Hovedinnhold

Sykkelsjef om TV2s doping-rolle: – Selvmål

ENORMT: Det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games Oslo er på plass på Tøyen.
ENORMT: Det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games Oslo er på plass på Tøyen. Foto: Kyrre Lien, VG
– Selvmål av TV2, mener sykkelsjefen Bjørn Sætre etter at det TV2-sendte X Games går av stabelen uten dopingtesting etter WADA-standarden.

Denne saken handler om:

– Sætre sauser bart og snørr, svarer TV2 nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Det har stormet rundt det ESPN-eide arrangementet, som for aller første gang skal arrangeres i Norge denne uken, etter at det ble kjent at først Norges Skiforbund, så snowboardforbundet, har brutt avtalen fordi det ikke er mulig å gjennomføre såkalte «in-competition»-dopingtester.

SYKKEL-SJEF: Bjørn Sætre.
SYKKEL-SJEF: Bjørn Sætre. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

– Jeg støtter i utgangspunktet skiforbundet, selv om det er lovlig sent å sette ned foten nå. Det er dårlig håndverk fra starten, særlig fra kommunens side, mener generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cykleforbund.

Les også: Derfor krangler de om X Games

– Men det er et viktig grunnprinsipp at alle norske idrettsarrangementer må forholde seg til WADA-reglene, ellers undergraver det antidopingarbeidet. Her er det mange som må gå i seg selv. Det er dårlig håndverk fra starten fra flere aktører.

Sætre la onsdag ut et innlegg på facebook, der han skrev at det «blir vanskelig å ta de (TV2) seriøst i dopingsaker etter dette».

– Hva mener du om TV2s rolle?

– De burde ha avklart dette med ESPN i god tid. Hvis de mener noe med å være kritisk mot doping, så setter de seg selv i et merkelig lys når de ikke følger reglene som de kritiserer idretten for ikke å følge.

Kronikk: Krav til internasjonale dopingbestemmelser er ufravikelige.

– De setter selv et kritisk blikk på idrett, som journalister. Det er lett å være kritisk, men de må være minst like kritisk mot seg selv.

– Et selvmål av TV2, på fotballspråket, mener Sætre, og er usikker på hvilke metaforer han skulle bruke i andre idretter.

NYHETSREDAKTØR: Jan Ove Årsæther i TV2. Foto: SINDRE SÆBØ
NYHETSREDAKTØR: Jan Ove Årsæther i TV2. Foto: SINDRE SÆBØ

Jan Ove Årsæther i TV2 fastslår at «det er full anledning til å teste under X Games».

– At de har valgt å ikke gjøre det, må forbundene og Antidoping Norge svare for.

– Det er full anledning til å teste på samme måte som de gjør i sykling. Alt er lagt til rette for det. Det er bare å komme når en måtte ønske det.

Les også: X Games-veteran føler seg uthengt

– Hva mener du om Sætres kritikk av TV2s rolle når det gjelder dopingreportasjer?

– Det blir å sause bart og snørr. Vi er med på Arctic Race i sykling, og den dagen en rytter fra sykleforbundet blir tatt, så skal jeg love at vi kommer til å dekke det grundig. Det kommer vi også til å gjøre om det skulle skje i X Games. Vi har også rettighetene til norsk fotball og Premier League, og jeg lover at vi skal dekke det om noen blir tatt med buksene nede.

Dopingjegerne opererer med to ulike forbudslister: Utenfor-konkurranse og innenfor-konkurranse.

Kokain og cannabis er eksempelvis forbudt om man tester positivt under et arrangement. Men om du blir tatt i en dopingtest «utenfor konkurranse» - på en treningsleir eller i sin egen stue – så slipper man straff.

X Games er eid av ESPN og er ikke definert som en tradisjonell konkurranse. Derfor gjelder «utenfor konkurranse»-reglene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport