Hovedinnhold

Snowboardforbundet innrømmer: Million-press ga X Games-brudd

<p>PÅ PENGESEKKEN: Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund på plass under herrenes slopestyle i Sotsji-OL, der Ståle Sandbech vant sølvmedalje for Norge.</p>

PÅ PENGESEKKEN: Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund på plass under herrenes slopestyle i Sotsji-OL, der Ståle Sandbech vant sølvmedalje for Norge.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Norges Snowboardforbund trakk seg ut av X Games da generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund (NIF) viste til «sanksjonsmuligheter» og at de risikerte tap av flere millioner i støtte fra NIF.

Denne saken handler om:

– Det er tydeliggjort i NIFs lovverk hvilke sanksjonsmuligheter som gjelder. Der ligger det også økonomiske sanksjonsmuligheter. Han (Inge Andersen) ville ta det til sitt styre for å vurdere hvilke sanksjoner som kunne komme til anvendelse, svarer snowboardpresident Ola Keul på VGs spørsmål om hvilke konsekvenser «nei» fra snowboardforbundet ville fått.

Altså «nei» til Norges Idrettsforbunds krav – tirsdag – om at snowboardforbundet umiddelbart måtte trekke seg ut av samarbeidsavtalen med TV 2 om X Games – på samme måte som Norges Skiforbund søndag.

Dette sa snowboardpresident Ola Keul da skiforbundet trakk seg for fem dager siden:

– Vi velger å stå i avtalen, som automatisk opphører en uke etter at X Games er over, men har forståelse for at det her vil være ulike vurderinger.

Han presiserte søndag at snowboardutøverne testes jevnlig, både i og utenfor konkurranser, og at forbundet også ønsker at det skal gjennomføres dopingkontroller under X Games. Keuls standpunkt var å holde avtalen de hadde signert.

– Vi har hatt et godt samarbeid med TV 2 om X Games som begynner om tre dager, med åtte utøvere fra snowboardlandslaget på startstreken. Vi ønsker å støtte opp om våre åtte deltagende landslagsutøvere på en best mulig måte. Om vi står i avtalen eller ikke, har ingen påvirkning på utfallet i denne aktuelle saken.

Ni millioner fra NIF

Leste du denne?  Kronprinsparet dropper X Games

På spørsmål om generalsekretær Inge Andersen refererte til disse punktene eller denne paragrafen i lovene til Norges Idrettsforbund, svarer snowboardpresident Ola Keul «ja» i en SMS.

Her er lovverket og sanksjonsmulighetene som Keul og snowboardforbundets generalsekretær Lisa Watson ble forelagt:

11) Idrettsstyret kan ilegge organisasjonsledd som bryter dopingbestemmelsene. følgende reaksjoner:

a) irettesettelse,

b) bot som ikke må overstige grense fastsatt i § 11-1,

c) reduksjon av økonomisk støtte

Snowboardforbundet har en årlig omsetning på 15 millioner kroner. 60 prosent kommer fra Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen, NIFs toppidrettsorgan. Det vil si at ni millioner av forbundets omsetning er penger fra NIF.

Les også: Derfor krangler de om X Games

Kunne ikke ta risikoen

Resten er sponsorinntekter, blant annet fra Dnb, Norsk Tipping og VG.

Det er liten tvil om at forbundspresident Olal Keul og hans styre følte seg presset – økonomisk – til å etterkomme Inge Andersen og NIF-visepresident Kristin Kloster Aasens krav, omtrent der og da i møtet mellom partene tirsdag.

VGs nyhetssak onsdag - LES DEN HER

– Som ansvarlig for en organisasjon med åtte ansatte, klubber og medlemmer, var hele styret hos oss opptatt av at det var en risiko vi ikke kunne ta, sier snowboardpresident Ola Keul.

NIFs generalsekretær Inge Andersen svarte tordag ettermiddag - i en e-post - på VGs spørsmål om han i møtet med Keul/Watson tirsdag, refererte til NIFs lovverk med hensyn til sanksjoner hvis ikke snowboardforbundet gikk ut av avtalen:

Oslos ordfører talte om anti-doping:

Oslos ordfører, Marianne Borgen (SV), inviterte alle deltakerne og alle involverte i X Games Oslo til en mottakelse i Oslo Rådhus onsdag kveld.

I sin velkomsttale fant hun det «naturlig og nødvendig» å ta opp anti-doping.

Ordføreren sa at hun beklaget at arrangøren (X Games/TV 2) ikke hadde klart å få på plass i konkurranse-testing i X Games Oslo, som «vi» hadde ønsket.


Borgen sa også at Oslo kommune ville jobbe for det politisk i fremtiden.

– Vi gjennomgikk Kulturdepartementet tildelingsbrev av offentlige midler for 2015, hvor det bl.a. står som forutsetning for tildelingen av statlige penger til idrettsorganisasjonen: «Departementet forutsetter at alle organisasjonsledd overholder antidopingbestemmelsene. Etikk, holdningsskapende antidopingarbeid og arbeid mot manipulering av idrettskonkurranser skal prioriteres».
Vi redegjorde for at i ytterste konsekvens så må evt. idrettsforbundet vurdere vår pengestøtte til organisasjonsledd som ikke overholder både de internasjonale antidopingbestemmelsene, føringer gitt av KUD og NIFs lover.

– Ordet sanksjoner ble aldri brukt. Det ble heller ikke snakket om noe millionpress, som VG skriver, skriver Inge Andersen i e-posten til VG.

Norges Snowboardforbunds åtte landslagsutøvere som deltar i X Games vil ikke bli påvirket av at forbundet nå har trukket seg ut av avtalen med TV 2.

PS! Den økonomiske overføringen fra Kulturdepartementet til Norges Idrettsforbund i 2016 vil være 237 millioner i særforbundsstøtte og 135 millioner til toppidretten, det vil si Olympiatoppen.
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport