag ettermiddag.

Foto: Norges skiforbund
TØYEN (VG) Tiril Sjåstad Christiansen (20) kom ikke lenger enn til smørebua i Sotsji-OL, selv om hun hadde bodd på Olympiatoppens toppidrettssenter én måned og trent fire ganger hver dag.

Denne saken handler om:

– Fra den dagen vi fikk vite at vi skulle kjøre OL, var det bare det som sto i hodet på meg. Det var det også etter skaden. Da «kjørte» jeg mye ski inne i hodet mitt, mentalt, hele dagen - i tillegg til at jeg trente fysisk fire ganger hver dag, sier Tiril Sjåstad Christiansen til VG inne i X Games-utøvernes «lounge».

<p>HOLDT IKKE: Tiril Sjåstad Christiansen hadde et lite håp om at hun skulle bli friskmeldt til Sotsji-OL da hun kom til Idrettsgallaen rett før lekene i Russland for to år siden.</p>

HOLDT IKKE: Tiril Sjåstad Christiansen hadde et lite håp om at hun skulle bli friskmeldt til Sotsji-OL da hun kom til Idrettsgallaen rett før lekene i Russland for to år siden.

Foto: Frode Hansen, VG

Den ligger bokstavelig talt i skyggen av den 57 meter høye stillasen til Big Air-hoppet ved Munchmuseet på Tøyen i Oslo.

Fikk du med deg denne torsdag ettermiddag? Sandbech falt - trekker seg fra superhalfpipe

Mye mentalt trening

Tiril Sjåstad Christiansen ble den yngste gullmedaljevinneren i X Games på ski da hun som 17-åring vant slopestyle i Aspen for tre år siden.

Med ett var hun et av Norges gullhåp foran Sotsji-OL ett år senere. Men så røk hun korsbåndet et par måneder før lekene i Russland.

BAKGRUNN:  – Jeg lå og hylte og skrek

– Det eneste jeg gjorde var å trene. Fysisk, balanse og veldig mye mentalt med Anne Marte Pensgaard (spesialist stresshåndtering idrettsutøvere).

– Fra den dagen jeg fikk beskjed om at det ikke var snakk om å kjøre i OL, så jeg frem til 2018-OL. Det er bare det jeg har tenkt på fra den dagen, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

– Ja, der du gal!?

Hun trente for andre gang i Big Air-hoppet til X Games Oslo torsdag formiddag.

Finalen med seks kvinner er lørdag klokken 16.00. Tiril Sjåstad Christiansen har bare hoppet fra stillas en gang tidligere. Det var i Big Air-konkurransen til det internasjonale skiforbundet FIS i Boston - på den berømte baseballbanen Fenway Park - for to uker siden.

Leste du denne? Tiril vant sølv i X Games i januar - slått av 13-åring

Derfra dro hun til prøve-OL i Sør-Korea, hvor hun vant slopestyle.

<p>HIT, MEN IKKE LENGER: Tiril Sjåstad Christiansen i smørebua med smører Paul Aunaas i Sotsji-OL.<br/></p>

HIT, MEN IKKE LENGER: Tiril Sjåstad Christiansen i smørebua med smører Paul Aunaas i Sotsji-OL.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Big Air er inne på OL-programmet første gang i OL om to år. Men kun for snowboard. Tiril Sjåstad Christiansen og de andre freeskierne på «klare seg» med slopestyle og halfpipe.

– Ja, er du gal!? Selvfølgelig ville jeg gått for begge deler hvis det hadde blitt Big Air i Sør-Korea. Vi håper virkelig at Big Air kommer på OL-programmet. Om ikke nå i 2018, så i alle fall i 2022, svarer hun på VGs spørsmål om hun ville ha doblet i 2018 - hvis det hadde vært aktuelt.

Hun vedgår at mye kan skje de to neste årene. Det har hun erfart. 

Krampe i lårene

– Man vet aldri. Men jeg håper på en mer positiv opplevelse i 2018 enn 2014, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Skateboard-dronningen i X Games: Rettferdig å sammenligne jentene med guttene

<p>HOPPER I X GAMES: Tiril Sjåstad Christiansen (20) er klar for Big Air-finalen på Tøyen lørdag, fra det 57 meter høye stillaset ved Munchmuseet.</p>

HOPPER I X GAMES: Tiril Sjåstad Christiansen (20) er klar for Big Air-finalen på Tøyen lørdag, fra det 57 meter høye stillaset ved Munchmuseet.

Foto: Norges skiforbund

Planen hennes var opprinnelig - før skaden - å avslutte karrieren med å vinne OL-gull i Oslo 2022, og legge opp etter det. Nå - etter at stortinget sa nei til en søknad fra Oslo - tyr hun til idrettsspråket mest slitte klisje med tankle på fremtiden.

BAKGRUNN: Tiril er organisert i Norges skiforbund som trakk seg ut av X Games-avtalenonsdag gjorde snowboardforbundet det samme

– Nå tar jeg en dag av gangen. Men jeg håper på to OL til. Det tar på; kroppen verker og i morges våknet jeg med krampe i lårene. Man blir sliten. Men det er gøy, og jeg har aldri hatt det så gøy som nå, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport