Hovedinnhold

Ny krangel om X Games

<p>IKKE DENNE KRANGELEN NÅ: Skipresident Erik Røste (i midten) trakk sitt forbund fra samarbeidet med X Games etter uenighet om antidopingregler. Her Røste sammen med X Games-organisator Henning Andersen (t.v) og snowboardpresident Ola Keul under en påfølgende debatt.</p>

IKKE DENNE KRANGELEN NÅ: Skipresident Erik Røste (i midten) trakk sitt forbund fra samarbeidet med X Games etter uenighet om antidopingregler. Her Røste sammen med X Games-organisator Henning Andersen (t.v) og snowboardpresident Ola Keul under en påfølgende debatt.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG
Snowboardpresident Ola Keul skriver i et brev til Oslo byråd at Oslo idrettskrets opptrer udemokratisk og «merkelig» når den anbefaler ikke å gi kommunal økonomisk støtte til X Games i Oslo neste år.

Denne saken handler om:

Brevet fra Snowboardforbundet:

Utdrag brevet til Oslo byråd datert 30.8.2016 til Oslo byråd, med kopi til Oslo idrettskrets:

Det fremstår som merkelig at OIK er i mot X Games Oslo, når den internasjonale
begivenheten:
1. Er det idrettsarrangementet som har skapt mest aktivitet og oppmerksomhet for
snowboard i Norge noensinne.

3. Gjør de involverte idrettene tilgjengelig på helt nye måter for helt nye målgrupper,
ved å gjennomføre den mest spektakulære delen av konkurransen midt i byen.

5. Gir varige investeringer i anlegget Skur 13 Tjuvholmen, som er besøkt av 6000
mennesker så langt, i den nye olympiske sommeridretten skateboard (...)
og skaper
aktivitet i og finansierer drift av Oslo Vinterpark, anlegget som av NSBF (og Norges Skiforbund ved Nor Freeski) er gitt høyest utviklingsprioritet nasjonalt. 

(...) fremstår det også som
merkelig, og udemokratisk, at Oslo Idrettskrets ikke spør til råds, og velger å gå direkte i
mot ønsket fra Norges Snowboardforbund, den organisasjon som av idrettskretsens
eier, NIF, er satt til å forvalte snowboard i Norge.

– Det er viktig for oss å markere overfor Oslo kommune, som nå behandler saken, at vi som er satt til å forvalte snowboardidretten i Norge ikke er spurt til råds av Oslo idrettskrets – og at vi heller ikke er på linje med Oslo idrettskrets, sier president Ola Keul i Norges snowboardforbund til VG.

Han sendte tirsdag et brev til Oslo byråd, med kopi til Oslo idrettskrets. Ifølge Keul har også president Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund mottatt en kopi.

– Gammeldags tankegang

Bakgrunn: Stortinget sier ja til X Games neste år

Brevet er titulert «Ja til banebrytende og berikende X Games! Nei til gammeldags tankegang og udemokratisk saksbehandling fra Oslo Idrettskrets.»

Bakgrunnen er et brev fra Oslo idrettskrets til Oslo byråd for fire dager siden, etter at idrettskretsen i sitt siste møte vedtok at Oslo kommune ikke bør støtte X Games økonomisk. Det var NRK som tirsdag første gang skrev om dette vedtaket og idrettskretsens brev.

– Vi er opptatt av at kommunens midler støtter fellesskapet i størst mulig grad. Kommunal støtte skal skape mer aktivitet og bidra til frivilligheten i kommunen i stedet for direkte støtte til et kommersielt foretak, sier generalsekretær Magne Brekke Oslo idrettskrets.

Leste du denne? Ser Rødt: – X Games får ikke én krone

800 barn og unge

– Vi mener at det kanskje bygger på uvitenhet og manglende kunnskap fra Oslo idrettskrets om alt det X Games betydde for idrettene som deltok. Idrettskretsen har ikke spurt klubbene som var involvert i arrangementet (sist vinter). Men likevel, viktigst er at vi ikke forstår idrettskretsens argumentasjon for hvorfor de ikke vil støtte X Games, sier snowboardpresident Ola Keul til VG.

Han hevder at X Games Oslo ga snowboardsporten mer oppmerksomhet enn den noen gang tidligere har fått, samt at «grupper av befolkningen vi har problemer med å nå» fattet aktiv interesse for sporten.

Leste du denne? Kan flyttes til Hafjell

I dagens brev til Oslo byråd nevner Keul blant annet «gratis heiskort
og kurs til om lag 800 barn og unge som aldri før har vært i befatning med
vinteridrett (hvor av 460 ble medlem av Tøyen Sportsklubb i etterkant)»

60 millioner

<p>IKKE BARE BRETT: Tiril Sjåstad Christiansen (t.v) og Johanne Killi vant gull og sølvmedaljen i X Games' Big Air-konkurranse på Tøyen i Oslo.</p>

IKKE BARE BRETT: Tiril Sjåstad Christiansen (t.v) og Johanne Killi vant gull og sølvmedaljen i X Games' Big Air-konkurranse på Tøyen i Oslo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Oslo kommune ga X Games Oslo et økonomisk bidrag på 42 millioner til februar-arrangementet for actionsportene snowboarding, skateboarding og freeski (medlem av Norges Skiforbund). Amerikanske ESPN eier X Games. TV 2 var arrangør i Oslo, mens selskapet Sahr – eid av blant andre Henning Andersen og Terje Håkonsen – sto for organiseringen av det.

X-krangelen sist vinter: Skiforbundet trakk seg fra samarbeidet

Sahr har søkt Oslo kommune om 18 millioner kroner i støtte til et nytt X Games Oslo neste år. Svaret – ja eller nei – vil komme i forbindelse med budsjettforhandlingene for 2017 i september.

På spørsmål om X Games kunne vært arrangert på annet vis enn ved kommunal støtte på til sammen 60 millioner kroner, svarer snowboardpresident Ola Keul at «det samlet sett» er en god investering, gitt alt det X Games Oslo «ga» i forbindelse med arrangementet i Tryvann Vinterpark, på Tøyen i Oslo og Skur 13 (skateboard) ved Aker Brygge.

Leste du denne? Tidligere byråd: – Ble skjelt ut av skipresidenten

– Det ga også et overskudd på 7,5 millioner som vil bli lagt inn i kommende X Games, hvis det skulle bli arrangert Big Air i Oslo, sier lederen i Norges snowboardforbund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport