Hovedinnhold

Snowboardforbundet også ut av X Games-avtalen

SPEKTAKULÆRT: Dette 57 meter høye hoppet er ført opp på Tøyen i forkant av X Games, som arrangøren håper blir en årlig event i Oslo.
SPEKTAKULÆRT: Dette 57 meter høye hoppet er ført opp på Tøyen i forkant av X Games, som arrangøren håper blir en årlig event i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau, VG
Etter et møte med Norges Idrettsforbund velger også Snowboardforbundet å bryte samarbeidsavtalen med TV 2 om X Games i Oslo.

Denne saken handler om:

Det bekrefter president i snowboardforbundet, Ola Keul, overfor VG onsdag kveld.

Årsaken er fraværet av såkalte «in competition»-dopingtester under X Games i Oslo. Antidoping Norge og Norges Skiforbund har reagert sterkt på at utøverne ikke kan testes for sentralstimulerende stoffer og narkotiske stoffer under arrangementet.

VGs ANALYSE: Derfor krangler de om X Games

Det har gjort at dopingjegerne velger å holde seg helt unna.

– Snowboardforbundet ønsker at det skal gjennomføres dopingkontroller under X Games. Nå kan alle kjørerne dopingtestes «out of competition», men ikke «in competition», og det vil være i strid med NIFs bestemmelser om doping som vi som eget særforbund må forholde oss til. I et møte med NIF tirsdag ettermiddag ble konsekvensene av å stå i avtalen med TV2 tydeliggjort overfor snowboardforbundet, sier Ola Keul.

– Fikk du inntrykk av at dere risikerte en reaksjon ved å stå i avtalen?

– Vår forståelse var at vi som et ansvarlig styre var nødt til å tre ut av avtalen med TV 2.

ANTIDOPINGSJEF UT MOT TV 2: – Sender dårlige signaler til ungdom

SNOWBOARDPRESIDENT: Ola Keul.
SNOWBOARDPRESIDENT: Ola Keul. Foto: Mads A. Andersen, VG

Generalsekretær Inge Andersen og visepresident Kristin Kloster Aasen stilte på møtet for idrettsforbundet. Snowboardforbundet sier man forsto alvoret etter møtet.

– Var tonen gemyttlig?

– Vi forstår at dette er en veldig viktig sak. Og at situasjonen også for vår del er veldig vanskelig. Vi må trekke oss fra samarbeidsavtalen med et arrangement der åtte av landslagsutøvere våre deltar. Vedtaket er fattet til det beste for utøverne våre, sier Keul.

Ingen praktisk betydning

Bare et døgn før han var med på å ta avgjørelsen om X Games-brudd, hadde forbundet hans bestemt seg for det motsatte: Å stå i avtalen med TV 2. Nå snur man altså 180 grader.

LES OGSÅ: Rasende på antidopingsjefen etter X Games-krangel

Forbundspresidenten mener at også signalet fra WADA, som ble kommunisert i en pressemelding tirsdag, spilte inn.

– Vi har vært veldig opptatt av at de sportslige aktivitetene går som planlagt. Vi vil støtte opp om de åtte landslagsutøverne vi har med i X Games. Og vi ønsker at det blir full oppmerksomhet rundt konkurransen, med spektakulære prestasjoner i Wyller og på Tøyen, sier Keul.

Han erkjenner at avgjørelsen ikke får noen stor praktisk betydning.

– Det er mer en tydeliggjøring av at vi som særforbund er nødt til å forholde oss til reglene, sier han.

FÅTT MED DEG DENNE? Utelukker ny X Games-støtte uten doping-endring

– Dårlig omdømmesak for norsk idrett

Generalsekretær i NIF, Inge Andersen, er fornøyd med snowboardforbundets avgjørelse:

– At snowboardforbundet har valgt å snu står det respekt av. Jeg er glad for at vedtaket deres er enstemmig, sier han til VG.

– Har dere fortalt dem «veldig tydelig» hvor skapet står?

– Nei, de har søkt om råd. Saken eskalerte utover i uken av to grunner: 1. At skiforbundet valgte å tre ut av avtalen. 2. At både Antidoping Norge og WADA har vært ekstremt tydelige. Det er ikke til å legge skjul på at vi var tydelige på at dette var en dårlig omdømmesak for norsk idrett. Både for idretten som sådan, men også for de enkelte særforbundene, sier Andersen – som mener dialogen med snowboardforbundet har vært god i denne prosessen.

– Jeg er glad for at snowboardforbundet nå er helt tydelig på hvor de står i forhold til antidopingspørsmålet også i X Games, legger han til.

VG var også i kontakt med TV 2 onsdag kveld.

– Dette har ingen praktisk betydning. Vi har invitert begge forbundene inn i et samarbeid og snowboardforbundet har sagt at de står ved avtalen. Nå trekker de seg, men det har ingen praktisk konsekvens. Alle går som oppsatt i programmet, sier sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Snowboardpresidenten håper X Games blir en årlig happening i Oslo. I så fall må antidopingreglene endres, slik at utøerne kan testes for alle stoffer etter WADA-koden - også under konkurransen.

GIR IKKE ETTER: Slik svarer X Games på dopingkritikken

Ønsker seg testing hele året

Arbeiderpartiet og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen har satt dette som en forutsetning for eventuell videre pengestøtte.

– Som landslagssjef Thomas Harstad allerede har sagt i VG: Vi ønsker oss in-competition-testing hele året, på trening og i konkurranse, sier Ola Keul - som understreker at norske utøvere kan testes for alle midler over hele kloden til enhver tid.

Det er Disney-selskapet ESPN som ikke har ønsket å endre dopingreglene. TV 2 skal derimot ha vært villig til dette, samt å betale for dopingtestene - men uten å nå frem hos samarbeidspartneren fra USA.

– Dere har i årevis sendt utøvere til X Games i Aspen, Ola Keul. Forstår du at det kan fremstå litt dobbeltmoralsk?

– Det kan jeg forstå, sier den norske snowboard-toppen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport